Nem esem teherbe, mit csináljak?

Mi az a lombik, hova kell menni, mennyibe kerül? Alapvető infók, ha nem jön a baba.

Ideális esetben a pár eldönti, hogy gyereket szeretnének, és néhány hét-hónap múlva már gömbölyödik is anyu pocakja. Mi a teendő, ha a baba mégsem akar megfoganni? Hova forduljunk, mire számítsunk? 

Az M betűs szó

A gyermeket tervező, de fogantatási nehézségekkel küzdő párok számára az első nagy lépés az, amikor elhatározzák, hogy most már jó lenne szakemberhez fordulni az „ügy” érdekében. És máris itt jön az első nehézség: hova forduljunk? A saját nőgyógyászunkhoz vagy meddőségi specialistához? De hát meddőségi specialistához azok járnak, akik meddők, mi meg nem vagyunk meddők, csak eddig még nem estünk teherbe.

Ezen a ponton kulcsfontosságú, hogy túltegyük magunkat az orvosi szóhasználaton:

A laikus nyelvben azt nevezzük meddőnek, aki nem tud teherbe esni / gyermeket nemzeni. Az orvosok azt nevezik annak, ha egy párnak egy év alatt rendszeres, védekezés nélküli szex során nem fogant gyermeke.

Vagyis a „meddőség” az orvosoknak „csak” azt jelenti, hogy MÉG nem esett teherbe, ezért érdemes utánajárni a lehetséges okoknak, és ha kell, akkor segíteni a folyamatot. Az orvosnál „meddő” diagnózist kapó párok jelentős többsége valójában végül egy kisbabával távozik. Ezért fontos, hogy ne kerüljük el a szakszerű segítséget csupán azért, mert ijesztő a szakrendelés / a diagnózis neve!

A fogantatási nehézségekkel küzdő párok számára különböző vizsgálatok elérhetőek, amelyekkel tisztázható a meddőség oka: ezek egy részét a „sima” nőgyógyász is el tudja végezni, de egy ponton érdemesebb meddőségi specialistához fordulni, hiszen neki épp ez a szakterülete.

Az első lépések: apa vizsgálata és cikluskövetés

Mielőtt bármibe belekezdenénk, alapvető mindkét fél fizikai vizsgálata, illetve az esetleges nemi betegségek szűrése, nőknél a hüvelykenet vizsgálata, rákszűrés. Ez TB-támogatottan ingyenes, magánrendelésen rendelőfüggő, nagyságrendileg 20 ezer Ft körül mozog.

A meddőségspecifikus kivizsgálás első két fontos kérdése: meg kell állapítani, van-e a nőnek peteérése, és van-e a férfinak sok, mozgékony spermiuma. Ehhez a leendő apától spermamintát kérnek (vannak rendelők, ahol ott helyben kap egy szobát és néhány újságot apa, és van, ahol otthon is produkálhat mintát, ha ezzel záros időn belül a laborba rohan). Az andrológiai vizsgálat, amelynek a fentieken kívül a férfi nemi szervek fizikális vizsgálata tartozik, TB-támogatottan ingyenes, de többnyire hosszú előjegyzési idővel kell számolnunk, magánrendelőkben 15-25 ezer Ft körül mozog.

shutterstock 439142563

Eközben zajlik a leendő anyuka cikluskövetése: ez azt jelenti, hogy a ciklus meghatározott napjain el kell menni az orvoshoz, aki megvizsgál hüvelyi ultrahanggal, így látszik ugyanis a petefészek, a tüszők állapota, és emellett adott napokon vért is vesznek, amiből nemi hormonokat néznek. Nem elég ugyanis egyszer megnézni a vérből a női hormonokat, hiszen a ciklus során változik a szintjük és ez is informatív. Ha meddőségi ambulanciára járunk, a két dolog (UH és vérvétel) egy füst alatt megoldható. Mindez TB-támogatott szakrendeléseken ingyenes, magánrendelésen igen változó árakat találunk, a nagy, magán meddőségi központokban 30 és 40 ezer Ft között van egy ultrahangos-vérvételes cikluskövetés ára.

További lépések: az eredménytől függően

Ha már ezen a ponton felmerül valami eltérés, akkor lehet, hogy máris kezelés vár ránk: ha nincs peteérés, akkor lehet, hogy injekciós peteérést serkentő kúrát kapunk (ovuláció-indukció), ezalatt is zajlik a cikluskövetés, valamint megmondják, melyik napon javasolt az otthoni együttlét. Ha kevés, vagy nem elég mozgékony a spermium, akkor lehet, hogy orvosunk máris valamelyik mesterséges megtermékenyítési eljárást javasolja (inszemináció vagy lombik, lásd alább).

Petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok

A cselekmény egy pontján (orvosunk dönti el, mikor) nagy valószínűséggel szükség lesz a leendő anya petevezetékeinek vizsgálatára: ha nem átjárható a petevezeték, akkor ugyanis hiába van peteérés, a petesejt és a spermium nem tud találkozni. A petevezeték-átjárhatósági vizsgálat lehet röntgenes, ultrahangos vagy műtétes, utóbbi esetben csatlakozhat hozzá a méh belső, eszközös vizsgálata is – ezekről itt írtunk nagyon részletesen, személyes beszámolókkal.

Inszemináció

Ha a petevezeték átjárható, van peteérés, és a spermiumok száma is megfelelő ehhez az eljáráshoz, akkor többnyire inszeminációt javasolnak. Az inszemináció azt jeleni, hogy a nő a peteérést serkentő, majd tüszőrepedést előidéző injekciókat kap, a tüszőrepedéskor apa ad egy mintát, a kapott spermát pedig egy erre alkalmas eszköz segítségével „beleteszik” a méhbe. Így a petesejtek és a spermiumok találkozásának esélyét maximalizálják, a megtermékenyítés mégis a természettől megszokott módon, a női szervezetben megy végbe.

A TB hat inszeminációt finanszíroz, azaz TB-támogatott szakrendelésen maga a beavatkozás és a hozzá szükséges vizsgálatok ingyenesek. Ki kell ugyanakkor váltani a peteérést serkentő és a tüszőrepesztő injekciókat, ezeket receptre felírja az orvos, a támogatott áruk manapság körülbelül 15-20 ezer Ft (a kettő együtt, egy inszeminációhoz szükséges adag). Magánintézményben, TB-támogatás nélkül egy inszemináció kb. 80 ezer Ft, és ha nem receptre kapjuk, akkor az injekciók is többe kerülnek.

Lombikprogram

Amit mi így lazán lombiknak hívunk, az valójában az IVF, azaz in vitro fertilizáció nevű eljárást jelenti. Ennek során a nő ugyanúgy peteérést serkentő szereket kap, mint az inszemináció elején, bár a dózisok különböznek, de az így megérlelt petesejteket a petefészekből leszívják, és valóban egy lombikban „engedik össze” az apától kapott spermiumokkal, megtermékenyülés után pedig visszaültetik az anyaméhbe.

Ez így egyszerűnek hangzik, de nem az: az IVF során egy csapat dolgozik együtt a párral, hiszen szükség van cikluskövetésre, nagyon kell figyelni, hogy elég, de ne túl sok peteérést serkentő hormont adjunk (a túl sok ún. túlstimuláláshoz vezet), a leszívott petesejtek alkalmasságát értékelni kell. Ha ügyesek / szerencsések vagyunk és megtermékenyülnek, akkor a kapott embriókat embriológus vizsgálja meg, megítéli, melyik és hány db ültethető a méhbe, van-e köztük fagyasztható, miközben a nő szervezetét alkalmassá kell tenni az embrió befogadására.

IVF-ből is ötöt támogat a TB, az ehhez szükséges gyógyszereket ugyanúgy receptre kapjuk és ki kell váltanunk. A gyógyszerek egy részét 50 százalékos támogatással vehetjük meg, de hormondózistól függően így is több tízezer forint, de százezer Ft fölé is mehet a havi adag ára. A hazai magánintézmények is szerződhetnek a TB-vel, azaz ilyen esetben nem a pár fizeti ki az IVF árát, hanem a magánintézménynek téríti azt a TB – az egész procedúra összességében azért többe kerül, mint az állami egészségügy, mert a szükséges vizsgálatokért gyakran fizetnünk kell. Cserébe valószínűleg rövidebb várakozási időkkel kell számolnunk.

Ha „elfogyott” a TB-támogatott öt lehetőség, vagy nincs TB-nk, vagy más okból nem tudjuk/akarjuk igénybe venni a támogatást, akkor teljesen saját költségre is részt vehetünk lombikprogramban. Ennek az ára 350-400 ezer Ft – az előzetes kivizsgálás ebbe nem tartozik bele, ez egy ciklusban történő IVF költsége.

Egyebek

A meddőségi kivizsgálás során számtalan egyéb probléma és lehetőség is felmerülhet, itt csak a leggyakoribb vizsgálatokat és kezeléseket vettük sorra. Vizsgálható például a pár immunológiai összeférhetősége, a nő véralvadási profilja; az IVF-nek létezik olyan verziója is, ahol a spermiumokat közvetlenül belejuttatják a petesejt membránja alá (súlyos férfi meddőség esetén); létezik inszemináció donor spermiummal, vagy IVF donor petesejttel. Történhet IVF egy előző ciklusban lefagyasztott embrióval, ekkor megspóroljuk az újabb peteérést serkentő hormonkúrát, ugyanakkor etikai aggályokkal szembesülhetünk.

Gyakorlati nehézségek

A meddőségi kivizsgálás és kezelések lelkileg is embert próbáló időszakot jelentenek, erről már beszéltünk. Emellett azonban komoly gyakorlati, logisztikai problémával is szembesülhet a pár: a cikluskövetés+otthoni együttlét, az inszemináció és a lombik során is elengedhetetlen, hogy pontosan az adott ciklusnapon történjen velünk ez vagy az. Azaz, ha pont a 8. napon kell vérvételre mennünk, akkor akkor kell, akármilyen életbevágó esemény van a munkahelyünkön, vag yakárhol szeretnénk épp nyaralni.

A meddőségi központok épp ezért hétvégén is üzemelnek, hiszen ha a cikluskövetés szerint szombaton ideális az inszemináció időpontja, akkor hétfőn már késő. Az egész meddőségi logisztika innentől átveszi az uralmat az életünk felett, a petesejtjeink és a hormonszintjeink diktálják, mikor szexelhetünk, mikor nem, mikor mehetünk reggel dolgozni és mikor induljunk inkább a meddőségi szakrendelés irányába. Ha a munkahelyünkön nem tudják, hogy épp meddőségben utazunk – és miért is kéne tudniuk? – akkor még nehezebb lesz állandóan elkéredzkedni meg elkésni.

shutterstock 265900157

Mennyi ideig tart mindez? A jóég tudja. Lehet, hogy besétálunk a meddőségi központ ajtaján, az első vizsgálatok fényt derítenek valami konkrét, megoldható problémára, és pár hónap alatt túl vagyunk a nehezén. Lehet, hogy évekig járunk orvoshoz, kimaxolva a TB-támogatott lehetőségeket, mindhiába. Ezért amikor 2-3 év otthoni próbálkozást követően először időpontot kértem a meddőségi ambulanciára, megkérdeztem a nőgyógyász barátnőmet, szerinte mikor leszek itt terhes? Azt mondta, ezt nem lehet tudni, de ha minden jól megy, akkor átlagosan egy-másfél év múlva terhes leszek. Ezen elhűltem – én azt hittem, jövő héten már lombikozunk, azután meg mehetek is a babaruha-börzére. Mindemellett az egész meddőségi karrierem során talán ez a mondat segített a legtöbbet: ennek köszönhetően egy-másfél évig nem hisztiztem, hogy történjenek gyorsabban a dolgok, nem hibáztattam sem az orvosomat, sem magamat, sem a férjemet, hogy miért nincs még gyerek. Úgy döntöttem, egy-másfél év elteltével fogok csak komolyabban kiborulni. De addigra meg – egy év és két hónap után - terhes lettem.

Épp emiatt nem érdemes a szakemberhez fordulást az „utolsó pillanatra” hagyni: a vizsgálatok, a beavatkozások elhúzódnak, nem csak a várakozási idők miatt, hanem azért is, mert orvosilag nem indokolt rögtön a legdurvábbakkal kezdeni. Ugyanakkor minden vizsgálat és gyógymód a ciklushoz van kötve: ha ebben a hónapban nem sikerült, nem próbálhatjuk meg újra holnap, meg kell várni a következő hónapot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra