A magyar nők öt százaléka tud részmunkaidőben dolgozni

Magyarországon jelenleg mindössze a 15-64 év közötti nők 4-5 százaléka, körülbelül 70 ezren dolgoznak részmunkaidőben. Férfiak esetében még rosszabb az arány, körülbelül 2 százalék. Ez összesen 120 ezer munkavállalót jelent, míg a többi uniós országban a nők egyharmada ebben a foglalkoztatási formában dolgozik - hangzott el egy keddi kerekasztal megbeszélésen a SOTE Magatartástudományi Intézetében, ahol a család és a munka összeegyeztethetőségének kérdését vitatták meg.

Frey Mária, szociológus szerint a hetvenes években még ott született több gyerek, ahol a hagyományos családmodellt részesítették előnyben; ez azt jelenti, hogy ahol a nők inkább otthon maradtak a gyerekkel, ott nagyobb volt a gyermekvállalási hajlandóság, míg ott, a hol inkább a karriert választották, kevesebb gyerek született. A kilencvenes években megfordult a tendencia: a tradicionális családmodellt követő államokban drasztikusan visszaesett a születési ráta, míg a fejlett piacgazdaságokban, jelentős női foglalkoztatottság mellett egyre több babát vállaltak.

A magyar családtámogatási rendszer a szakemberek szerint megnehezíti a későbbi elhelyezkedést. Alacsony kompenzáció mellett ugyanis hosszú távollétet garantál a munkaerőpiacról, ami sokszor megtöri a karrierjüket, illetve nagymértékben megnehezíti a későbbi elhelyezkedést. Ez a nők egy részét eleve eltántorítja a gyermekvállalástól, arról nem is beszélve, hogy a bölcsődei rendszerben sokkal kevesebb a hely, mint amennyire szükség lenne. Mindezek fényében sajnos nem meglepő, hogy Európában Málta után Magyarországon a legalacsonyabb (20 százalék) a 3 évesnél kisebb gyereket nevelő anyák foglalkoztatottsága - hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen. A 3-6 éves gyereket nevelő nők gazdasági aktivitása szerencsére már jóval magasabb (58 százalék), a 6-16 éveseket nevelők foglalkoztatási aránya pedig az uniós átlagot közelíti.

A részmunkaidős foglalkoztatás azonban továbbra is gyerekcipőben jár Magyarországon: jelenleg mindössze a 15-64 év közötti nők 4-5 százaléka, körülbelül 70 ezren dolgoznak ebben a formában. Hollandiában ezzel szemben a nők kétharmada, Angliában, Svédországban és Dániában körülbelül 40 százalék dolgozik részmunkaidőben, az uniós átlag pedig több mint 30 százalék körül alakul - mondta Frey Mária.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra