5+1 tipp, hogy biztonságban netezzen a gyerek

Hogyan tanítsam meg a gyerekeimet a biztonságos internethasználatra? Erre a kérdésre keresi a választ sok szülő, hiszen már az egészen kicsik is hamar rávetik magukat a mama vagy a papa laptopjára, tabletjére. Szakértők tanácsaiból szemezgettünk.

A gyerekeknek az internet egy olyan mágikus dolog, ami nemcsak homályos kérdésekre ad érthető válaszokat, de jó sok állatról vannak kinyomtatható, színezhető sablonjai, a végtelenségig futnak rajta a macskás videók, és akkor az online játékokról, mint a Minecraft, ne is beszéljünk.

Ebbe a csodálatos virtuális valóságba belesüppedve a gyerekeknek nyilván eszébe sem jut, hogy bármilyen veszély leselkedhet rájuk, a szülőknek azonban muszáj gondolniuk a vírusokra, a személyes adatok védelmére, a közösségi média használatának szabályaira.

Gyakorlatilag ugyanolyan felelősséggel kell megtanítani az utódokat az internet biztonságos használatára, mint amikor azt tanítjuk nekik, hogy hogyan megyünk át az úton. A Guardian összegyűjtötte, hogy az internetbiztonsági szakértők hogyan védik meg a saját gyerekeiket az online térben. Ebből a gyűjtésből szerintünk az alábbi öt a legfontosabb:

1. Kicsi korban kell elkezdeni a beszélgetést

David Emm, az egyik legnagyobb internetbiztonsági vállalat vezető kutatója szerint már akkor el kell beszélgetni a biztonságos netezésről a gyerekkel, amikor még nem egyedül szörfölget, hanem ott ül mellette valamelyik szülője. Ilyenkor el lehet magyarázni, hogy az online világban ugyanúgy léteznek biztonságos és veszélyes dolgok, mint a valóságban, érdemes velük beszélgetni a jelszavakról, tűzfalakról, stb. Ahogy nőnek, lehet tágítani a kört. “Például, ha megengeded, hogy legyen egy Club Penguin accountja, akkor mutasd meg neki, hogyan kell olyan egyedi jelszót készíteni, hogy ne törjék fel azt, és magyarázd el, miért fontos, hogy minden fiókot más jelszóval védjen” - magyarázza David Emm.

shutterstock 521037091

2. Ha élőben nem tennéd meg, akkor online se tedd!

Shelagh McManus, online biztonsági ügyvéd ezt szokta tanácsolni a családjának és a barátainak is.

Odamennél egy teljesen idegen emberhez beszélgetni mondjuk egy bárban? Vagy zaklatnál valakit egy klubban?

Az amerikai ügyvédnő ezekkel a provokatív kérdésekkel arra próbál rávezetni, hogy csak azért, mert egy monitor mögött ülünk és akár több ezer kilométeres távolságban vagyunk valakitől, attól még nem szabad elfelejtenünk, hogy az online tér is a valós világ része. Főleg a kamaszokat érdemes minél előbb megtanítani arra, hogy minden, amit a weben tesznek, követhető és nyomot hagy.

McManus arra céloz, hogy sok munkavállaló és még az egyetemi felvételi irodák is megnézik a jelentkezőik közösségi média profiljait. “Ha nem akarod, hogy apád, a nagynénid, vagy akár a leendő munkáltatód megkérdezze, hogy mi is volt pontosan az a 15. ital, amit a szombati buliban ledöntöttél, akkor vagy ne posztold, vagy állítsd be jól a profilod adatvédelmét!” - javasolja az ügyvéd.

3. Tanítsd meg nekik, hogy ne fogadjanak el ajándékot!

Amichai Shulman, egy amerikai hálózati biztonság cég társalapítója, korábbi vezérigazgatója négy gyerek édesapja, saját bevallása szerint kicsit paranoid is a témában.

“Az a helyzet, hogy miután már számtalanszor bebizonyosodott, hogy a felnőttek mennyire sebezhetőek a számítógépes támadások során, nem várhatjuk a gyerekeinktől, hogy sokkal másabbak legyenek. Én például  elmondtam nekik, hogy a hackerek olyan bűnözők, mint a betörők, csak ők az ablak helyett a számítógépen keresztül törnek be mások otthonaiba. Így elég jól megértették, hogy mire való ez az egész védekezés."

Shulman azt is megtanította négy gyermekének, hogy ahogyan a valós életben, a virtuálisban se fogadjanak el ajándékokat idegenektől. Például nem nyitunk meg olyan emailt, amelynek nem ismerjük a feladóját (vagy nem kapott engedélyt erre), és azt sem engedem nekik, hogy spamek mellékleteit megnyissák - mondta a szakértő.

4. Beszélgess gyakran a netről a gyerekkel

Samantha Humphries-Swift kiberbiztonsági termékmenedzser azt javasolja, hogy beszélgessünk rendszeresen a gyerekünkkel arról, hogy mit látott az interneten, milyen oldalakat használ. Samantha azt is felügyeli, hogy milyen alkalmazásokat tölt le a lánya, így mindig ránéz a biztonsági beállításokra is.

“Gyakran beszélgetünk a lányommal az online viselkedés normáiról, ilyenkor mindig megismétlem neki, hogy a közösségi médiában se jelöljön vissza olyat, akit nem ismer, ne chateljen idegennel és soha ne posztolja nyilvánosan a telefonszámát vagy a lakcímét” - részletezte a szakember a Guardiannek. A kommunikáció tehát kulcsfontosságú a biztonság szempontjából, és nem árt felkészülni akár kényes kérdésekre is.

shutterstock 642032098

5. Képzeld azt, hogy egy felelős felnőtt áll mögötte

Kevin Gourlay kiberbiztonsági szakértőnek egy 9 és egy 14 éves gyereke van, így különböző szabályokat kellett felállítania nekik. A kisebbnek először a biztonságos oldalakat mutatta meg, amelyek .co.uk, .edu, .orgra végződnek, és van egy “fehér listája”, is a látogatható oldalakról. Ahogy a gyerek növekszik, úgy bővül ez a lista, úgyhogy végül lesz belőle egy fekete lista, amin a blokkolt oldalak szerepelnek. Kevin szerint segíteni kell a gyereket abban, hogy a józan eszére hallgasson, de előtte meg kell neki tanítani a kockázatokat. “Ha elképzelik, hogy egy felelős felnőtt ott áll fölöttük és nézi, amit csinálnak, például látja, mit posztol a gyerek a Twitteren, és azt is érzi, hogy teljesen oké, amit csinál, akkor minden rendben van.” - magyarázza Kevin.

+1 A titokjáték

Lucy Woodward, aki egészen idén márciusi bezárásáig a Disney Penguin Club virtuális világának igazgatója volt, játékosan tanította meg a gyerekeinek a jelszavak használatát.

A gyerekek imádják a titkokat, így igazán élvezték, hogy titokban kellett tartaniuk a jelszavaikat - mondta Lucy.

Szerinte az is fontos, hogy a gyereknek legyen kedve beszélni arról, hogy ha valami csúnyát, ijesztőt látott, és mint a családi kommunikáció minden szintjén, bizalommal forduljon a felnőttekhez a témában.

Fontos!

Ha jogellenes, vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozol, olvasd el a témáról szóló cikkünket, és használd a cikk végén található bejelentő felületet!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek