Ez a négy legveszélyesebb babaholmi

Elvileg egyre biztonságosabbak a babaholmik, mégis egyre több baleset éri a gyerekeket. A négy legfőbb veszélyforrás nekünk nagyon meglepő volt

Az Ön gyereke esett már ki a kiságyból? És a babakocsi felborult már vele? A drága pénzért felhalmozott babaholmik nem veszélytelenek, egy friss tanulmány szerint egyre nő a babacuccokkal kapcsolatos balesetek száma. Érdekes adatok ezek, mert az mindenkinek nyilvánvaló, mennyire veszélyes mondjuk a konnektor, egy éles kés vagy egy olló, de az nem feltétlenül jutna eszünkbe, hogy a gyerekülés is lehet az.

Az USA-ban nyolc percenként megsérül egy hároméves gyerek olyan balesetben, amely babakocsival, babahordozóval, bölcsővel, bébikomppal vagy járókával kapcsolatos – értelemszerűen az esetek többségében kiesnek ezekből a gyerekek.

Ez évente az USA-ban 66 ezer esetet jelent, és ezek csak azok az esetek, amikor a sérülést orvosi ellátás követi a kisebb, orvost nem igénylő borulásokat bele sem számították. A leggyakoribb sérülés egyébként a fejsérülés és az agyrázkódás. 

A kutatók 1991 és 2011 között vizsgálták a sürgősségi ellátóhelyek adatait, kifejezetten azokat az eseteket keresték, amikor a baba vagy kisgyermek balesete valamilyen babaholmival volt összefüggésbe hozható. 

A vizsgált időszak kezdetén a balesetek száma csökkenést mutatott, a kutatók szerint ez annak az eredménye, hogy az új típusú bébikompok kevésbé balesetveszélyesek a régiekhez képest, így kevesebb lett a bébikompos borulás. Az utolsó nyolc évben azonban a számok ismét megugrottak: 24 százalékkal emelkedett a balesetek száma. Tíz év alatt majdnem 1,4 millió baleset történt összesen.

#1: Autósülés

A legveszélyesebbnek az autós babahordozó bizonyult: a balesetek 20 százaléka ilyenben történt. A bébik főleg úgy sérültek meg, hogy a szülők nem kötötték be őket rendesen a hordozóba, vagy a hordozóba kötött babát nem a földre tették, hanem az asztalra vagy pultra.

shutterstock 116476099

#2: Felhúzható rácsos ágy

A kettes számú főellenség az ágy, azaz rácsos ágyak, matracok és bölcsők. Ezek a sérülések 19 százalékáért voltak felelősek. Főleg a felhúzhatós oldalú rácsos ágyak okoztak problémát, ezt a típusú ágyat az USA-ban balesetveszélyessége miatt be is tiltották azóta. (Ezek azok az ágyak, ahol az ágy egyik oldalát fel vagy le lehet húzni, hogy jobban hozzáférjünk a bébihez, hazánkban kórházak csecsemőosztályán lehet vele jellemzően találkozni.)

shutterstock 370356059

#3: Babakocsi

A sérülések további 17 százalékában a babakocsi volt a bűnös. A babakocsik felborulnak vagy a mozgékony gyerekek kiesnek belőlük – az ilyen balesetek elkerülése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy a már mozgolódó babát kössük be a babakocsi biztonsági övével, valamint hogy a bevásárlószatyrokat ne a fogantyúra akasszuk, hanem a kocsi aljába tegyük. Amikor megállunk, fékezzük be a babakocsi, nehogy elguruljon – ha pedig még a babakocsi-vásárlás előtt állunk, akkor minél nagyobb és szélesebb kerekű kocsit vegyünk, azok kevésbé borulnak.

shutterstock 143249068

#1: Bébikomp, babahinták

A babajátékok a balesetek 16 százalékáért feleltek – ide sorolták a kutatók a bébikompokat és babahintákat. Ez arányaiban csökkenő tendenciát mutatott, mert egyre jobb bébikompokat gyártanak, habár a legtöbb nézet szerint teljesen felesleges a bébikomp és tényleg csak arra jó, hogy baleset érje benne a babát.

shutterstock 89242687

Kevésbé figyelünk a gyerekre?

A balesetek számának növekedése ijesztő – annak fényében még inkább, hogy egyre szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelni, így egyre jobb és biztonságosabb cuccokat gyártanak. A növekedés okát a kutatók nem vizsgálták s a gyűjtött adatokból erre nem is lehet válaszolni – mindazonáltal a szakértőkben felmerült, hogy talán rohanó életmódunk és az állandó figyelmi váltás tehet az egészről.

Magyarul minden szülő az okostelefonját nyegteti, nem figyelünk oda annyira a gyerekekre, mint a régi, szép időkben, amikor a széles úton csak néha zörgött keresztül egy szekér.

A bébik próbálják magukra vonni a szülő figyelmét, ezért hadonásznak és ugrabugrálnak a babakocsiban vagy hordozójukban. A szülő számára hamis biztonságérzetet kölcsönöz a cucc – a babának nem lehet baja, hiszen a kocsiban/ágyban/bölcsőben/akármiben van, ezért megengedi magának, hogy elterelődjön a figyelme.

Persze, az okostelefonok használatát nem tilthatjuk meg a gyermek első három évében, de azért érdemes észben tartani, hogy ebben a korban a gyerekek fokozottan önveszélyesek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek