A cigi és a fű is pszichotikus tüneteket okozhat a tiniknél

A marihuána persze még dohányzásnál is veszélyesebb ebből a szempontból - állítja egy brit kutatás.

Furcsa módon gyakrabban válnak 18 éves korukig hallucinációk és téveszmék áldozatául azok a tizenévesek, akik csak később próbálták ki a kannabiszt. A friss kutatás megpróbálta elkülöníteni egymástól a dohányzás és a füvezés hatásait, lehetséges azonban, hogy amennyiben mindkét anyagot fogyasztja valaki, még valószínűbbek lesznek a pszichotikus epizódok. A brit kutatásról a CNN írt.

A kutatók 3328 bristoli tizenévest követtek nyomon, méghozzá úgy, hogy 14 és 19 éves koruk között hatszor is kikérdezték őket a dohányzással és a marihuána fogyasztással kapcsolatos szokásaikról. A kutatók szerint amennyiben ezen az intervallumon belül viszonylag korán elkezdett valaki dohányozni, annál 4.3 százalékkal magasabb volt az esélye annak, hogy 18 éves koráig hallucinációi vagy téveszméi legyenek. A kannabbisz esetében ez a szám csak 3.2 százalék volt ugyan, amennyiben azonban később kezdtek marihuánát fogyasztani a gyerekek, a hallucinációk és egyéb pszichotikus tünetek esélye már nagyobb mértékben, 11.9 százalékkal nőtt az esetükben.

shutterstock 108900479

A csak dohányzók esetében más tényezők, például az alkoholfogyasztás, a skizofrén felmenők és az iskolai bántalmazás is hatással voltak egyébként a pszichotikus tünetek előfordulására. A marihuána esetében ugyanezek a tényezők már nem befolyásolták a végeredményt.

A tényleg meglehetősen részletes és precíz kutatás azonban nem vette figyelembe egy másik kutató szerint azt, hogy rengetegen vannak, akik mindenféle segédanyag nélkül is hajlamosak arra, hogy a pszichotikus epizódokhoz hasonló tüneteket produkáljanak. Ezek az emberek nem hallucinálnak ugyan, de hajlamosak kisebb-nagyobb vizuális illúziókra, azaz valós behatások eltorzítására.

Ilyesmi lehet például, ha valaki lát egy árnyékképet, és az a meggyőződése támad, hogy egy vadállattal volt dolga. Ehhez hasonló az az állapot is, amikor ugyan nincsenek valakinek téveszméi, hajlamos ugyanakkor túlértékelni és már-már „csodaként” kezelni bizonyos összefüggéseket.

Ezek az emberek sokkal könnyebben eljutnak aztán az igazi pszichózist jellemző tünetekhez is, a tudatmódosítószerek használata tehát csak egy már létező zavart állapotot fokoz az esetükben odáig, hogy valódi hallucinációkról lehessen velük kapcsolatban beszélni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek