6 lépés a szófogadóbb gyerekért

Az empátia, a kommunikáció, és a szülők saját viselkedése egyaránt fontos tényező.

A hisztiző és hepciáskodó gyerekeket tehetetlenül néző, az ordítva előre csörtető gyerek után megadóan miniatűr bicikliket és egyéb gyerekjárgányokat vonszoló szülők megpróbáltatásaira a Huffington Post kereste a megoldást.

shutterstock 523948342
Shutterstock

Ha rendszeresen problémát jelent a család számára egy kezelhetetlen gyerek, talán érdemes végigböngészni a gyűjtést, hátha akad néhány jó tanács a listán, amivel megzabolázható lesz az engedetlen ifjonc. 

Kötődés

Rendkívül fontos, hogy a gyerek biztos és zavartalan módon kötődjön a szüleihez. A gyerekkorban megtapasztalt és kialakított folyamatos és közeli együttlét jobb problémamegoldó képességeket, és a kognitív és szociális készségek gyorsabb fejlődését eredményezi. Bár ez egy kölcsönös kommunikáción alapuló folyamat, arra azért nem árt odafigyelni, hogy a szülő ne terhelje le a gyereket a saját problémáival.

Kommunikáció

Az aktív hallgatás kulcsfontosságú e tekintetben. Fontos, hogy valóban meghallgassák és meg is értsék a szülők, mit mond a gyerek. Ezt a folyamatot nyílt testtartás, a szemkontaktus megteremtése és a beszélő buzdítása jellemzi. Mindez segíthet létrehozni egy olyan biztonságos környezetet, ami idővel megteremti a bizalmat szülő és gyerek között.

Környezet

Minderre nem árt egy olyan semleges és közös helyen sort keríteni, amely nem a beszélgetésben résztvevő felek dominálta helyiségben, például egy dolgozószobában vagy hálószobában található, hanem mondjuk a nappaliban, vagy a konyhaasztal mellett. Jó ötlet mindezt rendszeressé tenni, és ezekre a beszélgetésekre hetente legalább egyszer sort keríteni.

Empátia

A családi élet során felmerülő problémás szituációk és konfliktusok megoldása során szintén hasznos lehet, ha közös beszélgetések során próbálnak dűlőre jutni a felek. Ha pedig mindebbe a gyereket is bevonja valaki, aktív szerepet adva neki annak eldöntésében, hogy oldjon meg a család egy konfliktust, sokkal aktívabbá, felelősségteljesebbé, és minden bizonnyal nyugodtabbá válik majd a gyerek viselkedése.

Konzisztencia

Fontos ezekben a szituációkban, hogy állandó és stabil legyen ez a környezet, és valóban befejezésre és megvalósításra kerüljön mindaz, amit megbeszélt a család.  Ha a gyerek számára is egyértelművé válik ez, bízni fog magában és a környezetében élőkben.

Magadra is figyelj oda

Vajmi keveset ér persze mindez, ha valaki nem viselkedik kiszámíthatóan és megbízhatóan. Ha egy szülő azt akarja, hogy hallgasson rá és megfelelően viselkedjen a gyerek, az egyik legfontosabb dolog, hogy valóban jó példával járjon elöl, és ne kérdőjelezze meg a saját viselkedésével azokat az értékeket, amelyeket a gyerektől is elvár. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek