A Magyar Gyermekorvosok Társasága tavaszi felmérése és a Poronty minikutatása is kimutatta, hogy gyermekeink túl sok sót, nem ritkán a javasolt napi 500 mg nátrium ötszörösét fogyasztják. A túlzott sófogyasztás oka, hogy egyéves kortól a kicsik ugyanazokat az ételeket kapják, amit a felnőttek, holott ebben az életkorban a még fejlődő szervezet igényeihez kellene összeállítani az étrendet.
A sóbevitelt csökkenthetjük helyettesítő fűszerekkel, friss zöldségekkel, gyermekeknek való ételkészítményekkel, és nem árt, ha ellenőrizzük a vásárolt termékek sótartalmát is, tanácsolják a gyermekorvosok.
Jelenleg a lakosság sóbevitelének 77 százaléka feldolgozott élelmiszerekből, nem pedig a hozzáadott sóból ered. Az alapvető élelmiszereink közt kiemelten magas sótartalmúak közé soroljuk a kenyereket, pékárukat, sajtokat, juhtúrót, húskészítményeket, fűszerkeverékeket, félkész ételeket, sós süteményeket, rágcsálnivalókat. Az élelmiszerek konyhasótartalmát úgy számolhatjuk ki, hogy címkéjükön található nátriumtartalmat 2,5-el megszorozzuk. A konyhasó napi ajánlott fogyasztási mennyisége gyerekeknek 1,2 g, felnőtteknek pedig 5 gramm. A gyermekek számára készült élelmiszerek nátriumtartalma szabályozott, ezért azokat fogyaszthatják naponta többször is.
Kisgyermekek étrendjét készítsük még nagyobb körültekintéssel, mint a felnőttekét, hiszen az ő esetükben is igaz, hogy só nélkül is lehet finom az étel. Főzéskor a zöldfűszerekkel kiváló ízeket csalhatunk elő só nélkül is. Használhatunk vasfüvet, melyet óvatosan adagolva új ízeket fedezhetünk fel. A fűszereken kívül ételkészítési praktikákkal is fokozhatjuk az ételek ízét. A húsok zöldségekkel, gyümölcsökkel való együtt sütése, tűzdelése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a családunk jobban elfogadja a kevésbé sós ízeket. Minél több aromás fűszert, zöldséget, gyümölcsöt használunk, annál jobban csökkenthetjük a sóbevitelt, amely nem csupán a család egészségére van pozitív hatással, de gyermekünk későbbi ízlését is jó irányba befolyásolja, olvasható a Magyar Gyermekorvosok Társasága hírlevelében, amelyben további tanácsok is olvashatók a sófogyasztás csökkentésének mikéntjére:
- Só helyett használjunk zöldfűszereket
- Sós rágcsálnivalók helyett adjunk natúr olajos magvakat, szeletekre vágott zöldséget, gyümölcsöt
- Ízesített tejtermékek helyett adjunk natúr termékeket
- Sós felvágottak helyett natúr sonkát vegyünk
- Használjunk friss zöldségeket, az előre elkészített termékek nátriumtartalmát mindig ellenőrizzük!
A túlzott sóbevitel károsíthatja a kisgyermekek még fejletlen veséjét, és rossz hatással van vérnyomásukra is. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a túl sok só fogyasztása. A magas sóbevitel a vérnyomásemelő hatástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, és a bal kamrai izomtömeg vastagodás (hypertrophia) kockázatát. Hazánkban a felnőtt lakosság körében végzett felmérések szerint 2,5 millió embert érint a magas vérnyomás betegség. Ezért fontos, hogy már egészen fiatal korban tudatosan sózzuk ételeinket, illetve olyan alapanyagokat válasszunk, melyek konyhasót nem, vagy csupán csökkentett mértékben tartalmaznak. Figyelnünk kell arra is, hogy a baba nem kis felnőtt, szervezete nehezebben birkózik meg a nagyoknak szánt sómennyiséggel.
Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része - köztük hazánk is - csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően.
A hazai élelmiszerek sótartalmáról ebben a táblázatban lehet tájékozódni.