Terhesnapló 7.0: Hogy lehet kibírni négy gyerekkel?

18. hét

Előkerestem a pocakolajat. Nem számít, hogy használ-e: hozzátartozik az esti szertartásokhoz, hogy a párom bekeni a hasam és beszél a Jövevénnyel. Aki már a Negyedik Gyermekünk lesz. Vannak napok, amikor én is úgy gondolom, hogy ez azért durva. Ez rengeteg gyerek! Sokan kérdezik, hogy mégis, hogy lehet ezt bírni? Igazából nem tudom. Alább következik egy próbálkozás, amelyben olyan dolgokat sorolok fel, amelyek nélkül nem volnék rá képes.

1, Stabil párkapcsolat, amiben mindkét fél jól érzi magát, és ugyanolyan fontos számukra, hogy sok gyerekük legyen. Időzített bomba, ha az egyik fél ragaszkodik a bőséges gyermekáldáshoz, a másiknak azonban terhére van. Kell a közös döntés a gyerkőcök mellett ahhoz, hogy a tengersok problémát meg tudjunk együtt oldani.

2, Olyan szintű anyagi biztonság, ami az adott pár igényeit kielégíti, hogy ne okozzon a gyerekek száma állandó feszültséget a létbizonytalanság érzete miatt.

3, Ismerek laza szülőket, akik garzonlakásban is vállalnak három gyereket, más megőrül, ha nem zárhat magára egy szobát pár perc egyedüllétért. Van olyan, akinek az autó alapvető, más megvan nélküle. Meg kell maradnia az elegendő tér és a szabad mozgás érzetének akkor is, ha sokan vagyunk.

4, Minden megszülető gyerek növeli a káoszt. Rendetlenséget csinál, feladatokkal jár, időt vesz el a napból. Ennyivel kevesebb jut a lakásra és saját magadra. El kell jutnod odáig, hogy kialakuljon egy számodra élhető egyensúly a rendben, tisztaságban: szokások változtatásával, igények módosításával. Vagy egy takarítónővel.

5, Meg kell találni a saját nevelési stílust. Katonás anyuka ne Vekerdy-módra lazuljon reggeltől estig; hippi-alkat ne görcsöljön rá Tracy Hogg napirendjére. Ne azzal foglalkozz, hogy milyen nem vagy. A gyereked boldog, ha közösen takarítotok és nincs kreatív játéka; és akkor is, ha tíz centi vastag széthajigált ruha tetején vagdostok ki papírból. Mert úgy van Rád szüksége, amilyen vagy. (A helyzet paradoxonja, hogy minél inkább azonos vagy magaddal nevelés közben, annál könnyebb kicsit változni – én ezt tapasztaltam magamon.)

6, Jobb megszokni, hogy minden folyamatosan változásban van. A gyerkőcök, mert újabb dolgokat tanulnak és cserélődnek a problémáik. A lehetőségek, mert néha könnyű egyes programokat megvalósítani az adott felállásban (mert még elég pici vagy már elég nagy hozzá egyik-másik gyerek), máskor nehezebb. És Te is változol. Észnél kell lenni, hogy ne csak a házsártosságodat fejleszd művészi szintre.

7, Szükség van segítségre, minél több a gyerkőc, annál inkább. Gyerekvigyázási és háztartásvezetési ügyekben egyaránt támaszkodj rokonokra-ismerősökre. Ha megteheted, legyen takarítónőd, bébiszittered, vásárolj neten, hozass ebédet. Ha a gyerkőc oviban vagy napköziben van, az szintén terhet vesz le Rólad. Felesleges magányosan hősködni, ha agyonnyúzott vagy, a saját családoddal szúrsz ki.

8, Hány hónapot, évet bírsz ki munka nélkül? Őszintén tisztázd magaddal, mikor akarsz ismét munkában állni. Ne a (sokadik) gyerekedre haragudj titokban, hogy miatta nem tudsz dolgozni.

9, Szükség van feltöltődési pontokra. Lehet például nyelvtanulás ürügyén házon kívül lenni, tornázni, barátnőkkel fecserészni. Nekem ez a Terhesnapló most a forrásom. A gyerekek leszívnak és kiüresítenek, valahol fel kell tankolni, hogy újból adni tudjunk nekik!

AMK

Oszd meg másokkal is!
Mustra