Egyre több a tudósnéni a kisgyerekek rajzain

50 évvel ezelőtt még csak 5000-ből 28 gyereknek jutottak eszébe nő a 'tudós' szó hallatán, azóta azért sokat javult a helyzet.

A Child Developmentben megjelent tanulmány  78 különböző kutatás eredményeit vette górcső alá, hogy összehasonlítsa, mi változott mára az 50 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A több mint 20.000 gyerek részvételének köszönhetően meglehetősen nagy minta állt a tanulmányt összeállító pszichológus, David I. Miller rendelkezésére, aki szerint egyre inkább megszűnőfélben van a férfiak egyeduralma.

5000/28

1966 és ’77 között ugyanis csupán az 5000 alsós kevesebb mint egy százaléka, egészen pontosan 28 kislány rajzolt  tudós nénit, amikor arra kérték őket a kutatók, hogy rajzoljanak tudósokat - írja a CNN. Az azóta bekövetkezett pozitív változások oka egyrészt az, hogy tényleg egyre több nőből lesz vegyész vagy fizikus, másrészt az, hogy a média és a popkultúra is egyre több női tudóst vonultat fel.

Egy gyerek magazinban, a Highlights-ban például 13 százaléka volt nő az újságban felbukkanó tudósoknak 50 évvel ezelőtt. Ma ez a szám 44 százalék körül van, az ilyen és ehhez hasonló változások is kellettek tehát ahhoz, hogy a gyerekek körében is egyre magától értetődőbb legyen, hogy a nőkből is lehet csillagász. A legfrissebb, az 1985 és 2016 közötti időszakra vonatkozó adatok alapján ugyanis úgy tűnik, most már a gyerekek 28 százaléka rajzol tudósnénit, ha tudósábrázolásra kerül a sor.

Alsóban még felülírhatók a sztereotípiák

Miller szerint az általános iskolásokra és a középiskolásokra különösen nagy hatással van, mit látnak maguk körül, minél több női tudóssal találkoznak tehát a tanáraik, valamint a filmek/újságok jóvoltából, annál valószínűbb, hogy ők is ilyen pályát választanak maguknak, vagy legalábbis elgondolkoznak a dolgon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra