Otthoni mérgezések: gyógyszer, tisztítószer, növények

Akinek kisgyermeke van, elzárva tartja a gyógyszereket, vegyszereket. Világos, nem? Hát nem. Évente több mint ezer kisgyerekkel történik mérgezéses baleset otthon, és az ilyen esetek több mint felét az 1-4 éves porontyok szenvedik el.

A gyermekeket ért mérgezéseket legtöbbször gyógyszerek okozzák, ezt követik az ipari és háztartási anyagok által okozott mérgezések. Kábítószer mérgezés tavaly mintegy kétszáz történt, (vagyis ennyi vált ismertté), valamennyi a 10-14 éves korosztály körében.

Vannak bizonyos mérgezés típusok, amelyeknél a pici gyerekek rendkívül nagy arányban érintettek. A növényi mérgezések két harmada az 1-4 éves kisgyermekekkel történik, tizede pedig az 5-9 évesekkel. A másik ilyen a rágcsáló irtó szerekkel való mérgezés: öt ilyen esetből négyszer a totyogók kóstolják meg a kiszórt szert. 

Mivel az 1-4 éveseknél a csillapíthatatlan kíváncsiság tapasztalatlansággal keveredik, nem véletlen, hogy a házi mérgezések szempontjából ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Erre szeretné felhívni a figyelmet a Poszeidón Speciális Mentőszolgálatnak az EPSON közreműködésével elkészített kiadványa. A brosúra jelenleg a Pest megyei gyermekorvosi rendelőkben és a védőnői szolgálatoknál érhető el, hamarosan pedig országosan is terjeszteni fogják, hasznos tudnivalókkal és jó tanácsokkal ellátva a kisgyermekes szülőket.

shutterstock 134282282



Azt persze a Hukkle (vagy a medvehagyma őrület) óta mindenki tudja, hogy a gyöngyvirág levele mérgező, de egyáltalán nem tanácsos például a leander leveleit sem kóstolgatni. Sőt, ha pici gyermekünk van, jobb, ha nem is tartunk ilyet otthon.

Arról írtunk már, hogy a színes mosószer kapszulákat gyakran cukorkának nézik a gyerekek, a legtöbb ipari és háztartási szerek okozta mérgezés azonban nem ezek miatt, hanem a szén-monoxid és a klór gáz miatt történik, ezután jön a Hypo, a különböző savak és szerves oldószerek, tisztítószerek. És persze minden, ami van otthon, ezért nem lehetünk elég óvatosak!

Összességében tavaly az összes mérgezés 9 százalékát szenvedték el 14 év alatti gyerekek, a legveszélyeztetettebb pedig az 1-4 éves korosztály, mivel az összes gyermekmérgezés felét ők szenvedik el.

Gyógyszermérgezés elkerülése, felismerése és a teendők

Az Országos Mentőszogálat összefoglalója alapján a leggyakrabban a szülők/nagyszülők gyógyszereit találják meg a gyerekek. Különösen vonzóak lehetnek a színes tabletták, drazsék, a különféle szirupok, de nincs biztonságban a keserű tabletta sem. Szintén veszélyt jelentenek a vitaminok is, ezekből is el lehet rágcsálni veszélyes mennyiséget.

A mérgezések megelőzésében a legfontosabb, hogy kellő figyelmet fordítsunk a gyógyszerek tárolására.

  • Minden gyógyszert tartsunk folyamatosan elzárva, még azokat is, amiket aktuálisan szedünk. A biztonsági kupak sem jelent teljes biztonságot.
  • Fontos, hogy a hűtőszekrényben se férjen hozzá a gyermek a gyógyszerhez, mert a szép színes, jó ízű szirupok vonzóak a számukra.
  • Ne tartsunk a táskánkban hozzáférhető helyen gyógyszert, az elgurult tablettákat keressük meg.
  • A lejárt vagy már szükségtelenné vált gyógyszereket sose dobjuk a kukába, vagy egyéb, a gyerek által is hozzáférhető helyre, ezektől a patikákban biztonságosan megszabadulhatunk.
  • Nagyon fontos, hogy egész pici kortól felhívjuk a gyerekek figyelmét a gyógyszerek veszélyeire.

Mikor gyanakodjunk gyógyszermérgezésre?

  • Egészséges gyermek hirtelen rosszulléte
  • Testvérek, egy közösségbe járó gyerekek hirtelen megbetegedése
  • Ismeretlen okból fellépő makacs hányás (a mérgezettek többsége hány)
  • A tudat hirtelen változása (aluszékonyság vagy izgatottság az esetek közel felében jelentkezik)
  • Ha felfedezzük, hogy hiányzik a gyógyszerből

Amennyiben felmerül, hogy gyerek orvosságot vett be, fontos, hogy tisztázzuk, hogy milyen gyógyszerből és legfeljebb mennyi hiányzik. Jegyezzük fel a mérgezés becsült időpontját és mindenképpen forduljunk orvoshoz. Amennyiben a gyermek állapota indokolja, hívjunk mentőt!

Ha az orvosi segítség messzebbről érkezik, szükség lehet hánytatásra. Ezt csak nagyobb gyerekeknél végezzük, és csak akkor, ha nem aluszékony, eszméleténél van. A mérgezési eseteket Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályán látják el, vidéken a kórházi gyermekosztályokon kaphatunk segítséget.

Mit tesz az orvos?

"A bevett gyógyszer fajtájától és mennyiségétől függően szükség lehet gyomormosásra. Ilyenkor egy csövet "nyel le" a gyermek, melyen keresztül tiszta vizet töltünk a gyomorba, mely kimossa a gyógyszermaradványokat. Vannak olyan esetek, amikor ellenméreg adására van szükség. Amennyiben a méreganyag már felszívódott és nem tudjuk eltávolítani a szervezetből, a kialakult állapotot kezeljük és gyorsítjuk a mérgek kiválasztódását." - írja az OMSZ.

Óvintézkedések vegyszerekkel kapcsolatban

Leggyakrabban a tisztítószerek okoznak mérgezést. Mivel szinte minden szer szép, színes flakonban van, illatos és vonzó, kifejezetten csábító lehet a kölykök számára. Másik gyakori veszélyforrás a maradék veszélyes anyag áttöltése valamilyen általában étel/ital tárolására használt alkalmatosságba, mint üdítős- vagy befőttesüveg, ami aztán a kamrapolcra állítva hozzáférhetővé válik a gyerek számára.

shutterstock 331352855

A gyerek egészen pici korától trenírozzuk magunkat arra, hogy soha, semmilyen vegyszer ne maradjon nyitva/elöl/felügyelet nélkül egyetlen másodpercig sem. Elsőre túlzott rettegésnek tűnhet, de nagyon könnyű ottfelejteni egy flakont a kád szélén, amit eredetileg csak addig akartunk otthagyni, amíg kiszaladunk a konyhába egy szivacsért. Azért közbejön valami (Anyu, szomjas vagyok!), és már ki is ment a fejünkből az egész.

  • Legveszélyesebbek a marószerek: a háztartási hypo, fehérítők, WC fertőtlenítők, a hideg zsíroldók a bőrre, nyálkahártyára jutva akár maradandó károsodást, végzetes mérgezést is okozhatnak. A szórófejjel ellátott vegyszerek különösen izgalmasak a gyerekek számára, sokszor előfordul, hogy a szemükbe, szájukba spriccelnek. Ilyenkor nagyon fontos a vegyszer lemosása tiszta vízzel.
  • Vegyszeres mérgezés esetén a hánytatás szigorúan tilos! Ha a gyermek száján is látunk elváltozást, nyálát folyatja, nem nyel, feltehetően nyelt is a vegyszerből: mihamarabb forduljunk orvoshoz.
  • Igen veszélyesek a növényvédő vegyszerek is, ezek egy része a bőrről is felszívódik
  • A rágcsálóirtószerek kiemelten veszélyesek, szigorúan elzárva tartandóak. De ne kerüljenek a gyerek keze ügyébe a különféle rovarirtó-készítmények, sprayk, porok, tasakok és dobozkák sem!

Amennyiben valamilyen vegyszer okozza a mérgezést, feltétlenül vigyük magunkkal a termék dobozát vagy címkéjét, mert ezen szerepel a pontos összetétel, esetenként az ellenszer neve is, ez megkönnyíti a beteg ellátását. 

Ezeket mindig tárolja elérhetetlen helyen:

  • Tisztítószerek, még az enyhék, sőt a biokészítmények is!
  • Mosó- és mosogatószerek, porok, tabletták, kapszulák
  • Növényvédőszerek és tápoldatok, táprudacskák, folyadékok
  • Rágcsálóirtó-készłtmények
  • Rovarirtók
Oszd meg másokkal is!
Mustra