A betegség, ami nők millióit érinti

Minden ötödik párnál problémás a teherbeesés ma Magyarországon. A stressz, a mozgásszegény életmód és a dohányzás örökké hangoztatott ártalmairól már mindenki tud, de van itt még néhány tényező, amire nem is gondolnál, pedig kellene.

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több olyan nőnek szorul össze a szíve, akiknek nem sikerül teherbe esniük. Akikben sosem szűnik a gyermek utáni vágy, hamar elkezdenek utánajárni annak, mi állhat a sikertelen próbálkozások hátterében. Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a laikus nyelvben azt nevezzük meddőnek, aki nem tud teherbe esni vagy gyermeket nemzeni. Az orvosok azt nevezik meddőségnek, ha egy párnak egy év alatt rendszeres, védekezés nélküli szex során nem fogant gyermeke. 

Számos oka lehet annak, hogy miért nem jön a baba, az egyik leggyakoribb a több szervre is kiterjedő hormonális betegség, a policisztás ovárium szindróma, vagyis a PCOS, ami a nők 5-10 százalékát érinti. A policisztás ovárium szó szerint azt jelenti, hogy „petefészek sok cisztával”. Ettől a hormonális betegségtől, nők milliói szenvednek szerte a világon. A több szervet is érintő betegségre jellemző a férfi nemi hormonok, az úgynevezett androgének relatív túlsúlya. Ilyenkor sérül a petefészek működése, ami sokszor inzulinrezisztenciával és alulműködő pajzsmiriggyel társul.

Hogyan alakul ki?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulásában genetikai és környezeti tényezők mellett szerepe van a petefészek és a mellékvese fokozott férfihormon termelésének, a központi idegrendszer megváltozott szabályozó szerepének, valamint egy jellegzetes anyagcserezavaron alapuló betegségnek, melynek egyik jelentős sarokköve az inzulinrezisztencia és a következményesen kialakuló magas inzulin szint.

shutterstock 234862423
Shutterstock

Az inzulinrezisztencia rontja a sejtek cukorfelvételét. A szervezet kénytelen a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulint termelni, mely kóros hormonális és anyagcsere rendellenességeket eredményez, ugyanis hiába magas az inzulinszint, a cukoranyagcsere mégis romló. A PCOS-ben szenvedők nők a legtöbbet az életmódjuk megváltoztatásával tehetnek azért, hogy kezeljék a betegséget. Az egészséges étkezés, a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás és a stresszmentes életmód sokat segíthet a PCOS-ben szenvedő nőknek.

Mindemellett a gyógyszeres kezeléseket kiegészíthetik különféle természetes terápiákkal is. Ilyen például a myo-inozitol bevitel, amely egy 6 szénatomos cukoralkohol molekula, és a B-vitaminok családjába tartozik, illetve a folsav, amely pozitív élettani hatásokkal bír a születendő baba szempontjából.

A hús, a máj és a sok zöldség is segíthet

Vizsgálatok igazolták, hogy a PCOS-szindrómás páciensek szervezetében jóval kevesebb myo-inozitol található, pedig ez egy döntő fontosságú vitamin, amely részt vesz az anyagcsere legfontosabb folyamataiban: kitüntetett szerepe van inzulin érzékenységben (közvetíti az inzulin anyagcsere hatásait a sejten belül), illetve a peteérés folyamatában, a pajzsmirigy megfelelő működésében.

shutterstock 532488328
Shutterstock

A myo-inozitol főbb forrásai a húsok, máj, zöldségek és gabona, de sajnos a növényi eredetű vitamint nem tudja maradéktalanul felhasználni a szervezetünk, így a PCOS-ben szenvedőknek pótlásra van szükségük.

Érdemes olyan étrendkiegészítőt választani emiatt, ami semmilyen édesítőt, ízesítőt, egyéb anyagot nem tartalmaz, csak tisztán a myo-inozitolt. Ha valaki ilyen étrendkiegészítőt szed, akkor csak étkezéseken kívül tegye, és ne cukros itallal, hanem vízzel vegye be, hogy garantált legyen a maximális felszívódás.

Szólj a pasidnak, hogy kapcsolja ki az ülésfűtést!

Sok esetben a férfiaknál is jelentkezik a meddőségi probléma, a megtermelt hímivarsejtek számát és minőségét rontják általában a stressz, a dohányzás, az alkohol, a drog, a szexuális úton terjedő betegségek, a mozgásszegény életmód, de még a forró fürdő, a szauna és a laptop ölben való alkalmazása, vagy az ülésfűtés, a szoros férfi alsó is.

A fogantatás sikerében és a magzat egészséges fejlődésében nemcsak a leendő édesanya, hanem az édesapa étrendje és életmódja is meghatározó szerepet játszik. Mivel a hímivarsejtek termelődése (spermatogenezis) 74 napos ciklus szerint működik, így a leendő édesapának is legalább 3 hónappal korábban el kell kezdenie a felkészülést. Ennek első lépéseként ajánlott abbahagyni a dohányzást, az alkohol- és drogfogyasztást, mivel ezek csökkentheti a hímivarsejtek számát.

shutterstock 371200352
Shutterstock

A fölösleges kilóktól is érdemes megszabadulni, mivel a túlsúly kedvezőtlenül hat a tesztoszteron termelésre. A környezeti ártalmak, a stressz is negatívan hat a nemzőképességre, ezért fontos a fogantatásra való felkészülésnél a szabadgyököket megkötő antioxidánsokban (vitaminokban, ásványianyagokban) gazdag étrend. A folsav és a myo-inozitol a férfiak esetében is pozitív hatásokkal jár, így ezekre nekik is szükségük lehet a babavárásra való felkészüléshez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra