Gluténmentes felhőkenyér: az igazi csoda

Szinte bármilyen péksütit helyettesíthetünk vele. Minőségi fehérjeforrás, és csak pár perc elkészíteni.

A felhőlángos vagy felhőpalacsinta néven is ismert kenyérhelyettesítő gyakorlatilag zéró szénhidrátot tartalmaz. Krémsajt helyett használhatunk görög joghurtot is.
A felhőlángos vagy felhőpalacsinta néven is ismert kenyérhelyettesítő gyakorlatilag zéró szénhidrátot tartalmaz. Krémsajt helyett használhatunk görög joghurtot is.ThitareeSarmkasat

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 3 darab tojás
  • 3 evőkanál krémsajt
  • csipet só
  • csipet szódabikarbóna
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját gépi habverővel dolgozd habosra a krémsajttal (vagy görög joghurttal), a szódabikarbónával és a sóval. A fehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd hozzá a másik keveréket (a fehérjehab összetörése nélkül).

Osszuk hat egyenlő részre, és süssük készre kb. 15-20 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni (legalább hatvan perc), csak utána vegyük le a sütőpapírról.

A dietetikus tippje: „Akárcsak a szénhidrátok vagy a zsírok fogyasztása során, fehérjék esetén is érdemes figyelned a minőségre. Mit értünk ezalatt? Ha figyelsz a fehérjebevitelre, fontos ismerned az ún. biológiai érték fogalmát. Ez annyit tesz, hogy egy adott élelmiszer proteintartalmának hány százalékát képes a szervezet saját fehérjéi fel- avagy újjáépítésére felhasználni. S azt például tudtad, hogy az anyatej mellett a tojás biológiai értéke is 100 százalék, azaz teljes mértékben hasznosítani tudja a szervezet?”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek