A szegényebb területeken magasabb a gyerekhalandóság Kínában

Továbbra is rendkívül jelentős különbségek vannak a Kína fejlettebb tengerparti területein és a szegényebb nyugati vidéken élők között az anya- és gyermekhalandóság arányát tekintve - derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) legfrissebb jelentéséből.

A világ gyermekeinek helyzetével foglalkozó 2009. évi beszámoló kínai kiadása szerint az ázsiai ország kevésbé fejlett vidéki területein közel 1,6-szor több anya hal meg szülés közben, mint a fejlettebb városokban. A csecsemő- és gyermekhalandóság a nyugati tartományokban a keleti körzetekhez képest 2,7-szer magasabb, és 2,4-szer többen halnak meg a vidéki területeken, mint a városokban, adta hírül az MTI.A legnagyobb aránytalanságok a legszegényebb vidéki járások és a nagyvárosok között vannak, ahol a csecsemő- és gyermekhalandóságot tekintve ötszörös a különbség. "Míg Kínában az utóbbi években nagyszerű eredményeket értek el az anya- és gyermekegészség területén, további javulást lehetne elérni az anya- és gyermekhalandóság terén" - mondta az UNICEF kínai megbízottja. Kínában az anya- és gyermekhalandósági arány globális mértékkel nézve közepes szinten van, de a fejlett országokhoz és egyes gazdaságilag kevésbé fejlett országokhoz viszonyítva, mint például Vietnam rosszabb a helyzet.

A világ legnépesebb országában évente mintegy 7000 anya veszti életét vajúdás közben, s ez a szám 1990-hez képest 59 százalékkal kevesebb. Becslések szerint 2007-ben Kínában 382 ezer gyermek halt meg az ötödik születésnapja előtt; 60 százalékuk a születés utáni négy héten belül, elsősorban az alacsony születési súly, fulladás és a különböző fertőző betegségek következtében hal meg.

A korai halálozás elkerülésének módja sok esetben rendkívül egyszerű lenne: a rendszeres egészségügyi vizsgálat, a képzett személyzettel való szülés és az anyatejes táplálás - mondta Hans Troedsson, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai képviselője. "A tavalyi tejporbotrány is a szoptatás fontosságára és a tápszerek rejtette veszélyekre hívta fel a figyelmet" - tette hozzá.
Mustra