Így juthat be a világ tíz legjobb egyetemére

Mint minden évben, idén is összeállították a világ legjobb egyetemeinek listáját. Az élmezőnyt nézegetve jól látszik, hogy aki a csúcsintézményekbe pályázik, jól teszi, ha nagyon jól beszél angolul, és az is, hogy emellé egy vaskos bankszámlát sem árt készenlétben tartani. Viszont mindegyik intézménybe jelentkezhetnek magyarok is, és a különböző ösztöndíj és segélyprogramokkal jó pár helyen a költségek kisebb-nagyobb része fedezhető.

A legmenőbb egyetemeken számtalan ösztöndíjprogram létezik, ezeket alapvetően két csoportra osztják, a rászorultsági alapon osztott, és a valamilyen - tudományos, sport - teljesítményhez kötött támogatásokra. Van olyan, ami az összes költséget fedezi, olyan is, amelyik évi több tízezer dollárral csökkentheti a költségeket, a fennmaradó összegre pedig hitelprogramokat, és az egyetem mellett is végezhető munkákat is ajánlanak az intézmények.

A csillagászati költségek mellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy aki ezekről az egyetemekről jön ki, kezdőfizetésként is könnyedén számíthat akár évi 60-80 ezer dollárra, ami igen hamar felkúszhat a 100 ezer dolláros (évi 20 millió forintos) álomszint fölé.

A legmenőbb egyetemekben közös, hogy a megszerezhető akadémiai tudás mellé világszínvonalú kutatási, gyakorlati lehetőségeket is biztosítanak. A magyar egyetemek közül a listára az ELTE jutott be, a 551-600 hely közé rangsorolták, itt a pontos helyezést már nem teszik közzé.

1. MIT

A legmenőbb egyetemek listáját évek óta az elitgeek-képző MIT (Massachusetts Institute of Technology) vezeti. Az MIT öt kart tart fent, a lingvisztikától a női jogokig, a tudományos írástól az agykutatásig mindenfélét lehet itt tanulni, a leghíresebb egyértelműen a mérnöki és a tudományos kar.

Az MIT adatai szerint az idei tanévben egy évre körülbelül 59 ezer dollárt kell szánni, ebből 40 ezer a tandíj, a többi a szállásra, étkezésre, tanfelszerelésre és személyes költségekre megy el.

Ösztöndíjak: vannak. A felvételi eljárás nem vizsgálja az anyagi helyzetet, ösztöndíjakkal és hitelprogramokkal segítik az egyetemistákat. Az MIT hitvallása szerint az, aki ide való, ide is fog járni, függetlenül attól, milyen anyagi helyzetben van a családja.

56913301
Joe Raedle / Europress / Getty

Az éves átlagos kezdőfizetés MIT diplomával meghaladja az évi 60 ezer dollárt. Az MIT számos kurzusának anyagát ingyen is elérhetővé teszi, ezeket itt lehet megnézni, letölteni, megtanulni.

2. Harvard

A Harvard nevét különféle filmekből még az is ismeri, aki soha, egyetlen másodpercet sem töltött azzal, hogy amerikai egyetekről szerezzen információt. A keleti part másik elitegyeteme a leghíresebb a közgazdász és a jogászképzésről.

A költségek az MIT-hoz hasonlón alakulnak, a tandíj 40 ezer dollár, de erre itt még több minden rakódik rá, az egyetem adatai szerint egy év összesen körölbelül 65 ezer dollárba fáj.

Ösztöndíjak: vannak. A szociális és tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjak mellett kínálnak hitelprogramokat, és munkalehetőségeket a hallgatóknak.

Az éves átlagos kezdőfizu minimum 60 ezer dollár, az MBA program után 115 ezer dollár.

3. Cambridge

Harmadik helyre befutott egy európai intézmény is, az angliai egyetem ráadásul szinte olcsónak is tűnik, nemzetközi hallgatóként is csak évente 9 ezer font a tandíj. Emellé viszont csaknem ugyanennyit, az egyetem kalkulációi szerint évente még további 7800 fontot kell szánni a szállásra, étkezésre, tananyagokra és közlekedésre. Vagyis összesen évente körülbelül 5,7 millió forinttal számolhatunk.

Ösztöndíjak: vannak. Ösztöndíjak és hitelprogramok is vannak, egészen sokféle érhető el az EU más országaiból érkező diákok számára is.

Aki itt végez, a szaktól függően akár évi 25-40 ezer fontos (8,5-13 millió forintos) kezdőfizetéssel számolhat, az MBA program végzősei viszont akár 65 ezer fontról (22 millió forintról) indulhatnak.

4. UCL

A University College London Nagy Brittannia legnagyobb egyeteme. Oxford és Cambridge ellenpontjaként az első teljesen szekuláris intézmény volt az országban, 1826-os alapítása óta bármilyen vallású, 1878 óta pedig bármilyen nemű hallgatót fogad. Fennállása során több tucat más egyetemet és főiskolát bekebelezett, mostanra tíz karon több mint 100 szak van, az intézménynek nagyjából 25 ezer hallgatója van. Érdekes adat, hogy a munkavállalóik száma meghaladja a 10 ezret.

Aki ide szeretne járni, igen hasonló költségekkel számolhat, mint Cambridge-ben. Az éves tandíj 9 ezer font, a további költségek 7800 fontot tesznek ki.

Ösztöndíjak: vannak. A sokféle, évi 1000-12,500 font közötti összegre szóló ösztöndíj mellett diákhitelprogramot és munkalehetőséget is kínálnak.

A kezdőfizetések is hasonlóan alakulnak, mint Cambridge-ben, átlagosan minimum 25 ezer font, de minden szakon az angol átlagfizetés+20%-kal számolhatnak a végzősök.

5. Imperial College London

Maradunk Londonban. Az ötödik helyezett ICL fő profilja az egészségügyi, a tudományos és a mérnöki képzés. Minden dimenziójában - szakok, hallgatók, itt végzett Nobel díjasok száma - körülbelül feleakkora, mint a UCL, EU állampolgároknak pedig a tandíj ugyannyi: évente 9 ezer font, plusz a megélhetés költségei, amelyekre bátran számolhatunk itt is majdnem 8 ezer fontot/év.

144842490
View Pictures / Europress / Getty

Ösztöndíjak: vannak. De az ICL inkább a diákhiteles konstrukciókat hangsúlyozza, különösen, ha EU állampolgár hallgatóról van szó.

Az itt diplomázott hallgatók éves átlagos kezdőfizetése az egyetem adatai szerint 26 ezer font.

6. Oxford

A világ egyik leghíresebb egyeteme, ami ráadásul egy szupercuki városban van, a környezete is bájos. Az állandóan ott csellengő turisták tovább emelhetik az oxfordi diákok önérzetét. Itt is szinte bármi tanulható, az orvostudományoktól a zoológián és zenén keresztül a fizikáig.

A tandíj az egyetem tájékoztatása szerint az Angliában szokásos 9 ezer font, a megélhetési költségeket pedig itt is évi 7900 fontra teszik.

Ösztöndíjak: vannak. A legalacsonyabb jövedelmű családokból származóknak a tandíját az első évben 5500 fonttal, utána évi 3000 fonttal csökkentik, a második évtől különféle, a tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjak is elérhetővé válnak. Van hitelprogramjuk is, amivel a fennmaradó összeg és a megélhetés költségei előteremthető.

Az átlagos kezdőfizetés oxfordi diplomával évi 25 ezer font, azonban az egyetem tavaly részletes statisztikát is közzétett arról, melyik szakon végzett hallgatói mennyit keresnek hat hónappal a diploma után. Ez alapján a jogi diploma például évi 50 ezres kezdőfizetést jelentett, szemben például az angol irodalomból diplomázók 19 ezres fizetésével.

7. Stanford

A hetedik helyezettel visszatértünk az Egyesült Államokba, arra az egyetemre, amely egyes rangsorok szerint a legjobban kereső diplomásokat képzi az egész világon.

A későbbi jó fizetést nem is adják olcsón, a tandíj tipikusan 42-45 ezer dollár minden tanévre, a megélhetési költségekkel együtt pedig az egyetem becslése szerint körülbelül 70 ezer dollárt tesz ki, abban az esetben, ha a hallgató az egyetemi campuson lakik, ha nem, még további 2-3 ezer dollárral többel kell számolni.

Ösztöndíjak: vannak, de a Stanfordi egyetem saját bevallása szerint csak akkor nem nézi, milyen anyagi helyzetből érkezik a felvett diák, ha az illető USA állampolgár, máshonnan érkező hallgatókat nem dotálnak különösebben bőkezűen. Hitelprogram természetesen itt is van.

Az éves átlagos kezdőfizetés az elvégzett szaktól függően 37 ezer dollár (BA diplomás humán biológia) és 108 ezer dollár (PHD villamosmérnök) között van.

8. Yale

Az 1701-ben alapított connecticuti egyetem összesen 49 Nobel díjast adott a világnak, a legtöbben közülük a közgazdasági és az orvosi Nobelt kapták meg, de mind a hatféle díjat elnyerték innen, az egyetemről még két irodalmi és két béke Nobel díjas is kikerült.

A tandíj a választott kartól függően 33 és 46 ezer dollár között van, az egyéb költségek az egyetem becslései szerint 21 ezer dollárt tesznek ki egy tanévben.

80727459
Christopher Capozziello / Europress / Getty

Ösztöndíjak: vannak. A Yale a hallgatók csaknem ötödét kitevő nemzetközi diákoknak is kínál többféle pénzügyi segítséget, ezek azonban karonként eltérőek. A külföldieknek ajánlott diákhitelprogram éves 7,75 százalékos kamata viszont húzós.

A kezdőfizetés az itt végzett diplomások számára átlagosan évi 59 ezer dollár, azonban a legalább tíz éve dolgozó diplomások már évi 126 ezer dollárt tesznek zsebre.

9. University of Chicago

A chicagoi egyetemet a milliárdos John D. Rockefeller adományából a baptista egyház alapította 1890-ben. Ha valakit nem zavarnak a szigorú telek, beiratkozhat az orvostudományi, a közgazdasági vagy akár a jogi képzésre is.

A tandíj nem is alacsony, 45 ezer dollár évente, a további költségek a campuson lakva pedig nagyjából még 19 ezer dollárt tesznek ki.

Ösztöndíjak: vannak. Az egyetem ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a külföldi jelentkezők esetében mérlegelniük kell, mennyi támogatást tudnak szétosztani. Itt feltétel az, hogy csak az a hallgató kaphat pénzügyi segítséget, aki már a jelentkezéssel együtt előre jelezte, hogy arra szüksége lesz. Az egyetem igyekszik a végzőseit hitelek nélkül kibocsátani, ez az itt végzettek kétharmadára igaz.

Az átlagos kezdőfizetés az itt végzetteknek évente 45,600 dollár.

10. Caltech

A California Institute of Technology egyértelműen a legkisebb az élbolyban található egyetemek között, de ez is egy igazi geekparadicsom, a tudományos és mérnöki képzésen van a fókusz. Az itt tanulók olyan játszótereken élhetik ki magukat, mint a Kármán Tódor által 1936-ban alapított Nasa Jet Propulsion Laboratory.

A tandíj évente 40 ezer dollár, erre minimum 20 ezer dollárt kell rászámolni a további költségekre.

Ösztöndíjprogramok: külföldi diákok számára is vannak, de főként amerikai állampolgárok számára, közülük is a kaliforniai lakosok számíthatnak a legtöbb segítségre. Hitelprogram természetesen van.

Aki sokat akar keresni, annak viszont érdemes lehet kinyögni a tandíjat, a caltech végzősök átlagos kezdőfizetése évi 83 ezer dollár, vagyis több, mint 16 millió forint.

10. Princeton

A Princeton egyetem egyike annak a kilenc intézménynek, amelyeket még a függetlenségi háború előtt alapítottak. Eredetileg, 1746-ban New Jersey-ben, Elisabethben volt, innen alig egy évvel később Newarkba, aztán 1756-ban Princetonba költözött, a mostani nevét - Princeton University - 1896-ban vette fel. Sok mindent lehet itt tanulni, viszont nincs orvosi, jogász, hittudományi, és közgazdasági képzés. Igaz, ezek némelyikéből azért a kapcsolódó intézményekben mégiscsak le lehet diplomázni.

A tandíj évi 40 ezer dollár, a többi kiadással együtt évente 58 ezer dollár.

Ösztöndíjak: vannak. És a Princeton azt is fontosnak tartja magáról közölni, hogy egyike annak a hat nagy amerikai egyetemnek, amelyik külföldi diáknak is ad akár az összes költséget fedező támogatást. Külföldi jelentkezőknek tippek itt.

És, hogy mennyit lehet keresni, ha valaki itt végzett? Az átlagos kezdőfizetés évi 58 ezer dollár, az átlagos éves fizetés a karrier közepén 137 ezer dollár.

Oszd meg másokkal is!
Mustra