Szoptatás vagy tápszer? Döntsön az anya!

Sok sikertelenül szoptató anya érzi magát bűnösnek azért, mert tápszerrel eteti a kisbabáját. Pedig ugyanúgy támogatni kellene őket, ahogy a szoptatós anyákat.

A kismamák döntésének tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet a brit Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives, RCM). Álláspontjuk szerint ugyanúgy támogatni kell a tápszert használó anyákat, mint azokat, akik szoptatnak, írja a BBC

A brit gyermekvállalást támogató alapítvány, a National Childbirth Trust szerint a nők elképesztő nyomás alatt állnak, amiatt, hogy hogyan táplálják a gyermeküket. A szoptató nőket a mikor, hol, milyen gyakran, milyen hosszan kérdések bizonytalanítják el, míg a tápszert használók nagyon gyakran érzik úgy, hogy elítélik őket azért, mert nem szoptatnak.

Cumisüvegből eteti kisbabáját egy anya
Cumisüvegből eteti kisbabáját egy anyaShutterstock

Ez nemcsak Nagy-Britanniában van így, hanem Magyaroszágon is. Sokan azért buknak el, mert nem kapnak megfelelő tájékoztatást, nincs meg a szakértő segítség, és egy idő után feladják. Megint mások személyes okokból nem szeretnének egyáltalán vagy túl sokáig szoptatni. 

2016-ban a Liverpooli Egyetem 1600 kismama bevonásával készített felmérést, a résztvevők közül 890-en voltak azok, akik tápszert használtak. 67 százalékuk bűnösnek érezte magát azért, mert tápszerrel eteti a kisbabáját, és 76 százalékuk úgy érezte, hogy meg kell védenie a döntését, amiért nem szoptat. Hasonló érzések azon anyák körében is előfordultak, akik a szoptatás mellett használtak tápszert, bár náluk lényegesen kisebb volt az arány. 

Gill Walton, az RCM vezetője szerint ha egy nő megfelelő tájékoztatásban részesült a szoptatással kapcsolatban, és ő mégis a tápszert választja, akkor tiszteletben kell tartani a döntését. Ebben az esetben pedig segíteni kell neki abban, hogy a baba igényeinek megfelelő történjen a táplálás. Mindezek ellenére ő továbbra is a szoptatást tartja az ideálisnak, és fontos, hogy az anyák megkapják ehhez a szükséges gyakorlati és érzelmi támogatást.

A WHO ajánlása szerint a szoptatás a legjobb a kisbaba számára
A WHO ajánlása szerint a szoptatás a legjobb a kisbaba számáraShutterstock

Nagy-Britanniában megdöbbentően alacsony a szoptató anyák száma, európai viszonylatban a sereghajtók között vannak. Noha egyre több anya próbálkozik a szoptatással, a 6 hetes csecsemőknek már csak kevesebb mint a felét szoptatják kizárólagosan. Hat hónapos korban ez az arány pedig már csak 1 százalék. Magyarországon ezzel szemben féléves korban a kisbabák felét még szoptatják

A WHO ajánlása szerint a kisbabák számára 6 hónapos korig a szoptatás a legjobb táplálási mód, és hozzátáplálás mellett is, legalább kétéves korig javasolják a szoptatást. A világ számos pontján ugyanakkor ebben nehezítő tényező, hogy a fizetett szülési szabadság vagy csupán néhány hónap, vagy nem is létezik, így munka mellett sokan feladják a szoptatást.

A tápszergyártók lobbija is nagyon erős, például a közelmúltban került napvilágra, hogy a WHO tavaszi genfi ülésén az Egyesült Államok megpróbálta megakadályozni egy olyan határozat elfogadását, mely a szoptatás fontosságát hangsúlyozta. A cél érdekében néhány szegényebb országot meg is fenyegettek, ám végül Oroszország közbelépésével kisebb módosításokkal sikerült elfogadtatni a rendelkezést.

Oszd meg másokkal is!
Mustra