Palacsinta, hamburger, pizza: ilyen menzát akarnak a gyerekek!

Menzareform gyerekszemmel, avagy a közétkeztetési verseny gyerekzsűrijével beszélgettünk.

Ahogy arról már beszámoltunk, az OKÉS 2018, vagyis az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjén jártunk, ahol kiderült, hogy milyen háromfogásos menüket lehet összeállítani 350 forintból úgy, hogy azok egészségesek, táplálóak, és még finomak is legyenek. A zsűri kiegészült egy négytagú gyerekzsűrivel, hiszen mégiscsak ők azok, akik naponta az iskolában találkoznak azzal, hogy mennyivel más lehetne az ebédjük, ha lelkesebb szakácsok főznének nekik minimálisan több pénzből. 

A gyerekzsűri lelkesen pontozta hányós emojitól boldog emojiig az ételeket, ráadásul annyira átérezték a szavuk súlyát, hogy egyik fogásnál sem merült fel bennük, hogy azt ne kóstolnák meg. A gyerekzsűri tagjaival, a 8 éves Pimvicska-Danyi Larával, a 10 éves Pimvicska-Danyi Botonddal, a 9 éves Kenesei Lottival, és a gyerekzsűri elnökével, a 15 éves Canizzo Benedettával beszélgettünk az utolsó ételsor kitálalása előtt. Benedetta egyébként szakmai szemmel is figyelte a versenyt, ugyanis a Dobos C. József szakiskola szakács tanulója, és hamarosan a gyakorlatban is belevág, júliustól már egy hotelben lesz szakácsgyakornok. 

Ez már a döntő, vagyis a saját elmondásuk szerint is úgy készültek, hogy itt már minden étel finom lesz, és ez többé-kevésbé így is lett. A gyerekzsűri szerint volt néhány étel, ami sótlan volt, meg olyan is, aminek nem volt íze. "De hányós fejet nem adtam semmire" - mondta Lara, de Botond az egyik levesnél megingott, és majdnem behúzta a hányós fejet, de végül sikerült javítania a csapatnak. "Megtesznek mindent a szakácsok, és nekik is jó a visszajelzés, és tényleg nagy dolog, hogy már csak 12-en maradtak a nem tudom mennyiből, és szorítok nekik" - mondta. 

Nem teljesen szakmán kívüliek

Benedetta kicsit már más szemmel nézte a versenyt, ő hamarosan gyakorlatra megy. "Most leszek tizedikes, és jövőre már úgy megy majd, hogy egy hét iskola lesz, és egy hét munka, és majd ott segítenek felkészülni a harmadik évi vizsgára". Ő otthon már nem csak segít, hanem kifejezetten kérnek is tőle a szülei ételeket. "Egész nap dolgoznak, és tudok is főzni, akkor miért, ne? Anyukám kedvence, amit szoktam csinálni az a cukkinis fasírt, de nagyon szereti a kapros tökfőzelékemet is, ma is kérte, hogy holnap csináljak azt ebédre, de bármire megkér, szívesen megcsinálom." - meséli Benedetta, de a zsűri többi tagja is aktívan részt vesz a családi konyhai életben.

Botond az anyukájával szokott főzni, akkor segít sokat, mikor a 10 hónapos unokahúga náluk van, és állandó felügyelet mellett vagy az ételkészítésben segít, vagy az unokahúgot szórakoztatja, amíg az anyukája főz. "Apukámmal csináltunk almás M&M-es sütit, meg fasírtot. Azt én gyúrtam, miközben apa mondta, hogy mit csináljak"- mesélte Lara, Lotti pedig a nagymamájával szokott főzni

De mit szeret a zsűri a menzán? 

Botondnak a milánói makaróni meg a paradicsomleves a kedvence, a sóskát nem szereti. Lara a tejbegrízt  meg a csoki öntetes piskótát várja a menzán, de a sóskával sincs baja. Ő is a paradicsomlevest szereti az iskolában, mert a többi nagyon sótlan.

Én nem szeretek ott semmit, nagyon rosszul főznek

mondta Lotti, aki azt is elárulta nekünk, hogy az lenne a legnagyobb öröm, ha valamelyik versenyző szakács főzne az ő iskolájukban is, mert ezek az ételek ízlettek neki. 

És mi az álommenüjük? 

"Ha lehetne desszertnek palacsintát ennék egyfolytában, vagy hamburgert"- kezdte Lara, hogyan reformálnák meg ők az iskolai étkeztetést, és mi lenne az az étel, amit nagyon szeretnének ha bekerülne a közétkeztetésbe. Botond pizzát és tejbegrízt kérne, és Lotti is a kifejezetten a sajtos, sonkás, kukoricás pizzát enne. A zsűri elnöke paradicsomszószos, mozzarellás bazsalikomos pizzára vágyna a menzán, amire mehetne olivabogyó is akár, és szalámi, úgyhogy innen is üzenjük a jövő évi verseny résztvevőinek, hogy a gyerekzsűri szívéhez a pizzán át vezet az út

Oszd meg másokkal is!
Mustra