Megéri lefagyasztani a köldökzsinórvért?

Újabb jól menő találmány, mellyel le lehet húzni a felelősségteljes kismamákat, vagy tényleg nálunk van a jövő kulcsa? Érdemes 350 ezer forintot kiadni azért, hogy az újszülött köldökzsinórvérének sejtjeit húsz évig tárolják? Az őssejtkutató válaszol.


„Még elég sok a probléma az őssejt-terápiával kapcsolatban" – nyilatkozta Dr. Kirilly Dániel őssejtkutató a Porontynak. "Az eddig elvégzett kísérletekben néha megfigyelték, hogy az őssejtek nem állnak le az osztódással és rák-szerűen továbbterjednek a testben. Ha genetikai problémája van az embernek, akkor hiába vesznek le köldökzsinórvért a születése után, az akkor levett sejtek is tartalmazni fogják a genetikai hibát.”

A kutató elmondta, hogy erre is próbáltak megoldást találni, úgy, hogy vírusokkal genetikailag módosították az eredeti őssejteket és azokat ültették vissza a páciensbe, hogy a már kijavított sejtek hozzák rendbe a károsodott szövetet, de ezek a megoldások még kísérleti fázisban vannak. Az is még csak távlati terv, hogy új szerveket tudjanak előállítani őssejtekből.

A köldökzsinórvér és az őssejtek tárolása


Őssejtek

A köldökzsinórvér az a vérmennyiség, ami a köldökzsinórban illetve a méhlepényben marad a születés, illetve a köldökzsinór átvágása után. A vérmintából különválasztott őssejteket -196 fokos folyékony nitrogénben őrzik. A leghosszabb ideig életképesen tárolt őssejtmintáról a közelmúltban számolt be egy japán kutatócsoport, az ő mintájuk jelenleg 29 éves. A tapasztalatok arra utalnak, hogy az őssejteket végtelen hosszú ideig lehet tárolni és bármikor felhasználhatók, ha szükség van sejtek vagy szövetek pótlására.

A saját köldökvérből eltett őssejt garantáltan illeszkedik a szervezetbe, bármelyik életkorban lesz is rá szükség. Akkor is nagy gyakorisággal alkalmazhatók a köldökzsinórvérből nyert őssejtek, ha valamelyik testvérnek vagy szülőnek lenne szüksége az életmentő lehetőségre.

Mintavétel

A hagyományos csontvelőkinyeréssel ellentétben, amely általában sebészi beavatkozással, altatással, gerincvelői érzéstelenítéssel és egyéb rizikóval jár, a köldökzsinórvér levétele nem jár semmiféle kockázattal, beavatkozással vagy fájdalommal, és általában 3-5 perc alatt elvégezhető.


A köldökzsinórvér levétele

Közvetlenül a baba születése után a köldökzsinórt elszorítják, majd leválasztják a babáról. A köldökzsinór vénájából fejtik le a vért, melynek 36 órán belül kell a laboratóriumba érkeznie.

Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér gyűjtés kizárólag komplikációmentes esetekben, hüvelyi szülés, császármetszés, ikerszülés illetve alternatív szülési módok (vízben szülés) esetén történhet. Nem lehetséges a gyűjtés otthonszülés esetén, mentési körülmények között, illetve bármely sürgős egészséget, életet veszélyeztető váratlan esemény miatt.

Néha előfordul, hogy a szülést követően a levett vér mennyisége nem elegendő, esetenként a mintában található magvas sejtszám kevés. Ennek okai a következők lehetnek: rövid, esetleg vékony a köldökzsinór, kicsi vagy elöregedett a méhlepény. A sikertelen eltárolásnak az előfordulási gyakorisága 10-15%.

A szolgáltatás ára

A Sejtbank Kft-nél 342 ezer forintot kell befizetni, ez a mintavételi készletet, a szállítást, a laboratóriumi feldolgozást és 20 éves tárolási díjat tartalmazza.

A Zelion Őssejt Kft  350 ezer forintos ára tartalmazza a szerződéskötés díját és az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, a gyűjtődobozt, a minta biztonságos elszállítását, a feldolgozás költségeit és a 20 éves tárolást.

A Krio Zrt. munkatársától megtudtuk, hogy a 275 ezer forintos díjuk nem tartalmazza a szállítást, azaz a levett köldökzsinórvért nekünk kell beszállítani a laboratóriumukba 36 órán belül. Ebben az összegben csak a levételhez szükséges szett, a fagyasztás, az analízis és a 20 éves tárolási díj van benne.

Ezek az árak európai viszonylatban nem is olyan drágák, a briteknél a szolgáltatás átszámítva 420-560 ezer forint, Németországban pedig találni olyan céget, amely 620 ezer forintnyi eurót kér az őssejtek tárolásáért.

Megkérdezett ismerőseink közül senki nem vetette le a köldökzsinórvért. Azzal érveltek, hogy a szolgáltatás nagyon drága, és mire használnák, addigra ott tart a tudomány, hogy nem lesz rá szükség. Többen megemlítették, hogy még pontosan azt sem tudják, mire is használható az őssejt.

Dr. Kirilly Dániel őssejtkutató szerint ha valakinek van rá pénze, érdemes elrakatni a köldökzsinórvért, mert olyan sejteket tartalmaz, amit a tudomány jelenlegi állása szerint felnőttből nem lehet készíteni, bár a felnőttek vérében is megtalálhatók az őssejtekhez hasonló sejtek, csak nagyon kis számban.

„A jövőben lehet, hogy képesek leszünk több ilyen sejtet kinyerni a vérből, vagy akár arra is, hogy más testi sejteket, például a bőrből vagy a bélhámból speciális körülmények között őssejtté alakítsuk. De akinek hamarabb lesznek gondjai és gyorsan lesz szüksége őssejtekre, és van rá pénze, az megteheti és nem teljesen feleslegesen, hogy lefagyasztatja az őssejteket a köldökzsinórvérből.” – mondta a kutató, aki felhívja a figyelmet arra, hogy csak olyan helyen érdemes lefagyasztatni az őssejteket, ahol hosszú távon garantálni tudják, hogy utána is képesek lesznek ezeket visszafagyasztani és ebben gyakorlatuk is van.
Mustra