Melyik vitamin mire jó a terhesség során?

A babavárás, illetve a babatervezés sok kérdést vet fel, amire azonban sokszor csak nagyon lagymatag, vagy semmilyen választ kapunk. Egyike ezeknek a kérdőjeleknek az, hogy akkor most kell-e terhesvitamint szedni, és ha igen, akkor mire figyeljünk?

Miért kell a folsav, és mit csinál a testünkben a kalcium? Tényleg kell D-vitamin? Utánanéztünk.

Terhesség és a szervezet terhelése

A terhesség – bár a nők életének egyik legszebb időszaka – a szervezet számára komoly kihívást jelent. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a napjainkban sajnos egyre többször jelentkező meddőség. Érdemes tisztázni azt is, hogy ez a fogalom mit is takar. Meddőségről abban az esetben beszélhetünk, ha a pár egy éves próbálkozása után sem jön létre a terhesség. 

A nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód elképesztően sok kórért felelős, nem is beszélve a munkahelyi stresszről, a pénzügyi nehézségekről, és még sorolhatnánk. Ezek következtében az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, az elhízás és még egy sor betegség jelentkezhet, melyek szövődményei cisztákban, keringési problémákban, súlyos esetben akár életveszélyes betegségek kialakulásában csúcsosodik ki. Ezek elkerülése a kiegyensúlyozott táplálkozással és a mozgással többségében lehetséges, de sajnos a gyógyszeres kezelésekkel is számolni kell.

A terhesség – mint ahogyan azt említettük – komoly kihívás a nők szervezetének, elvégre egy másik lényt kell olyan érettségi szintre hozniuk, hogy az életképes legyen. Ez bizony plusz energia, és plusz tápanyag szükséglettel is jár, ami nem kizárólag a várandósság időszakára korlátozódik.

A fent említett betegségek helyrehozatala, szinten tartása ugyancsak energiát, plusz vitaminokat, ásványi anyagokat, és persze sokszor gyógyszereket is igényel, vagyis a várandósság kialakulása közel sem olyan egyszerű dolog.

shutterstock 447372457

Most akkor kellenek vitaminok?

A tápanyagok és vitaminok pótlásának témája a mindennapjainkban is jelen van, nem véletlen vannak tele a patikák, boltok, drogériák ilyen készítmények százaival. Az, hogy kellenek-e a vitaminok, heves vitákat válthat ki a laikusok között, ami nem meglepő, hiszen még az egészségügyi szakemberek között sincsen egyetértés.

Nem is abban van vita, hogy a terhességet és annak kialakulását érdemes támogatni, a kérdés inkább az, hogy szükséges-e komplex terhesvitaminokat szedni, vagy inkább arra kéne koncentrálni, hogy az egyes szakaszokban a szervezet számára kiemelten fontos vitaminokat és ásványi anyagokat vigyük be. 

Mindkettő mellett szólnak érvek: sokkal könnyebb bevenni napi egy terhesvitamint, mint összeállítani egy négy szakaszból álló tervet, amiben differenciáljuk, mire van szükség teherbeesés előtt, aztán pedig az egyes trimeszterekben (majd a szoptatás alatt). Viszont a differenciáltabb megközelítésnek is van előnye: pontosabban reagál a tényleges igényekre.

A hazai orvosok, védőnők gyakran teszik le voksukat a komplex készítmények mellett, máshol óvatosabb az orvosi megközelítés, és arra koncentrál, hogy melyik szakaszban mire van mindenképpen szükség. 

Mindenesetre az biztosak tűnik, hogy ha szedünk terhesvitamint ártani nem árthatunk velük. És még inkább: ha a megfelelő vitamin, ásványi anyag, és nyomelem ellátottságot nem tudjuk fedezni az étkezéseinkkel, akkor máshonnan kell beszereznünk.

Miért fontos a tagolt adagolás?

Abban tehát mindenképpen van egyetértés a világban, hogy a terhesség szakaszaiban, vagyis a trimeszterenként eltérő azon anyagok listája, melyekből fokozott bevitelre van szüksége a szervezetnek.

Ennek oka, hogy a magzat fejlődése során nem mindig ugyan azok a területek aktívak, így előfordulhat, hogy amiből a terhesség elején és a középső harmadban jelentős többletre van szüksége a szervezetnek, abból a terhesség utolsó trimeszterében már közel nem kell annyi, mint előtt, és fordítva!

Ezekre van szükség az első trimeszterben és előtte

Az első trimeszterben és azt megelőző, felkészítési  időszakban a folsav nagy jelentőséggel bír, emellett fontos a cink, réz, magnézium, vas, és az ásványi anyagok és nyomelemek pótlása. A szervezet raktárkészleteinek feltöltése szinte elengedhetetlen, a mai kor hiánybetegségei miatt” – mondja Ratkó Tünde szülésznő.

„Ha egy pár tudatosan készül a gyermekre, akkor a tudomány állása szerint a felkészülésnél nagy mértékben van szükség a folsav pótlására, mivel az csökkenti a velőcső elzáródási rendellenességek (magyarul: nyitott gerinc) kockázatát.

Második trimeszter:

A második trimeszterben folsavra már nincs olyan mennyiségben szükség, hiszen lezárul ez a fejlődési szakasz, ezzel szemben több ásványi anyagot és nyomelemet kell bevinni, ez támogatja a szervezetet, hogy jól viselje a középső harmadot.

Harmadik trimeszter:

Az utolsó harmadban különösen kell figyelni a kalcium és D-vitamin bevitelre, a gyerek gyorsan nő, és amire szüksége van, akár az anya testéből is elveszi. Emellett ekkorra szokott kialakulni a vérszegénység is, így ha a vérkép indokolja, vasat is érdemes szedni.

shutterstock 261399308

Ahhoz, hogy ezeket a tápanyagokat pótolhassuk, bizonyos élelmiszerekből kell többet fogyasztanunk. Ez azonban sokszor még így sem oldja meg a gondot, hiszen az egyes anyagok felszívódását más anyagok segítik.

Sok minden csak párban jó

  • Így például a kalcium megfelelő felszívódásához szükség van D-vitaminra.
  • A vas nagy mennyiségű felszívódásához bizonyos fehérjék jelenléte kell.
  • A sokat emlegetett folsav megfelelő hasznosuláshoz a B12 vitaminra is szükség van.

A várandósság időszakában tehát az étkezéseinket is nagyon tudatossá kell tenni, és pótolni, emelt dózisban kell bevinni azokat az anyagokat, melyek lehetővé teszik a szervezet számára a többlet kihívás vállalását, illetve a magzat kihordását.

Mi miért kell?

Folsav: A folsav csökkenti a nyitott gerinc (velőcső záródási rendellenesség) kialakulásának kockázatát.

Már a terhességre készülő nőknek javasolt napi 400 mikrogramm folsav bevitele, egészen a 12 hét végéig, és a táplálkozásban is helyet kell adni a magas folsavtartalmú dolgoknak, ezek a zöld leveles ételféleségek, teljes kiörlésű kenyér, barna rizs. 

Cukorbeteg, felszívódási rendellenességekkel küzdő, epilepszia ellen gyógyszert szedő nőknek, és azoknak, akik korábbi terhességében előfordult a nyitott gerinc magasabb dózis javasolt, ezt az orvos állapítja meg, akár tízszeres mennyiséget is jelenthet.

Vas: vasra van szükségünk az egészséges vörös vértestek terheléséhez, ezek szállítják az oxigént a testben (így a babához is). Ha nincs belőle elég, vérszegénység alakul ki, aminek tünetei a sápadtság, fáradékonyság, gyakori fejfájás, légszomj, gyengeség és szédelgés.

A terhességet rengeteg nő kezdi többé-kevésbé kimerült vasraktárakkal, vagy enyhe vérszegénységgel. Ezt ideális esetben egy korai vérkép megmutatja, és ha ezek állnak fent, a vas pótlását hamar meg kell kezdeni, mert lassan töltődnek fel a vasraktárak.

Enyhe esetekben érdemes a táplálkozásunkat átalakítani, mert a vaskészítmények sokaknál székrekedést okoznak, ami terhesen nem egy leányálom, ráadásul az egyéb tápanyagok felszívódását is megnehezíti. 

Vasat nagyobb mennyiségben vörös húsokban, májban, vesében, kenyérben, hüvelyesekben, tojásban, és a zöld színű zöldségekben találunk, az állati forrásból származó vasat a szervezet nagyobb arányban tudja hasznosítani, a zöldségek vastartalmából kevesebb szívódik fel.

D-vitamin: szükség van rá a kalcium felszívódásához, a csontok építéséhez és az immunrendszer működéséhez. 

Átlagos terhesség (és szoptatás) esetén napi 10 mikrogramm bevitele javasolt. Mivel zsírban oldódik, figyelni kell rá, hogy túladagolható, a felesleget nem pisiljük ki. 

Napsütés (és természetes fény) hatására a szervezet is elő tudja állítani, azonban a mi éghajlatunkon ez többnyire csak nyáron elegendő. Emellett zsíros halakban és tojásban van, valamint a máj is sokat tartalmaz belőle, ez utóbbi viszont magas A-vitamin tartalma miatt terhesség alatt mértékkel fogyasztandó.

Kalcium: különösen a harmadik harmadban fontos, amikor a baba csontjai nagyon gyorsan nőnek. Ha nincs belőle elég, a szervezet az anya testéből vonja el, ami rossz hír a fogaink és a saját csontjaink számára. Ezt elkerülendő, napi 1000 miligramm kalcium fogyasztását szokták javasolni.

Kalcium van a tejben, joghurtban, sajtokban, szardíniában, lazacban, tofuban, emellett reggelizőpelyheket és narancsleveket is szoktak hozzáadott kalciummal dúsítani, terhesen érdemes ilyet választani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra