A féléves gyereket ne kenegesd naptejjel!

Nem csak a faktorszám, de az összetétel is számít, amikor egy kisgyereknek keresünk naptejet.

A hirtelen jött nyárban egyre több időt töltünk a szabadban a gyerekekkel, és sokan már a hétvégén elővették az otthoni medencét is. Bár nem tűnhet olyan erősnek a napsugárzás, mint július közepén, leégni már le lehet, ezért fontos, hogy megfelelően védekezzünk.

Milyen naptejek vannak?

A fényvédő készítmények alapvetően kétféle elven működnek. A fizikai fényvédők általában láthatóak maradnak a bőrön, és visszaverik a napsugarakat. Hatóanyaguk többnyire cink-dioxid vagy titánium-dioxid, melyek az UV-A és UV-B sugarak ellen is védenek. A kémiai fényvédők ezzel szemben beszívódnak a bőrbe, ezek a készítmények nem visszaverik, hanem átalakítják az UV sugarakat.

Fényvédelem a különböző életkorokban

Félévesnél kisebb babák esetében nem javasolt a naptejek használata, mert az ő bőrük még nagyon érzékeny. Őket öltöztessük inkább sűrű szövésű, de lenge nyári ruhába, és feltétlenül adjunk rájuk kalapot! Kerüljük a direkt napfényt, a strandra pedig vigyünk magunkkal napernyőt, árnyékolót - ezekből ma már UV-szűrős változatok is kaphatók. 

shutterstock 258957191
Shutterstock

Hat hónapos kortól a fizikai fényvédő a javasolt, természetesen a megfelelő ruházat mellett. Egyéves kortól pedig már számos gyógyszertárban és drogériában hagyományos naptejet is vásárolhatsz. Mivel ezek felszívódnak, a teljes testre kiterjedő használat előtt érdemes egy próbát csinálni, hogy a gyerek bőre bírja-e az adott krémet.

Mit jelent a faktorszám?

A naptejeken látható SPF (Sun Protecting Factor) szám a védelem erősségére utal. Sokan még ma is úgy vélik, hogy azt mutatja meg, mennyire késlelteti a készítmény a leégést ahhoz képest, ha nem védekeznénk semmivel. Ez azonban nem igaz, mert a szám nem az idővel, hanem a napsugárzás mennyiségével függ össze.

A gyerekek számára forgalmazott naptejek általában 50 vagy magasabb faktorszámúak. 50 faktor felettit ugyanakkor nem érdemes választani, nem bizonyított ugyanis, hogy nagyobb védelmet nyújtana, mint az alacsonyabb SPF-fel fémjelzett termékek. 

Kétóránként kenjük újra!

Mielőtt napra mennénk, legalább fél órával előtte kenjünk be a gyereket, hogy időben kialakulhasson a védelem. Utána pedig kétóránként javasolt újrakenni, mert a fizikai fényvédő lekopik, a kémiai elbomlik, a strandolás és törülközés pedig csökkenti a védelmet!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek