Megéri lefagyasztani a köldökzsinórvért?

Újabb jól menő találmány, mellyel le lehet húzni a felelősségteljes kismamákat, vagy tényleg nálunk van a jövő kulcsa? Érdemes 350 ezer forintot kiadni azért, hogy az újszülött köldökzsinórvérének sejtjeit húsz évig tárolják? Az őssejtkutató válaszol.


„Még elég sok a probléma az őssejt-terápiával kapcsolatban" – nyilatkozta Dr. Kirilly Dániel őssejtkutató a Porontynak. "Az eddig elvégzett kísérletekben néha megfigyelték, hogy az őssejtek nem állnak le az osztódással és rák-szerűen továbbterjednek a testben. Ha genetikai problémája van az embernek, akkor hiába vesznek le köldökzsinórvért a születése után, az akkor levett sejtek is tartalmazni fogják a genetikai hibát.”

A kutató elmondta, hogy erre is próbáltak megoldást találni, úgy, hogy vírusokkal genetikailag módosították az eredeti őssejteket és azokat ültették vissza a páciensbe, hogy a már kijavított sejtek hozzák rendbe a károsodott szövetet, de ezek a megoldások még kísérleti fázisban vannak. Az is még csak távlati terv, hogy új szerveket tudjanak előállítani őssejtekből.

A köldökzsinórvér és az őssejtek tárolása


Őssejtek

A köldökzsinórvér az a vérmennyiség, ami a köldökzsinórban illetve a méhlepényben marad a születés, illetve a köldökzsinór átvágása után. A vérmintából különválasztott őssejteket -196 fokos folyékony nitrogénben őrzik. A leghosszabb ideig életképesen tárolt őssejtmintáról a közelmúltban számolt be egy japán kutatócsoport, az ő mintájuk jelenleg 29 éves. A tapasztalatok arra utalnak, hogy az őssejteket végtelen hosszú ideig lehet tárolni és bármikor felhasználhatók, ha szükség van sejtek vagy szövetek pótlására.

A saját köldökvérből eltett őssejt garantáltan illeszkedik a szervezetbe, bármelyik életkorban lesz is rá szükség. Akkor is nagy gyakorisággal alkalmazhatók a köldökzsinórvérből nyert őssejtek, ha valamelyik testvérnek vagy szülőnek lenne szüksége az életmentő lehetőségre.

Mintavétel

A hagyományos csontvelőkinyeréssel ellentétben, amely általában sebészi beavatkozással, altatással, gerincvelői érzéstelenítéssel és egyéb rizikóval jár, a köldökzsinórvér levétele nem jár semmiféle kockázattal, beavatkozással vagy fájdalommal, és általában 3-5 perc alatt elvégezhető.


A köldökzsinórvér levétele

Közvetlenül a baba születése után a köldökzsinórt elszorítják, majd leválasztják a babáról. A köldökzsinór vénájából fejtik le a vért, melynek 36 órán belül kell a laboratóriumba érkeznie.

Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér gyűjtés kizárólag komplikációmentes esetekben, hüvelyi szülés, császármetszés, ikerszülés illetve alternatív szülési módok (vízben szülés) esetén történhet. Nem lehetséges a gyűjtés otthonszülés esetén, mentési körülmények között, illetve bármely sürgős egészséget, életet veszélyeztető váratlan esemény miatt.

Néha előfordul, hogy a szülést követően a levett vér mennyisége nem elegendő, esetenként a mintában található magvas sejtszám kevés. Ennek okai a következők lehetnek: rövid, esetleg vékony a köldökzsinór, kicsi vagy elöregedett a méhlepény. A sikertelen eltárolásnak az előfordulási gyakorisága 10-15%.

A szolgáltatás ára

A Sejtbank Kft-nél 342 ezer forintot kell befizetni, ez a mintavételi készletet, a szállítást, a laboratóriumi feldolgozást és 20 éves tárolási díjat tartalmazza.

A Zelion Őssejt Kft  350 ezer forintos ára tartalmazza a szerződéskötés díját és az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, a gyűjtődobozt, a minta biztonságos elszállítását, a feldolgozás költségeit és a 20 éves tárolást.

A Krio Zrt. munkatársától megtudtuk, hogy a 275 ezer forintos díjuk nem tartalmazza a szállítást, azaz a levett köldökzsinórvért nekünk kell beszállítani a laboratóriumukba 36 órán belül. Ebben az összegben csak a levételhez szükséges szett, a fagyasztás, az analízis és a 20 éves tárolási díj van benne.

Ezek az árak európai viszonylatban nem is olyan drágák, a briteknél a szolgáltatás átszámítva 420-560 ezer forint, Németországban pedig találni olyan céget, amely 620 ezer forintnyi eurót kér az őssejtek tárolásáért.

Megkérdezett ismerőseink közül senki nem vetette le a köldökzsinórvért. Azzal érveltek, hogy a szolgáltatás nagyon drága, és mire használnák, addigra ott tart a tudomány, hogy nem lesz rá szükség. Többen megemlítették, hogy még pontosan azt sem tudják, mire is használható az őssejt.

Dr. Kirilly Dániel őssejtkutató szerint ha valakinek van rá pénze, érdemes elrakatni a köldökzsinórvért, mert olyan sejteket tartalmaz, amit a tudomány jelenlegi állása szerint felnőttből nem lehet készíteni, bár a felnőttek vérében is megtalálhatók az őssejtekhez hasonló sejtek, csak nagyon kis számban.

„A jövőben lehet, hogy képesek leszünk több ilyen sejtet kinyerni a vérből, vagy akár arra is, hogy más testi sejteket, például a bőrből vagy a bélhámból speciális körülmények között őssejtté alakítsuk. De akinek hamarabb lesznek gondjai és gyorsan lesz szüksége őssejtekre, és van rá pénze, az megteheti és nem teljesen feleslegesen, hogy lefagyasztatja az őssejteket a köldökzsinórvérből.” – mondta a kutató, aki felhívja a figyelmet arra, hogy csak olyan helyen érdemes lefagyasztatni az őssejteket, ahol hosszú távon garantálni tudják, hogy utána is képesek lesznek ezeket visszafagyasztani és ebben gyakorlatuk is van.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek