A Poronty konyhája: gyümölcsös sütik másfél órán belül

Olvasási idő kb. 6 perc

Többen kértetek egyszerű, gyorsan elkészíthető süteményrecepteket, így most ezek következnek. Olyanokat válogattam, amelyek gyümölccsel készülnek, és előkészítéssel-sütéssel együtt másfél órán belül megvannak, még akkor is, ha a gyerek a konyhában lábatlankodik. Igyekeztem a cukor mennyiségét mérsékelni, így a receptekben már az eredetihez képest lecsökkentett mennyiségek szerepelnek.

Holland almás sütemény (Rachel Allen recept)

Hozzávalók:

2 tojás
13 dkg cukor
egy vaníliás cukor
8,5 dkg vaj
75 ml tej
12,5 dkg liszt
fél teáskanál őrölt fahéj
fél csomag sütőpor
2 nagyobb méretű alma

holland almás
holland almás

A sütőt 200 fokra előmelegítem, egy kb. 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek.Az egész tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral addig keverem elektromos habverővel, amíg habos nem lesz és a színe kifehéredik. A vajat a tejjel felolvasztom (mikróban a legegyszerűbb), hozzáöntöm a tojásos cukros keverékhez, közben folyamatosan keverem (itt már kézi habverő is elegendő). A lisztet a fahéjjal és a sütőporral összeszitálom – nem muszáj, de ettől lesz könnyed a sütemény – , majd beleforgatom a tojásos masszába. A tésztát a tepsibe öntöm, a meghámozott, vékonyra szeletelt almával kirakom, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd kockákra vágva tálalom. Elég kis adag, nem is emelkedik fel úgy, mint a piskóta, úgyhogy akinek nagyobb a családja, eleve dupla adaggal próbálkozzon. Készíthető körtével, málnával és esetleg nektarinnal is, lényeg, hogy ne túl lédús gyümölcsöt válasszunk.

A következő recept a clafoutis, vagy érthetőbb nyelven tejes pite, mely francia eredetű, de az Alföldön is készítenek hasonlót. Ez tényleg egy edényben, habverővel kikeverhető, a gyümölcsöt pedig csak a sütőforma alján el kell rendezgetni, ráönteni a tésztát és megsütni. Szerintem egy kisiskolás egyedül simán boldogul vele, és biztosan sikert is arat.

Hozzávalók

40 dkg meggy
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
2 dl tejszín
0.5 dl tej
egy evőkanál vaníliás cukor
csipet só
egy mokkáskanál fahéj
vaj a tál kikenéséhez

clafoutis
clafoutis

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Kivajazok bőségesen egy laposabb tűzálló tálat, a kimagozott meggyet beleterítem. Ezután elkészítem a tésztát. Az egész tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, beleteszem a csipet sót és fahéjat. Hozzáadom a lisztet, csomómentesre keverem, majd a tejet és tejszínt is beleöntöm. Olyan lesz a végeredmény, mint egy sűrűbb palacsintatészta. Ezt a keveréket ráöntöm a gyümölcsre és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm. Akkor jó, ha belül még remegős, de már nem folyékony.
Készülhet barackkal, szilvával, körtével, cseresznyével is (ez lenne az eredeti).

Körtés cobbler

A clafoutishoz hasonlóan egyszerű angolszász eredetű sütemény, érdemes kevés tejszínhabbal, egy gombóc vaníliafagyival, esetleg egy kanál mascarponéval a tetején még melegen kínálni

A tésztához:

10 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
20 dkg liszt
1.5 dl tej/tejföl/tejszín (én tejszínt használtam)
csipet só
egy teáskanál fahéj
egy csomag sütőpor

A töltelékhez:

4 érett, de nem puha körte
5 szem szilva
egy evőkanál cukor
egy evőkanál liszt
2 cm gyömbér (elmaradhat)
egy teáskanál fahéj
vaj a forma kikenéséhez

cobbler
cobbler

A tésztához való anyagokat előbb robotgéppel, majd kézzel összedolgozom, majd hűtőben pihentetem (ez el is maradhat). A gyümölcsöket megmosom, a magot/magházat eltávolítom, a szilvákat elfelezem, a körtét hosszúkás hasábokra vágom. A körte héját nem hámoztam le, ez teljesen szükségtelennek bizonyult. Egy kerámia/jénai sütőtálat kivajazok, elterítem benne a gyümölcsöket, majd meghintem a kanálnyi liszttel és cukorral, rászórom a fahéjat, belereszelem a friss gyömbért, és a kezemmel kissé összekeverem, hogy a cukros-fűszeres liszt mindenhol érje. (A cukros-fűszeres liszt el is maradhat, de igen jó mártásszerűséget eredményez a gyümölcs alatt.) A tésztát rámorzsolom a gyümölcsre, vagy, ha olyan kedvem van, pogácsákat formázok belőle és ezeket teszem a körte tetejére. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a cobblert kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Készülhet almával, kemény, de érett barackkal, csak körtével vagy szilvával.

Bónuszként pedig jöjjön az igazi házi almáspite, ahogy én szeretem, vékony omlós tésztával és sok almával. Ez a mennyiség egy kb. 20x30 centis tepsire elég.

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
egy tojás
2 evőkanál cukor
egy evőkanál tejföl
csipet só

A töltelékhez:

6 nagy alma
3-4 evőkanál cukor
fahéj
fél citrom leve
2-3 evőkanál kekszmorzsa/darált dió/búzacsíra

baracklekvár
egész tojás a lekenéshez

A tészta hozzávalóit összegyúrom és a hűtőben egy-két órán át pihentetem. Ha ez megtörtént, a tésztát elfelezem és két akkora lapot nyújtok belőle, mint az a tepsi, amelyikben sütni fogom. Az egyik lappal kibélelem a formát, megkenem baracklekvárral, megszórom kekszmorzsával, dióval vagy búzacsírával, hogy a töltelék nedvessége ne áztassa el a tésztát. (Lehet zsemlemorzsa is, de ezek finomabbak.) A töltelékhez a megmosott almákat héjastól – vagy anélkül - megreszelem, a levüket szűrőben kinyomom (a levet a gyerekkel megitatom), a reszelt almát a fahéjjal, citromlével és tetszés szerinti mennyiségű cukorral összekeverem. A biztonság kedvéért még ezután is ki lehet nyomni a levét, ha úgy látjuk jónak. A reszelt almát a tésztalapon egyenletesen elosztom, a másik tésztalappal befedem. A tésztát felvert egész tojással lekenem, hogy szép aranybarnára sülhessen, és villával jól meg is szurkálom, nehogy a keletkező gőz megrepessze a sütemény tetejét. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. negyven perc alatt megsütöm. Néha tojás helyett, ha spórolok, tejjel kenem meg, ugyanolyan szép lesz.

Zsuzsi főz

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek