A tündér, aki meséket ír

Ha az oviban megkérdezzük, hogy ki a legnagyobb kedvenc, könnyen lehet, hogy Bartos Erika nevét fogják mondani a gyerekek, aki a sikeres Anna, Peti később Gergő, valamint a Bogyó és Babóca sorozat (és egyéb gyermekkönyv) író-rajzolója. A tévés szerepléseket elutasítja, most kivételt tett, s Porontynak exkluzív interjút adott. Elárulja, honnan veszi a mesékhez az ötleteit, mennyi idő alatt készít el egy mesekönyvet és a terveiről is mesél, valamint dedikál egy blokkot is egy apukának, aki felismerve őt, aláírást kér a gyerekeinek.

Nézze meg képeinket!


Bár képről már ismerős volt, amikor óriási gombaesernyője alól kikukucskált Erika, meglepetésemre minden szorongásom elmúlt, mert egy helyes kiscsaj köszönt rám barátságosan, aki kontyában igazi rózsákkal hozta el hozzánk tündérvilágát. Mi pedig elborítottuk másfél méternyi dedikálandó könyvvel.



Poronty: Úgy tudom, a tévés szerepléseket elutasítod, s ha lehet, kerülöd az egyéb médiákban való szereplést is. Mi ennek az oka?
Bartos Erika: Ez nem afféle sztárallűr, egyszerűen csak azt gondolom, hogy egy televíziós szereplés sokkal direktebben hatolna bele a családom életébe , mint egy újságcikk.

Poronty
: Köszönjük, hogy a Porontynak elfogadtad a kérését, mesélj arról, hogy hogyan kezdődött a meseíró-rajzoló karriered?
Bartos Erika
: Amikor második babánkat, Petit vártuk, sokat meséltem az akkor másfél éves Annának, hogy mi fog történni velünk. A mindennapjainkat rajzoltam, írtam le, aztán egyik mesét követte a másik, s végül már barátoknak, ismerősöknek is adtam, hogy olvasgassák. Szépen, lassan nőtte ki magát Anna, Peti és Gergő története, s közben Bogyó és Babóca meséi is megszülettek.

Poronty: Végzettséged szerint építész vagy, ez sokszor kikiabál a mesékből, képekből is. Elégedett vagy azzal, amit most csinálsz? Nem hiányzik a szakmád?
B.E: Én mindig óvónő akartam lenni, építésznek tanultam, azt hiszem igazán megtaláltam a helyemet, s kettő között vagyok valahol, és nagyon boldoggá tesz, hogy ezt csinálhatom. Hihetetlen sok szeretetet kapok az olvasóktól, a gyerekeknek való írás igazán hálás feladat.

Poronty: Melyiket szereted jobban: az írást vagy a rajzolást?
B.E: A rajzolást.

Poronty
: A gyerekek hogyan kezelik, hogy „ismertek” a saját korosztályukban, hogy több ezer gyerek esténként az ő mindennapjaikon alszik el?
B.E: Teljesen helyén kezelik a dolgot, sőt, határozottan élvezik. A mesékbe gyakran belekerülnek a kis barátaik is. Mindig jön hozzánk valaki, gyakran alszanak nálunk a barátaik, olyan igazi, nyüzsgő élet van nálunk.

Poronty: És Te hogyan tudod az egyre erősebb tempót tartani három gyerek mellett? Nagy könnyebbség, hogy a legkisebb is óvodás már?
B.E: Alig várom, hogy értük induljak. (mosolyog) Ahogy meglátnak, rögtön kérdezik, hogy van-e új mese, együtt csinálunk mindent, egyszóval nagyon jóban vagyunk. Persze néha felettem is átcsapnak a hullámok, ritkán, de néha olaszos a hangulat. Ilyenkor a férjem remek érzékkel veszi át a csapat felett az irányítást.

Poronty: Mennyire különbözőek a gyerekeid?
B.E: Mindegyik más világ. A tízéves Anna igazi művészlélek, gyönyörűen rajzol, de ennek megfelelően picit szórakozott is. Peti a hét évével igazi, jó középső gyerek, nagyon jó természete van. Gergő, aki három múlt pedig megmutatta, hogy mi a magyarok istene, határozott elképzelése van a világról.

Poronty
: Mi lesz, ha a gyerekek nagyobbak lesznek? A történetek meddig nőnek velük? Kitalált Anna, Peti, Gergő mesék születnek, csak a Bogyó és Babóca témát folytatod, vagy teljesen a nagyobbaknak szóló könyvek veszik át az irányítást?
B.E.: Eddig hat kötet jelent meg az Anna, Peti és Gergő könyvekből, s még pontosan ugyanennyi készül. Anna 10 éves lesz, lassan kamaszodik, s a 12. kötettel be is fejezem a sorozatot. Azt hiszem, addigra pont kinövik ők is a róluk szóló meséket. Bogyó és Babócával további terveim vannak, s az Anna, Peti, Gergő sorozathoz hasonló ötletem is készülőben.

Poronty: Korosztályt váltasz?
B.E.: Nagy kaland volt a nagyoknak szóló könyvek készítése is, bár kicsit úgy érzem, hogy nagy falat hozzám képest, de folyamatosan tanulok mindenből. A Csodasakk teljesen Peti ötlete alapján készült, aki nagy sakkozó.

Poronty
: Nekik mit olvasol, sajáton kívül?
B.E. : Esténként a férjem mesél, mindenfélét. Nagyon szeretjük Marék Veronika és Janikovszky Éva könyveit, Lackfi János írásait (aki öt gyereket nevel), Berg Judit könyveit, épp most Boldizsár Ildikó Boszorkányos meséit olvassuk. Sokat mesélek „odakucmorgós” meséket fejből, amiket én találok ki, vagy történeteket a gyerekkoromból. Nagyon szeretik.

Poronty: Kitől fogadsz el kritikát, s hogyan viseled?
B.E. : Úgy érzem, hogy az olvasók pozitívan viszonyulnak hozzám. A szakmától nagyon komolyan veszem a kritikát, szinte mindenkitől biztatást kapok. Nagy szeretettel fogadtak és vesznek körül, hálás vagyok érte. Nagyon nagyra tartom Marék Veronikát, Vekerdy Tamásnak is sokat köszönhetek, hálás vagyok Halász Judit biztató szavaiért is, Berg Judittal pedig egymás meséit olvassuk a gyerekeinknek. Nyilván más a megítélésem azért is, mert én csak belecsöppentem ebbe a szakmába. Meseírói pályám elején járok, igyekszem fejlődni, bőven van még mit tanulnom. A legfőbb kritikusaim a gyerekeim mégis, akiknek maximálisan tiszteletben tartom a véleményét. A mesék végén szereplő képeket mindig együtt válogatjuk ki.

Nézze meg képeinket!
Többek között miattuk is vannak olyan témák, amik ugyan fontosak lehetnek egy kisgyerekes család életében, de mégsem mesélem el könyvben. Ilyen a biliztetés, szobatisztaság, szerelem, szóval a cikisebb témák. Aztán vannak olyan témák, amiket az olvasók miatt hagyok ki a könyvekből: ilyen például a rágógumizás. Van, akinél nem szabad a gyerekeknek, de ha én megírom, hogy Annának, Petinek, Gergőnek lehet, akkor a kis olvasónak sem tilthatják meg. Ilyenkor látom, hogy mennyire nagy felelősség az, amit csinálok. Sokat köszönhetek még a férjemnek, minden könyv hátulján írom is, s ez nem csak kötelező formaság: nélküle valóban nem tudtam volna kibontakozni.

(Egy kis szünetet tartunk, amikor Erikát megszólítja egy fiatal férfi, s egyéb híján, egy blokkot nyújt át dedikálás gyanánt. Erika szerényen és mosolyogva fogadja a bókokat.)

Poronty: Mennyi idő, mire egy kötet elkészül?
B.E. : Az Anna, Peti, Gergő könyvek kettesével jelennek meg, általában három hónap, mire teljesen készen vannak. Az ősszel megjelenő könyvekhez, most például az ajánlókra várok, de már készen vannak teljesen. A hetedik rész Megmondalak! címmel, végig veszekedésről szól, s az utolsó meséje (Elég volt!) elárulja, hogy anya is besokall néha. A másik őszi könyv az évszakokról fog szólni (Süss fel nap!), majd minden gyerek külön könyvet kap (Anna-könyv, Peti-könyv, Gergő-könyv) 2009. tavaszára. A sorozat befejező könyve 2009. őszén várható, Esti mesék címmel.

Poronty: Tudsz a gyerekek mellett dolgozni?
B.E. : Á, reménytelen. Ha alszanak, akkor vagyok hatékony. Ha otthon vannak, ők az elsők, nem tudom megosztani magam.

Poronty: Nem esett még szó a verseskötetedről, ami most jelent meg Zsákbamacska címmel. A verseid otthon már nagy sikert arattak. Mennyivel volt nehezebb, mint mesét írni?
B.E. : Ezek a mondókák már régóta éltek, zümmögtek körülöttem. Nagyon, nagyon gyorsan elkészült a kötet, alig több mint három hét kellett, hogy végül összeálljon.

Eközben gyerekeim, akik eddig csodálattal csüngtek Bartos Erikán, elpilledtek, kedvenc írójuk pedig sietett, hogy még talán elcsípheti az altatást. Búcsúzóul megtudtuk, hogy mindig nagy családot akart, s a három gyerek nem is olyan sok. Így talán még reménykedhetünk, hogy Anna, Peti és Gergő meséi után olvashatjuk még más valaki(k) történeteit is. A tündér, aki meséket ír, végül elillant, s magunkra maradtunk egy nagy kupac dedikált könyvvel.
Oszd meg másokkal is!
Mustra