Ne szoktasd a sóra a gyereked!

A Magyar Gyermekorvosok Társasága tavaszi felmérése és a Poronty minikutatása is kimutatta, hogy gyermekeink túl sok sót, nem ritkán a javasolt napi 500 mg nátrium ötszörösét fogyasztják. A túlzott sófogyasztás oka, hogy egyéves kortól a kicsik ugyanazokat az ételeket kapják, amit a felnőttek, holott ebben az életkorban a még fejlődő szervezet igényeihez kellene összeállítani az étrendet.

A sóbevitelt csökkenthetjük helyettesítő fűszerekkel, friss zöldségekkel, gyermekeknek való ételkészítményekkel, és nem árt, ha ellenőrizzük a vásárolt termékek sótartalmát is, tanácsolják a gyermekorvosok.

Jelenleg a lakosság sóbevitelének 77 százaléka feldolgozott élelmiszerekből, nem pedig a hozzáadott sóból ered. Az alapvető élelmiszereink közt kiemelten magas sótartalmúak közé soroljuk a kenyereket, pékárukat, sajtokat, juhtúrót, húskészítményeket, fűszerkeverékeket, félkész ételeket, sós süteményeket, rágcsálnivalókat. Az élelmiszerek konyhasótartalmát úgy számolhatjuk ki, hogy címkéjükön található nátriumtartalmat 2,5-el megszorozzuk. A konyhasó napi ajánlott fogyasztási mennyisége gyerekeknek 1,2 g, felnőtteknek pedig 5 gramm. A gyermekek számára készült élelmiszerek nátriumtartalma szabályozott, ezért azokat fogyaszthatják naponta többször is.

Kisgyermekek étrendjét készítsük még nagyobb körültekintéssel, mint a felnőttekét, hiszen az ő esetükben is igaz, hogy só nélkül is lehet finom az étel. Főzéskor a zöldfűszerekkel kiváló ízeket csalhatunk elő só nélkül is. Használhatunk vasfüvet, melyet óvatosan adagolva új ízeket fedezhetünk fel. A fűszereken kívül ételkészítési praktikákkal is fokozhatjuk az ételek ízét. A húsok zöldségekkel, gyümölcsökkel való együtt sütése, tűzdelése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a családunk jobban elfogadja a kevésbé sós ízeket. Minél több aromás fűszert, zöldséget, gyümölcsöt használunk, annál jobban csökkenthetjük a sóbevitelt, amely nem csupán a család egészségére van pozitív hatással, de gyermekünk későbbi ízlését is jó irányba befolyásolja, olvasható a Magyar Gyermekorvosok Társasága hírlevelében, amelyben további tanácsok is olvashatók a sófogyasztás csökkentésének mikéntjére:

  1. Só helyett használjunk zöldfűszereket
  2. Sós rágcsálnivalók helyett adjunk natúr olajos magvakat, szeletekre vágott zöldséget, gyümölcsöt
  3. Ízesített tejtermékek helyett adjunk natúr termékeket
  4. Sós felvágottak helyett natúr sonkát vegyünk
  5. Használjunk friss zöldségeket, az előre elkészített termékek nátriumtartalmát mindig ellenőrizzük!

A túlzott sóbevitel károsíthatja a kisgyermekek még fejletlen veséjét, és rossz hatással van vérnyomásukra is. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a túl sok só fogyasztása. A magas sóbevitel a vérnyomásemelő hatástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, és a bal kamrai izomtömeg vastagodás (hypertrophia) kockázatát. Hazánkban a felnőtt lakosság körében végzett felmérések szerint 2,5 millió embert érint a magas vérnyomás betegség. Ezért fontos, hogy már egészen fiatal korban tudatosan sózzuk ételeinket, illetve olyan alapanyagokat válasszunk, melyek konyhasót nem, vagy csupán csökkentett mértékben tartalmaznak. Figyelnünk kell arra is, hogy a baba nem kis felnőtt, szervezete nehezebben birkózik meg a nagyoknak szánt sómennyiséggel.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része - köztük hazánk is - csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően.

A hazai élelmiszerek sótartalmáról ebben a táblázatban lehet tájékozódni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek