Birsalmás-csokis kukoricasüti: gluténmentes, cukormentes, tejmentes finomság

Különleges, illatos csokis süti glutén-, cukor- és tejmentes verzióban. Alaptésztaként is használhatjuk a receptet, a birsalmát más kedvenc gyümölcsünkkel is kiegészíthetjük vagy helyettesíthetjük.

Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: 195 kcal, 19 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 5 gramm fehérje
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: 195 kcal, 19 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 5 gramm fehérjeSzarka Dorottya

Hozzávalók 12 szelethez

  • 200 gramm kukoricadara
  • 100 gramm cukormentes, gluténmentes étcsoki
  • 50 gramm tejmentes sütőmargarin
  • 20 gramm zsírszegény kakaópor
  • 50 gramm kókuszreszelék
  • 60 gramm eritrit
  • 4 darab tojás
  • 0.5 csomag gluténmentes sütőpor
  • 50 gramm víz
  • csipet só
  • 1 nagyobb darab, kb. 200 grammos birsalma
  • egész szegfűszeg és fahéjrúd
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát alaposan megmossuk, meghámozzuk, kivájjuk a magházát. Vékony szeletekre vágjuk, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, illetve pár darab egész szegfűszeggel, fahéjrúddal feltesszük főni. Ha félpuhára főtt, elzárjuk alatt a gázt, hagyjuk a főzővízben. Közben összekeverjük a tészta hozzávalóit. A csokit és a margarint vízgőz felett megolvasztjuk. Hagyjuk hűlni. A kukoricadarát, kakaóport, eritritet és a kókuszreszeléket alaposan összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat kézi habverővel felverjük, és a már lehűlt, de folyékony olvasztott csokoládéhoz keverjük. Az egészet hozzáöntjük a kukoricadarás keverékhez, alaposan elegyítjük. Kevés (50 gramm) vizet adunk a tésztához, elkeverjük, és 5 percet állni hagyjuk. Ha nagyon „száraznak” ítéljük meg, kevés víz hozzáadásával hígítható a massza. Kb. 20x30 centis, kizsírozott tepsibe öntjük, tetejére elrendezzük a leszűrt birsalmaszeleteket. Előmelegített, 160 °C-os sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek