BPA: már betiltották, még kapható

Magyarországon is egyre több párt nyilvánítanak infertilissé, azaz nemzőképtelenné. Míg az okok természetesen számtalan különböző tőről fakadhatnak, a kutatók egyre inkább hajlanak afelé, hogy a nagymértékű műanyaghasználat lehet az egyik legkomolyabb gyanúsított. Csakúgy, mint ahogy a kóros elhízásnak is. De növeli a rák kialakulásának kockázatát, fejlődési rendellenességeket okozhat, befolyásolhatja a nemi identitás kialakulását, sőt köze lehet a cukorbetegség kialakulásához is.

A biszfenol-A-t vizsgáltuk három szakértő, egy fogyasztóvédelmi laboratóriumvezető, egy környezetvédő, és egy egyetemi adjunktus segítségével – aki mellesleg a téma nemzetközi felvetésében is az élen járt.

Idén március óta tilos a hormonrendszert károsító biszfenol-A (BpA) nevű vegyületet tartalmazó műanyag cumisüvegek gyártása az Európai Unióban. Júniustól pedig a polcokról is le kell kerülniük. Ott vannak még viszont a háztartásokban – és a kisbabákbáknál. Nagytakarításra felkészülni!

Mi az a BPA?

A BPA -t (biszfenol-A) egyes műanyagok előállítása során alkalmazzák, melyeket többek között a csecsemőknek szánt cumisüvegek gyártására használják fel. "Bizonyos körülmények között a melegítés során a tárolóedényből kis mennyiségű BPA oldódhat ki az ételekbe vagy italokba, és ily módon bekerülhet a szervezetbe. További tudományos kísérletekre és adatokra van még szükség az emberi egészségre gyakorolt hatását illetően" – mondta el a Poronty kérdésére válaszolva Szabó Csilla, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumvezetője.

Bár a BPA-t az emberi szervezet valamilyen szinten méregteleníti, az Európai Bizottság véleménye szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a csecsemők különösen érzékenyek a BPA potenciális hatásaira. "Ezért helyénvaló a csecsemők BPA-expozíciójának a lehető legalacsonyabb szintre történő csökkentése mindaddig, amíg további tudományos adatok nem állnak rendelkezésre és a bizonytalanságokat nem tisztázzák" – tette hozzá Szabó Csilla.

Ez azt jelenti, hogy

Az EB emiatt új irányelvet hozott létre a BPA-tartalmú cumisüvegek korlátozásáról: 2011. március 1-től megtiltják azon műanyagok és műanyag tárgyak gyártását, június 1-től pedig forgalomba hozatalát és az Unióba történő behozatalát, amelyek élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülnek.

A rendelkezés a műanyag cumisüvegekre vonatkozik. Az üvegből készült cumisüvegekben illetve a szilikon és a latex cumikban a BPA jelenléte "nem valószínűsíthető".

Nem elég

A Levegő Munkacsoport szakértője, Simon Gergő szerint ugyan üdvözítő, hogy a cumisüvegeket kivonják a forgalomból, de ez nem elég. "A korlátozásoknak folytatódnia kell, hiszen a csecsemők és állapotos nők által is használt ételtárolókban továbbra is megtalálható ez az egészségkárosító anyag. További kockázatot jelent, hogy a hőnyomott papírokban (például a kártyás fizetés bizonylatában) a gyermekek fejlődésére kockázatot jelentő mennyiségben található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy terhes nők ne érintkezzenek ezekkel" – mondta el a szakértő.

Tudományos kutatások alapján a biszfenol-A-nak való kitettség felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés), elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. A kutatók szerint a terhesség időszaka a legkritikusabb a BPA-kitettség szempontjából, ám a születés után is kockázatot jelent. Sok vizsgálat igazolja, hogy a BPA-nak már egészen alacsony mennyisége is egészségkárosító. A biszfenol-A-t tartalmazó eszközökből mikrohullámok vagy meleg hatására az átlagosnál jóval nagyobb mennyiség jut ki a környezetbe.

Mit mond a kutató?

Dr. Zsarnovszky Attila a Szent István Egyetem Élettani és Biokémiai tanszékének adjunktusa hosszú ideje kutatja az ösztrogén hatású anyagokat, így jócskán van rálátása a BPA káros hatásaira – sőt, ezek a hatások jórészt az ő munkája nyomán váltak ismertté. "A biszfenol környezeti szteroidként avatkozik be a természetes élettani folyamatokba, azaz a nemi hormonok (ösztrogén, és tesztoszteron) természetes hatásait utánozza vagy éppenséggel gátolja, függően az egyes élettani folyamatoktól és szövettípusoktól. Nem kell félni, nem fogunk meghalni a hétköznapi életben felvett biszfenol mennyiségtől. De ahogy tisztázódnak a nemi hormonok úgynevezett nem-hagyományos élettani szerepei, úgy válik egyre világosabbá, hogy e tekintetben miért vagyunk mások, mint a szüleink/nagyszüleink. A szteroidok ugyanis döntő mértékben befolyásolják egyes szövettípusok fejlődési és érési folyamatait, és ha ezekbe valami beavatkozik, egy életre szóló változások alakulnak ki. Példa erre a nemzőképtelenség, többek között azért, mert a női agy ösztrogénre adott válaszreakcióját a biszfenol tompíthatja (akár fejlődéstani, akár azonnali hatásként), ezért a női szervezet nem képes az ovuláció kiváltásához elegendő mennyiségű luteinizáló hormonnak nevezett anyagot termelni. Az USA-ban ma már minden tizedik pár infertilis, azaz nemzőképtelen, és az okokat még nem sikerült tisztázni..."

De a kutatás itt még nem ért véget. "Azt is tudni kell, hogy az agyalapnak azon része, amely a reprodukciós (szaporodási) folyamatok szabályozásáért felelős, ugyancsak felelős az éhségérzet (és így a táplálékfelvétel), valamint az energiafelhasználás (pl. zsírlebontás) szabályozásáért, és ebben az ösztrogénnek szintén jelentős szerepe van. Egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy az ösztrogén eme hatásának megzavarása kóros elhízással jár" – tette hozzá a kutató.

Milyen termékeket érdemes kerülni?

A szakértők remélik, hogy az Európai Bizottság BPA-t érintő döntése nem áll meg a cumisüvegeknél. A BPA nagy mennyiségben megtalálható egyrészt műanyag tárolóedényekben, másrészt a hőnyomott papírokban – mindkettővel gyakran találkozhatnak a gyerekek és a kismamák. Az otthoni műanyag tárolóedényeken nézzük meg a feliratot: ha 3-as. 6-os vagy 7-es van a műanyag jelzésére szolgáló háromszögben, valószínű, hogy a termék tartalmaz BPA-t. A többi nagy valószínűséggel nem.

A hőnyomott papírok közé tartozik a bolti pénztárszalagok nagy része valamint a banki bizonylatok – érdemes ezeket is elkerülni!

Melyik cumisüveget vegyem meg?

Mivel a polcokon még megtalálhatóak a BPA-tartalmú cumisüvegek (ilyen pl. az amúgy leggyakrabban vásárolt AVENT legtöbb műanyag cumisüvege), kizárólag azt vásároljuk a műanyagok közül, amelyiken egyértelműen fel van tüntetve, hogy BPA-mentes (netán "BPA-free" vagy "BPA-Frei" felirat). Üvegek esetében a szakértők szerint nincs akkora veszély (például a NUK cég forgalmaz többfajta üvegből készült cumisüveget, ezek drogériákban vagy nagyáruházakban, bababoltokban egyaránt kaphatóak).

És akkor mit csináljak a meglévő otthoni cumisüveggel, ha az BPA-tartalmú?

A szakemberek véleménye alapján nagy biztonsággal ki lehet jelenteni: inkább dobd ki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek