Aki kéthavonta 80 kiló játékot csempész Szíriába

Rami Adham negyvenöt éves, szír származású, hatgyermekes családapa. 1988 óta Finnországban él a családjával együtt, de nem feledkezett meg szír gyökereiről. Már a háború kezdetekor egyértelművé vált számára, hogy segíteni szeretne a humanitárius munkában: 2012-ben létrehozta a Suomi Syria jótékonysági szervezetet, hogy étellel és lakhatás megszervezésével segítsék a szír háború országban maradt károsultjait.

A pénzügyi segítség azonban nem bizonyult elégnek a számára: úgy érezte, tettekre van szükség. „Összeszedtem pár ezer eurót, alapvető dolgokat vásároltam, gyógyszereket, takarókat, és elutaztam a török-szír határhoz, hogy találkozzak a menekültekkel.” Útja előtt azonban hároméves kislánya, Yasmine behívta a szobájába, és megkérte, hogy vigyen a játékaiból a szír gyerekeknek. Az ötlet megtetszett Raminak, hogy így egy egész zsáknyi, kb 50-80 db játékot vitt be a határon keresztül Aleppóba. „Vettünk élelmiszert is, és azt vettem észre, hogy körülvesznek a gyerekek, jönnek oda hozzám, de nem az ételért. A játékok érdekelték őket”

Rami egy idő után már szervezetten kezdte gyűjteni a becsempészésre szánt játékokat: bázisa Helsinkiben van, de fogad jótékonysági felajánlásokat egész Finnország és Európa területéről. A raktárában már több ezer összegyűlt játék várja, hogy becsempéssze őket a háború sújtotta országba.

Kéthavonta egyszer útnak indul, már túl van a huszonhetedik útján, elutazik a török-szír határhoz, és általában nyolcvan kilónyi teherrel, körülberül 600-800 játékkal gyalogol át Szíriába. A játékokon kívül továbbra is visz magával gyógyszereket, és pénzt, hogy alapvető dolgokat, élelmiszert, vizet vásárolhasson a rászorulóknak.

Rami akciói azután váltak igazán veszélyessé, amikor 2015-ben Törökország lezárta a török-szír határt. Bár volt, hogy a török kormány engedélyével jutott be az országba, de olyan is, hogy valóban illegálisan kellett a határt átlépnie. Az igazi nehézségek azonban csak a török-szír határ után kezdődnek. A határ és a városok közti területet rendszeresen érik kormányzati légicsapások.

Rami a Castello road-on, a határtól Aleppóig vezető, a halál útjának is nevezett nyolc mérföldes szakaszon gyalogol végig, a hatalmas teherrel a hátán. Ezt a részt a szír kormányerők folyamatos légicsapások alatt tartják. De nem csak emiatt van veszélyben: a kormány, az ISIS és a Shia milíciái is hivatalos célponttá nyilvánították humanitárius aktivitása miatt. Ez azonban nem veszi a kedvét: számára egyértelmű , hogy erejéhez mérten mindent meg kell tennie az országban ragadt gyermekekért.

Aleppo Szíria leglakottabb, kétmillió fős, virágzó városa volt. Az állandó harcok és légicsapások következtében mára körülbelül 350 ezren maradtak a város omladozó falai között, akik próbálnak életben maradni. A legnagyobb vesztesek pedig, mint minden háborúban, a gyermekek. Állandó létbizonytalanságban élnek, a háború a gyermekkorukat veszi el. Bombatalálatok és légitámadások történnek a szemük előtt, az utcán, a játszótéren, a halottak és sebesültek látványa mindennapos számukra.

Egy gyereknek se lenne szabad így felnőnie. Olyan lelki sebekkel és traumákkal kell megküzdeniük, hogy ha a háborúnak valami varázslatos módon ebben a pillanatban vége szakadna, akkor is évek munkája lenne nem is a fizikai, hanem a lelki pusztulás utáni kármentés. Rami zseniális akciója pont azért fontos, mert azt viszi vissza legalább egy picit ezeknek a sokkolt, terrorizált, rettegő gyerekeknek, amit az évek óta tartó háborúban elvesztettek: a gyerekkorukat.

A játékcsempész most iskolákat alapít Szíria biztonságosabb részein

Rami új kezdeményezése is lenyűgöző. Szíriában 10 évvel vetette vissza a közoktatást a háború. A gyerekek olyan közegben nőnek fel, ahol nem az oktatás, hanem az életben maradás a legfőbb kérdés. Ezzel nem csak a jelenük, hanem a jövőjük minden lehetősége is elvész. Ezért Rami létrehozott egy Gofoundme oldalt a török határ közelében, de a háborútól viszonylag biztonságos távolságban építendő iskolák számára, ahol nagyobb biztonságban lennének a gyermekek a bombázások alatt. Korábban már három iskola alapításában vett részt szíriai meneküttáborokban, amelyekben jelenleg 5 millió szír él.

A célja meglehetősen szerény 5500 dollár volt, jelen pillanatban 30 ezer fölött jár. Remek lehetőség hogy egyszerű és célzott humanitárius segítséget nyújtson bárki, akár kis összeggel is, az országban ragadt legelesettebbeknek: a gyerekeknek. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra