Ezért sírnak a babák a repülőn

A kényelmetlen helyzet, hogy a kisgyerek a székhez van kötve, a kimerültség, az éhség, az unalom és a fájdalom érzéseit sokszor a könnyek mellett hangos sírással fejezik ki, ami érthető is, hiszen a fel- és leszállás során fellépő kellemetlen érzés mindannyiunkat érint. A kisgyerekek számára azonban különösen nehéz, hiszen amellett, hogy nem értik, alapvető anatómiai különbség van a felnőttek és a babák fülei között.

Nem számít, hogy szülő vagy-e, vagy csak a szomszédos sorban ülő utas, a repülőgépen síró kisbaba legtöbbünk számára zavaró jelenség. Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy fel- és leszálláskor hirtelen gyereksírás tölti ki az utasteret. Ennek természetesen sok oka lehet, a megoldást a Live Science kereste.

Anatómiai oka van, hogy a kicsik nehezebben bírják 

Dr. Simon Baer angol fül-orr-gégész szerint repülés közben a babák sírásának az egyik legfőbb oka az, hogy a fülkürt még nem képes a nyomáskülönbség kiegyenlítésére. A fülkürt egy csatorna, ami a középfület az orrnyálkahártyával köti össze. A fülkürt szabályozza a középfülön belüli nyomást, és egyenlővé teszi a testen kívüli légnyomással.

A fülkürt nyugalmi állapotban zárt, csak akkor nyílik ki, ha ásítunk, nyelünk vagy rágunk. A legtöbben ezért nyelünk vagy rágunk, amikor a repülő fel- vagy leszáll, mert ez segít kiegyenlíteni a nyomást a középfülben. Baer hozzáteszi, hogy leszállásnál még nehezebb kiegyenlíteni a nyomást, mivel ilyenkor az alacsony légköri nyomásból kerülünk magasabba. „Bár a probléma felmerülhet felszálláskor is, a fülkürt működéséből adódóan könnyebben áll át a magasabb légköri nyomásból az alacsonyabbra, mint fordítva. A modern repülőkben még mindig jelentős nyomáskülönbség alakul ki, amikor elérik a nagyjából 900 méteres magasságot” – mondja az orvos.

Jajj!
Jajj!Shutterstock

Van megoldás erre is

Vannak módszerek, amik segíthetnek nekünk a repülős utazásokkor. Az egyik ilyen lehetőség, ha befogjuk az orrunkat, és úgy próbáljuk meg kifújni a levegőt, a legkisebbek számára azonban a szakember más megoldásokat is megoszt velünk: „Több módja is van, amivel segíthetünk a kicsiknek a repülésnél. Az egyik, ha fel- és leszálláskor adunk neki inni, így könnyebben kiegyenlítődik a nyomás a baba fülében.”

Gordon Harrison amerikai audiológus elmondta, hogy a fülben jelentkező erős nyomás enyhítése érdekében nyeljünk vagy ásítsunk minél többet. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy egy síró egyévest erről nem feltétlenül könnyű meggyőzni. „Sokkal könnyebb a felnőttek esetében kiegyenlíteni a nyomást, mint a kisgyerekeknél” – említi Harrison, aki hozzáteszi: „a rágózás vagy célirányos ásítás olyan dolgok, amik hasznosnak bizonyulhatnak, azonban nem feltétlenül kivitelezhetőek a babák számára”.

Harrison szintén azt javasolja, hogy próbáljuk itatni a kicsiket, vagy adjunk cumit a szájukba a fel- és leszállás megkönnyítésére. Sok más mellett emiatt nem érdemes aggódnunk, hiszen a fájdalom minden esetben csak átmeneti, nem okoz tartós problémákat, és valószínűleg a fülkürt néhány perc alatt kiegyenlíti a nyomást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek