Vigyem magammal a gyereket dolgozni? Ez komoly?

Nagyon úgy tűnik, hogy az anyukák egy jó része már nem akar a gyerek 3 éves koráig "csakanyuka" lenni, viszont kevés a rugalmas munkát biztosító munkahely. Több felmérésből is az derül ki, hogy a szűkös bölcsődei helyek sem kedveznek a kisgyerekes szülőknek, pedig van néhány ütős érv, amiért érdemes alkalmazni őket. Ti hova teszitek a gyereket, ha munka van? Szavazz a cikk végén!

Amikor a Facebookon becsekkoltam a Loffice Térj vissza a munkába a Coworkiddel! című eseményére, három kisgyerekes anyuka ismerősöm is üzent, hogy úristen, mi ez a menőség?! Nagyjából én is ezt éreztem, amikor megkaptam a meghívót, és amikor megérkeztem a Loffice-ba, végig az járt a fejemben, hogy mekkora könnyebbség az, ha nem kell azon agyalni, hogy hova tedd a gyereket, amíg dolgozol.

6N7A6198

A saját környezetemben ugyanis azt láttam, hogy a kicsi gyerek (mondjuk nullától egyéves korig) mellett munkára vágyó anyák legnagyobb gondja ez. Persze könnyű rávágni, hogy majd a nagyi vigyáz rá, add bölcsibe, vagy hívj bébiszittert. Szerintem mind járható út, de nekem például egy évvel ezelőtt, amikor még otthonról, ad hoc jelleggel dolgoztam, egyszerűbb lett volna magammal cipelni a gyerkőcöt.

"Magunkból indultunk ki" - vágja rá Klementz Kata, a Loffice Budapest társalapítója arra a kérdésemre, hogy mi adta a Coworkid projekt ötletét. Miközben bejárjuk a Loffice három emeletét, és arról beszélgetünk, hogy milyen nehéz visszailleszkedni a munka világába szülés után, folyamatosan érkeznek a kisgyerekes anyukák.

Szépen lassan kicsomagolják a gyerekeket az overallokból és elkezdenek ismerkedni a játszóháznak berendezett harmadik szinttel. Később a legtöbben megérkeznek a legalsó szinten elhelyezkedő tárgyalóba, ahol elkezdődik a kerekasztal-beszélgetés. (Aki mégsem tudott lejönni, a gyermekmegőrzőből kivetítőn követhette a beszélgetést).

Klementz Kata, Szablár Andrea és Klementz Panni, a Coworkid projekt megálmodói
Klementz Kata, Szablár Andrea és Klementz Panni, a Coworkid projekt megálmodóiEsterházy Marcell

A keddi kick offot Klementz Kata néhány adattal nyitotta meg: a Coworkid bemutató napjára 215-en, 85 gyerekkel regisztráltak, ami szerinte jól mutatja, mekkora igény van a rugalmas munkára.  Elmondta, hogy a Coworkid egy közösségi iroda a felnőttek részére és egy haladó szellemiségű napközi a gyerekek igényeire szabva. Ez a koncepció rugalmas irodamegoldást kínál szabadúszók, egyéni vállalkozók és CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő alkalmazottak számára egyaránt.

Startupok, nagyvállalatnál dolgozó szülők és cégek is vásárolhatnak olyan közösségi irodai helyeket, amelyeket a kisgyerekes anyuka/apuka vehet igénybe. A csomaghoz  egy hónapra szóló gyerekhely is vásárolható majd.

A helyzet elkeserítő

A KSH adatai szerint 2017 decemberében a magyarországi foglalkoztatottak csupán 4,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben. Ez a szám messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (19,4%), nem is beszélve Hollandia csaknem 50 százalékáról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti az anyukák és apukák munkaerőpiaci érvényesülését.  A Loffice saját, fókuszcsoportos felméréséből az derült ki, hogy a munkába álló kisgyerekes szülők legnagyobb gondja a gyerek elhelyezése.

Sok olyan levelet kapunk, amiben azt írják nekünk a szülők, hogy az életüket mentené meg egy ilyen rugalmas megoldás

- mondta Klementz Kata. 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői személyes tapasztalataikkal mindannyian alátámasztották, hogy a kisgyerekes szülőkben nagy tartalékok vannak, de nagy jelentősége van a munkaadók hozzáállásában is. Liptay Gabriella, a KPMG marketing és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a kismamák és a kispapák fókuszáltabban és eredményesebben dolgoznak, könnyebben elválasztják a feleslegest a fontostól, és képesek világos döntéseket hozni.

Liptay Gabriella, a KPMG marketing és kommunikációs igazgatója
Liptay Gabriella, a KPMG marketing és kommunikációs igazgatójaEsterházy Marcell

"Dinamizmust vihet a cég életébe, például 10-12 fős csapatban ez kifejezetten fontos. Színesítik és egyenesítik az utakat" - mondta Liptay. Hozzátette, vannak olyan régi évfolyamtársai, főleg nők, akik egyáltalán nem kapcsolódtak vissza a munka világába gyermekvállalás után, miközben a férfiak közül többen is szerepelnek a Forbes TOP100-as listáján.

A kerekasztalbeszélgetést Winkler Nóra vezette. Külön imádtam a kerti törpét.
A kerekasztalbeszélgetést Winkler Nóra vezette. Külön imádtam a kerti törpét.Esterházy Marcell

Heal Edina, a Google Magyarország korábbi vezetője, az Egyenlítő kör alapítója szerint a gyerektől átalakulnak a szülők, és ennek nagy értéke van. Ezeknek a nőknek a nagy része nem tér vissza, vagy nem tud visszamenni. Megemlítette, hogy a világon sehol nem maradnak otthon a gyerekeikkel olyan sokáig a nők, mint nálunk. "Három év iszonyú hosszú idő, az alatt nagyon sokat változik a világ" - mondta.

Ide kapcsolódva Langmár Péter, a Green Fox Academy társalapítója rossz viccnek nevezte, hogy a munkaerőpiac a társadalomnak csak a feléből választ alkalmazottat. Langmár szerint ma már egyáltalán nem kell egy szakmában egy egész életet letolni.

Marton Éva a GE Dolgozó Szülők Program vezetője, aki maga is 2x3 évet volt otthon a gyerekeivel gyesen, elmondta, hogy hat éve - még büzdsé nélkül - betettek egy munkaállomást az egyik tárgyalóba, játékokat, pelenkázót vittek be, hogy bemehessen a szülő a gyerekével. Azóta ez sokkal szervezettebb formát öltött. "Nem a kihasználtság a lényeg, hanem a lehetőség" - mondta Marton Éva. 

És még egy érdekes szempont

Forgács Bálint, az ELTE Babalabor kutatója egy másik aspektust is megvilágított, nevezetesen azt, hogy furcsa stresszhelyzet az evolúció során az, ahogyan a család és a gyerekek különváltak a munka miatt. Mivel nehéz egy anyukának másra hagyni a kisbabáját, könnyebb, ha otthonról vagy a gyermek közeléből tud dolgozni.

A játszóházban nagy a buli
A játszóházban nagy a buli

A kutató szerint egyébként attól sem kell megijedni, ha közösségbe visszük a babát, ugyanis sokféle társas helyzetben nagyon jól elvannak, nagyobb társaságban nyugodtabban viselkednek. "És hát hadd tegyem hozzá, hogy nem könnyű a babának és a mamának sem, hogy ha egy barlangba vannak bezárva" - tette hozzá.

Az intézményesített Coworkid iroda várhatóan 2019-ben nyílik meg, addig pedig havonta rendeznek majd próbanapokat, az alapítók részmunkaidős munkaerő közvetítést is terveznek. 

A kerekasztalbeszélgetés végén nem bírom ki, és még felmegyek a cuki babákhoz a játszóházba, nyilván ők szórakoznak a legjobban. A 15 hónapos Marci anyukájával kezdek beszélgetni, aki ugyan várja a második babát, de nem akar sokáig otthon ülni. Elmondta, hogy nem érdeklik a társadalmi beidegződések, azt tartja vallja, hogy ami anyának jó, az az egész családnak jó.

Nálatok ki vigyáz a gyerekre, amikor dolgozol?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek