Nyári táborok: dráma, bandázás és – előkészítő

Itt az idő befoglalni a nyári tábort!

Bizony, most kell jelentkezni nem csak a szeptemberi iskola- és ovikezdésre, de a nyári táborozásokra is. Megnéztük, mi van a piacon, és kiválogattunk néhány olyat, amelyiken garantáltan jól érzi majd magát a gyerek.

Fotó: wallcoo.net
Fotó: wallcoo.net

Évről-évre bajban van az, aki nem hosszú nyári szünettel rendelkező pedagógus, netán akinél nincs kéznél vidéki házban lakó nagymama. Mert egy átlag szülőnek mit jelent a nyár? Bő két hónapnyi aggódást, hogy vajon mit csináljon a gyerekkel, hogyan oldja meg a munkát, miként logisztikázza ki a mindennapokat. Óvodai szinten még csak hagyján, mert ezek az intézmények többnyire július végétől augusztus közepéig vannak csak zárva, három hetet meg azért csak össze lehet hozni valahogy, az iskolás gyerekkel rendelkezőknél viszont komoly a dilemma: hogyan oldható meg a nyár úgy, hogy ne hozza a családra a totális financiális káoszt.

Közösségi élet

Az élet azért csak azt bizonyítja, hogy mikroszinten működik a dolog: a Poronty Facebook-oldalán feltett ezirányú kérdésre Zsófia elmesélte, ő miről hallott az ismerősi körben: "Összefognak baráti családok, rokon családok, és a nyarat beosztják egymás között. Ez persze elég bonyolult lehet, de szerintem összehozható. Egy-egy szülő szabira megy és azon a héten napköziként vigyáz a többi gyerkőcre is a sajátja mellett. Ehhez persze kicsit háttérbe kell helyezni a Tunéziába-megyek-a-nyáron énünket, mert nem biztos, hogy hosszabb családi nyaralásra is futja az időnkből és energiánkból. Anyagilag pedig a kölcsönös ellátás lehet a megoldás, vagy bizonyos összeg, amit előre megbeszélnek." Szerintetek milyen megoldás ez?

És persze vannak a táborok

A legjellemzőbb, amikor a gyerek sportol és a kosár-/foci-/egyéb csapat szervez nyári tábort. Ezek jellemzően nem ottalvós táborok, inkább nyári napközik, amikor a gyerek egyszerre van közösségben és tölti hasznosan az idejét. Amikor én jártam kosártáborba, ott csak egy gond volt, hogy nem minden edző alkalmas nyári tábor tartására, úgyhogy itt a szülőnek kell mérlegelnie. Az biztos, hogy az ilyen táborokban nemcsak a gyerek, de a csapatszellem is edződik, nem is véletlen, hogy profibb szinten ezek néha egyenesen kötelezőek.

A táborválasztásnál a legfontosabb tényező, hogy a gyerek képességeinek megfelelően keressünk elfoglaltságot. Csak azért, mert szeretnénk a kisdedet profi focistának/festőművésznek/lovarnőnek látni, ne erőltessünk semmit, sokkal inkább döntsön a gyerek. Ez mondjuk általában nem nehéz: a legjobb tábor leginkább az, ahova a barát/barátnő megy.

A nyári táborok ára persze a nyújtott szolgáltatás és különleges igények/helyszínek/programok függvényében változik. Egy-egy hét úgy húszezer forintnál kezdődik, a határ pedig ha nem is a csillagos ég, de jellemzően 100-120 ezer forint körül is lehet – mondjuk ezekből aránylag kevés van. A nagy átlag 30-50 ezer forint körül mozog, ezeket általában a szülők még be is vállalják.

A táborválasztás tehát részben azon múlik, mi érdekli a gyereket (és környezetét=barátait), másrészt azon, mennyit engedhet meg magának a szülő – ez persze mennyiségi kérdés is. Összegyűjtöttünk néhány jó táborozós ötletet kisiskolásoknak, bónuszként felfedezünk egy majdnem egyedülálló kezdeményezést az iskolaelőkészítő tábort, extra bónuszként pedig elmondjuk, hogy van még babaúszás-tábor is, nem másutt, mint Korfun, minden nap medencés babaúszással (nagyobbaknak úszásoktatással), délutánonként tengeri fürdőzéssel, tengerparti bulizással 3 hónapos kortól: szóval ha lenne rá lehetőségem, én tuti azt választanám.

Induljon a banzáj!

Fotó: bandatabor.hu
Fotó: bandatabor.hu

Nekem jellemzően bejöttek az amerikai "táborozós" filmek – mindig irigyeltem az ottani nyári táborok hangulatát, programajánlatát és a táborzáró bulikat. A Bandatábor oldalát böngészve valahogy pont ez az érzés kapott el: hogy simán lehet, hogy sikerült idevarázsolni az amerikai álmot – és hogy szívesen lennék én most újra negyedikes. A Bandatábor három választható altáborból áll. A Rocktáborban kezdő és haladó rockzenét és rocktörténetet tanulhatnak, a Tánctáborban megtanulhatnak egy koreográfiát. A módszertan alapja, hogy már kezdő szinttől színpadi szereplésre készítik fel a gyerekeket.  “A színpadi szereplés nem a tanulás és felkészülés célja, hanem annak eszköze. A tanulás célja, hogy a gyerekek örömüket leljék az egyre magasabb szintű zenélésben és táncban, ezáltal szert tegyenek olyan értelmes hobbira, ami egész életükben relaxációs lehetőség lesz számukra. És ha közben rátalálunk a jövő nagy tehetségeire – az csak hab a tortán” – fejti ki a Megasztárból ismert Kontor Tamás, a Bandatábor vezető tanára.

A Bandatábor harmadik altábora Éntábor néven fut, és elsősorban olyan 9–14 éves gyerekeket várnak, akik nem igazán találják a helyüket. A személyiségfejlesztő tábor FranklinCovey “Kiemelkedően eredményes kamaszok 7 szokása” elnevezésű programját dolgozza fel, ami Magyarországon kizárólag itt tanulható tábori keretek között.

Bandatábor: 6 napos turnusokban július 2-től 9-14 éves gyerekeknek Gyulán. Árak itt.

Színjátszás Budaörsön – csoportoknak is

A Budaörsi Diákszínpad egyre inkább meghatározóvá válik a gyerekszínjátszásban – olyan helyé, ahol a szín mellett a játék ugyanannyira fontos, előadónak és nézőnek egyaránt. A színház nyári tábort is tart, július 9-13. között lesz a horányi Dunaparton, várva mindazokat a 10-14 éveseket, akiket érdekel a színészet, a dráma, netán egyszerűen szeretnék magukat kipróbálni egy ilyen közegben.

tk3s 6304019

Egy diákszínpad nyári táborában persze a színjátszásé a főszerep: a programok között találunk dráma- és improvizációs játékokat, színpadi mozgást, hangképzést, sőt, a gyerekek még kommunikációs tréningen is átesnek majd, hisz a színjátszást önkifejező eszközként is értelmezhetjük. A vidám forgatagban lesz még igazi előadás, folyóparti bandázás, kirándulás és minden, amit a szabad levegőn művelni képes egy nagy rakás kreatív gyerek:) A tábor egyben verseny is! Hétfőn össznépi csapatmegbeszélés keretében lesznek kisorsolva a feladatok, ezekből kell a csapatokban lévő gyerekeknek önállóan 20-25 perces darabot írniuk – és persze előadni. Gyakorlat nélkül is várnak, hiszen a feladat egymás megismerése. A hét végére összeálló produkciókat neves zsűri értékeli majd.

Helyszín: Horány
Időpont: 2012. július 9-13.
Kinek? 10-16 éveseknek
Részvételi díj: 38.000.- Ft/fő (teljes ellátással: napi 3x étkezés), de van testvér- és barátkedvezmény is.
Jelentkezés: Ruzsonyi Ági +36-20-36-42-327, budaorsidiakszinpad@gmail.com

Iskolaelőkészítő tábor Tatán

Keresve sem találtam máshol olyan tábort, amelyik az iskolát szeptemberben elsősként kezdő gyerekeket  szólítota volna meg. A tatai Vaszary János általános iskola két lelkes pedagógusa által tartott előkészítő és fejlesztő foglalkozások összefoglalják mindazt, aminek egy kis elsős a hasznát látja majd, bármelyik iskolába is jár. Délelőtt a játékos tanuláson a hangsúly, a foglalkozásokat tartó fejlesztő szakpszichológus ráadásul játék közben fel is méri a kicsik képességeit, délután pedig a környéket járja a csapat. A program szerint lesz sárkányhajózás a tatai tavon, lovaglás, kalandpark-látogatás, jó időben strandolás, és persze mindenféle mókával egybekötött kirándulás.

Időpont: 2012. augusztus 21-25.
Ár: 22 000 Ft/fő egész hétre napközi (nem ottalvós) jelleggel, háromszori étkezéssel.
Jelentkezni: Ács Marika, 06-302-482-545

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek