HPV-oltás: mire jó, és miért félnek tőle annyira a szülők?

A világon két percenként meghal egy nő méhnyakrákban, mégis nagy az ellenállás a HPV elleni vakcinával szemben. Magyarországon a most véget ért tanévben tízezer szülő döntött úgy, hogy nem adatja be a lányának az ingyenes oltást. Tényleg veszélyes lenne a vakcina?

Bár az én lányom még csak négyéves, de már most tudom, hogy ha eljön az ideje, akkor be fogom oltatni HPV ellen. Hogy miért? Azért, mert ezzel jó eséllyel megelőzhető a méhnyakrák, ami világszerte az egyik legfenyegetőbb betegség a nőkre nézve. Ha pedig van rá védelem, akkor miért kockáztassunk?A legfrissebb fejlemény a témában az, hogy itthon ősztől ingyenesen elérhető lesz a 9 komponensű vakcina, amit a 12. életévüket betöltött lányok kaphatnak meg. Ezzel a szakértők szerint 90 százalék esély van arra, hogy megelőzzék a méhnyakrák kialakulását.

Megelőzhető-e a méhnyakrák?

Tudtad, hogy a világon évente félmillió nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és körülbelül 250 ezren halnak meg benne? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy hadat üzennek a méhnyakrák ellen. Beszédében kiemelte, hogy a tragédia többnyire megelőzhető lenne, és ha nem lépünk, akkor 2030-ra közel 50 százalékkal nő a halálesetek száma.

2008-ban Harald zur Hausen Nobel-díjat kapott azért, mert felismerte, hogy a humán papillomavírus méhnyakrákot okoz. Az ő munkásságának is köszönhető, hogy a vírus ellen ma létezik védőoltás. “Bár lenne védőoltás a rák minden formája ellen” - mondta beszédében Tedros Adhanom Ghebreyesus. Több ország és az ENSZ már korábban szövetkezett azért, hogy felszámolják a méhnyakrákot, és a WHO most a Világbankot, nonprofit szervezeteket, vakcina- és orvosi műszergyártókat is bevont ebbe a globális akcióba.

shutterstock 708591358
Fotó: Shutterstock

Ezek fényében különösen érthetetlen, hogy miért döntött úgy több ezer magyar szülő, hogy nem kéri az oltást a lányának. Magyarországon 2008 és 2014 között évente átlagosan 1520 új méhnyakrákos beteget regisztráltak, és átlag 408 nő halt meg a betegségben. 2009 és 2014 között a 15-44 éves nők körében a méhnyakrák 2. leggyakoribb ráktípus volt hazánkban, olvasható az ÁNTSZ honlapján. Az első helyen nálunk és globálisan is a mellrák áll.

Mennyire gyakori a HPV?

A humán papillomavírusnak több mint 100 típusa van, ezek közül legalább 13 okozhat rákos megbetegedést. A vírus elsősorban szexuális úton terjed, és a legtöbb aktív szexuális életet élő ember megfertőződik vele, akár élete során többször is. A HPV-fertőzés nagyon sokszor teljesen tünetmentes, és az esetek 90 százalékában 2 éven belül eltűnik a szervezetből. Sok nő van, aki probléma nélkül átesik a fertőzésen. 

Ugyanakkor például a HPV 16-os és 18-as típusa éveken át megmaradhat a szervezetben, és méhnyakrákot okozhat. Ez a kettő típus a legveszélyesebb, a betegségek 70 százalékáért ezek felelnek. A WHO adatai szerint pedig két percenként meghal egy nő méhnyakrákban.

Hogy működik a vakcina?

Az oltás hatására egy esetleges fertőzés esetén a szervezet gyorsabban képes ellenanyagot termelni, így hatékonyan védekezhet a vírussal szemben. Ugyanakkor a már kialakult fertőzésre hatástalan, csupán megelőzésre jó.

Magyarországon három vakcina van forgalomban. A Cervarix a két legveszélyesebb típus, a 16-os és 18-as ellen nyújt védelmet. A Silgard már négy típus, a 6-os, a 11-es, a 16-os és 18-as ellen véd. A Gardasil 9 pedig legalább 9 típus (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) ellen hatékony. Ugyanakkor az úgynevezett keresztimmunitásnak köszönhetően az oltóanyagok más típusok ellen is képesek védelmet nyújtani. A kutatások szerint a vakcinák legalább 8 éven keresztül biztosítanak magas szintű védelmet.

Kinek jár az ingyenes oltás?

A HPV elleni önkéntes védőoltást Magyarországon 2014-ben vezették be a 12. évüket betöltött, általános iskola 7. osztályába járó lányok számára. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, 6 hónap különbséggel.

Az MSD Hungary pénteki közleménye szerint ősztől már a legújabb, kilenckomponensű vakcinát is kérhetik a szülők, ez is egy térítésmentes védőoltás, amely az előző években alkalmazott védőoltáshoz képest 7 további vírustörzzsel szemben nyújt hatékony védelmet. "A kilenckomponensű oltás széleskörű, 90%-os védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben1, 85%-os védelmet a hüvelyrákkal szemben4, és 87%-os biztonságot nyújt a szeméremtesti rák ellen7"– foglalta össze Dr. Szőnyi György. "Bár térítésmentes HPV elleni vakcina egyelőre csak lányok számára biztosított, fontos megjegyezni, hogy a vírus fiúknál és férfiaknál is okozhat rákos elváltozásokat, a 9-komponensű vakcina pedig számukra is hatékony védelmet nyújt számos megbetegedéssel szemben" – tette hozzá a szakértő.

Aki kimaradt az ingyenes oltásból, vagy felnőttként szeretné beadatni magának, recept ellenében a patikákban hozzáférhet a vakcinákhoz. Fontos szem előtt tartani, hogy az oltóanyagok akkor a leghatékonyabbak, ha még az első szexuális együttlét előtt beadják őket.

Mit jelent a rákszűrésen kapott lelet?

Az oltás azonban önmagában nem minden! Ettől függetlenül is nagyon fontos a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat. A mintát a Papanicolaou-osztályozás szerint értékelik, erre utalnak a rejtélyes kódok a kapott leleten. Ha a nőgyógyászod nem magyarázta el, akkor itt van egy kis segítség, hogy mi mit jelent:

P1 - negatív, életkornak és állapotnak megfelelő.

P2 - negatív, az éptől eltérő, de nem rosszindulatú sejtkép.

P3 - kóros sejtek vannak a kenetben, de nem eldönthető, hogy gyulladás vagy daganatképződés miatt, ezért kezelés után a vizsgálat megismétlendő.

P4 - rosszindulatú diagnózis, a kenetben dagantsejtek láthatóak.

P5 - pozitív, egyértelműen rosszindulatú daganatra utal a sejtkép.

Miért félnek az oltástól?

Indokolatlanul nagy a félelem a vakcinákkal szemben, vélhetően emiatt döntöttek úgy a magyar szülők is, hogy inkább nem adatják be az oltást. Az ingyenes oltás bevezetésekor számos áltudományos, kattintásvadász oldal írt az oltóanyagok veszélyeiről, és ezek a mai napig rendszeresen előkerülnek a közösségi médiában. Az állításaik ugyanakkor jellemzően légből kapottak, tudományos alapot nélkülöznek. Természetesen, mint minden oltóanyagnak, ezeknek is lehetnek mellékhatásaik, de ezek általában csak pszichések vagy múló helyi reakciók.

Mustra