Strandszezon fülgyulladással? – Így előzd meg a bajt

Nyáron a hallójárat külső része van veszélyben, Kerékgyártó Csilla fül-orr-gégész szakorvost arról kérdeztük, mit kell tenni, ha beüt a baj, és mit tehetünk, hogy megússzuk.

Akinek gyereke van, annak szinte biztosan megvolt már az élmény: egy-egy strandolós nap után éjjel, a fülfájástól sikítva ébred a poronty. Azon kívül, hogy borzasztóan szenved szegény, mindenki halálra rémül, a szülő pedig cselekedne, de tüstént, hogy segítsen a gyerekén.

De mit lehet ilyenkor tenni? A strandszezon beköszöntének alkalmából erről kérdeztük dr. Kerékgyártó Csilla fül-orr-gégész szakorvost, aki egy csomó praktikus tanácsot adott.

Kezdjük egy kis anatómiával!

A hallójárat a dobhártyáig az úgynevezett külsőfül, ez után következik a dobüreg a hallócsontokkal –ez pedig már a középfül. A kettő elkülönítése azért fontos, mert nyáron a hallójárat, tehát a külső fül gyulladása okozza a panaszokat. Ezzel szemben a középfül télen, a nátha miatt szokott begyulladni; az ott felgyülemlett folyadék, genny nyomja a dobhártyát, és az okoz fájdalmat. A kettő kezelése is teljesen másképp néz ki.

shutterstock 589964051
Shutterstock

A strandolás utáni külsőfül gyulladás azért fordul elő, mert a klóros, szennyezett víz befolyik fülbe, és fertőzést okoz. Akinek sok fülzsírja van, annál az a baj, hogy a bejutott víz nem tud tőle kifolyni, ezért a mögötte lévő hallójáratrészben keletkezik a gyulladás, akinek nincs fülzsírja, ott pedig éppen az a baj, hogy nem tudja kifejteni a védő szerepét, és azért fertőződik be könnyen a hallójárati bőr. 

Fájdalomcsillapítás, orvos

Nyáron, strandolás után tehát a külső hallójárat gyullad be. Ez borzasztóan tud fájni, de fájdalomcsillapításon kívül nem igazán lehet vele otthon semmit sem kezdeni. Nincs értelme nyáron sót melegíteni, és azt tenni a fájós fülre, mert semmit sem segít, sőt, csak ront a helyzeten. A sópárnát tartsuk meg a téli, náthás középfülgyulladásra, helyette inkább adjunk a gyereknek fájdalomcsillapítót, és próbáljunk meg aludni!

Szerencsés esetben az immunrendszer éjjel leküzdi a fertőzést, és másnapra minden panasz elmúlik nyom nélkül. Ha mégsem, akkor orvoshoz kell fordulni, aki kiszedi, kimossa a fülzsírt (ha van), és gyógyszeres gézcsíkot tesz be néhány napra, hogy a gyulladástól összeszorult hallójárati bőrt feltágítsa. Ha ez sikerült, jöhet a fülcsepp. Addig viszont fölösleges, úgysem tud eljutni a gyógyszer a gyulladás helyére. 

A nyári, strandolásos fülfájásnál tehát biztos, hogy nem fogják felszúrni a fület, hiszen a fájdalmat nem a dobhártya feszülése okozza, mint a középfülgyulladásnál. 

Így lehet megelőzni a bajt

Ahol hajlamos a gyerek a külsőfül gyulladásra, viszont imád pancsolni, ott jó megoldás, ha sikerül valahogy megakadályozni, hogy bejusson a víz a fülébe. Lehet méretre készíttetni hallójárati illesztéket, de ha (érthető módon) nem akar a család erre sokat költeni, akkor megteszi a sportboltokban készen kapható füldugó, sőt, a babaolajos vatta is. 

Lehet próbálkozni a fülzsír kitisztításával is strandolás előtt, hogy ne tudjon beülni mögé a víz. Dr. Kerékgyártó Csilla külön hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem fültisztító pálcikával kell zsonglőrködni, sőt, a terméknek ezt a felhasználását a legjobb lenne egyszer és mindenkorra elfelejteni, vagy egyenesen átnevezni, hogy senkinek se jusson eszébe többé a fülébe dugni. Haszna ugyanis nincs, viszont könnyen fülgyulladást lehet vele okozni. 

Helyette éjszakára paraffinolajat kell csepegetni a fülbe jó bőven, és vattával betömni. Az olaj fellazítja, a vatta megakadályozza, hogy kifolyjon az olaj, a fülzsír pedig vagy kifolyik magától, vagy ha ott marad, akkor is sokkal könnyebben kijön fülmosásnál – ez a szakszerű és célra vezető megoldás (vagy gégészhez menni, hogy mossa ki a fület).  

Hogy biztosan célba érjen a paraffinolaj, meg kell fogni a gyerek fülcimpáját, és hátra-felfelé kell húzni, így kiegyenesedik a hallójárat. Felnőtteknél pedig hátra-le kell húzni a fülcimpát, ki kell próbálni, hogy kinél melyik szög működik.

Vagy lehet próbálkozni vény nélkül kapható fülcseppekkel is megelőzésnek, ezek közül kettőt emelt ki a szakorvos: a Cue és a Boramid nevűt, mindkettőt a strandolás után, de az éjszakai pihenés előtt érdemes a fülbe csepegtetni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra