Adventváró illóolaj? Na, ne szórakozz!

Télen nincs is jobb a fahéjas, szegfűszeges mézeskalács illatnál, ezért a hétvégi sütésektől függetlenül, sokan szívesen használnak otthon illóolajokat a lakás illatosítására, vagy csak úgy, egy kicsit meghittebb hangulat teremtésére. A karácsonyi vásárok zsúfolásig vannak velük, de mi óva intünk titeket ezek vásárlásától! Mert nem minden az, aminek látszik!

Arról már a múltkor is írtunk, hogy a lakás levegőjének párásítására a legcélszerűbb növényeket telepíteni, de használhatunk hagyományos vízzel megtöltött kerámia edényt vagy elektromos párologtatót, párásító készüléket. Sokan azonban, különösen a téli időszakban szeretnek illóolajakat is használni akár a megfázás tüneteinek csökkentésére vagy egyszerűen csak hangulat javításra. Sőt, most hogy már megkezdődtek a karácsonyi vásárok, ismét egyre több utcai árusnál kapható adventváró, mézeskalács, kiskarácsony varázsa és egyéb fantázianevű üvegcse nem több, mint 300 forintért. Na ezekkel azért csak óvatosan!

400-ért kettőt is? El ne hidd!

Mert ha jobban megnézzük ezeket az egyébként illóolajként árult üvegeket, sokszor csak illat vagy illatos olaj van címkéjükre írva. Mielőtt megvennénk a párban vásárolva még akciósabb üvegeket, gondoljunk arra, hogy a valódi illóolajakat vagy sajtolják, desztillálják, vagy alkohollal, kémiai adalékanyag segítségével nyerik ki a növényből. Ezért egy-egy illóolaj több száz komponensből tevődik össze. És mivel nem olcsók, néhány milliliterük akár több ezer forintba is kerül, ezért gyakran hamisítják őket legtöbbször olcsó ásványi olajjal (kőolajszármazék!), alkohollal, terpentinnel.

Így amit 1-2 száz forintért megvehetnénk, azok kémiai úton előállított kemikáliák, közük nincs az illóolajakhoz. Ráadásul többet ártanak, mint használnak. Az olcsó illóolajak belélegzés során nem csak a nyálkahártyákra, de az egész idegrendszerre káros hatással vannak. 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagokból készült, 100%-os tisztaságú illóolajak tehát léteznek, ezeket kifejezetten ajánlott használni, de tényleg nézzétek meg miért adtok ki pénzt!

Teszteld te is otthon!

Az illóolajok nem egyértelműen olajok, inkább víztaszító folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak. Az olajok legfőbb jellemzője, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten szinte alig párolognak. Egy illóolaj, lényegénél fogva, szobahőmérsékleten is gyorsan párolog, de párolgása után szinte semmilyen nyomot nem hagy.

Azt mondják, egyszerűen megállapíthatjuk a polcunkról levett illóolaj tisztaságát, ha rácsepegtetjük egy fehér papírra. Ha nyom nélkül elillan, akkor kiváló minőségű az illóolajunk, ha a papíron a csepp után olajos folt marad, akkor nem tiszta illóolajjal van dolgunk. Az olajfolt próba azonban nem minden esetben igaz, és nem is ilyen egyszerű. Ezért egy aromatológus inkább azt mondja, bízzuk magunkat az orrunkra. Aki egyszer is megtapasztalta már egy kiváló minőségű, tiszta illóolaj aromáját, azt szaglása a jövőben sem fogja soha becsapni.

Ha ezeket betartod, nagy gond nem lehet

Mivel az illóolajakat aromaterápiás módszerekkel használják különböző betegségek megelőzésére és sokszor gyógyítására is, ezért egyáltalán nem mindegy mit lélegzünk otthon. Ehhez persze tudni kell, milyen olajnak mi a kémiája, mire hat, milyen arányban keverjük azokat össze, hogy a legoptimálisabban működjenek, és ismerni kell, milyen esetekben nem szabad némelyiket használni. Ez nyilván egy aromaterapeuta feladata, de a Tudatos Vásárlók Egyesülete online oldalán azt is összegyűjötte, mire figyeljünk illóolaj vásárlásakor. Tehát:

1.  Az illóolajokra jellemző értékeket a Gyógyszerkönyv rögzíti (habár ez ma már nem kötelező, vannak gyártók, akik saját bevallásuk szerint ez alapján készítik termékeiket). A gyógyszerkönyvi minőségű illóolajaknál - ilyen jelzésűek még az Aromaxnál vásárolhatók - a fő hatóanyagoknak előírt százalékos arányban kell szerepelniük.

2. A 100%-ban természetes csúcsminőségű illóolajokat a fejlettebb nyugati országok (Franciaország, Belgium, Németország)  biogazdaságaiból származó, illetve más egyéb nem szennyezett helyről gyűjtött növényekből nyerik.

3. A legjobb, ha DEMETER (a biodinamikus mezőgazdaságból származó termékek világszerte alkalmazott márkajelzése, melyet kizárólag szigorúan ellenőrzött és szerződött partnerek használhatnak), NATRUE minősítésítésű illóolajat, vagy olyan üzletben vásárolunk, ahol minősítő bizonylatot is fel tudnak mutatni (Hazánkban a Demeter International-lal megkötött szerződés alapján a Biokontroll Hungária Kht.  végzi a biodinamikus üzemek ellenőrzését).

4. Olyan olajat érdemes megvásárolni, aminek címkéjén megtalálható mennyiségen és a származási helyen kívül a termék magyar (ill. latin) neve, a tisztasági foka (pl. 100 %-ban természetes), a hatóanyag kinyerési módja (desztilláció, préselés, alkohol kivonás), milyen gazdálkodásból származik (pl. bio), a hatása (nyugtató, frissítő, élénkítő), a cég neve és címe, engedélyezési szám,  a felhasználhatósági idő, és egyéb figyelemfelhívás elővigyázatosságra.

Mivel ez az információdömping felületet is igényel, ahol közölhető, ezért abban biztosak lehetünk, hogy ha doboz nélkül árulják, és a kis üveg címkéjén mindössze három szóban összegzik a tájékoztatást, az egyszerű szintetikus bóvli. Szóval, csak óvatosan azzal az adventváró üvegcsével!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek