Érzelmi felszabadítás – Kopogtass, hogy gyógyulj!

eft-leadAz ÉFT egyfajta pszichológiai akupunktúra: ha jól kopogtatsz, utat nyitsz a csakráknak, újra száguldhat az energia, a testben végre felszabadulnak a természetes gyógyító erők. Ahol eddig aludt az energia – most felébred. S vele együtt te is.

cikk-tipus-altalanos

A hagyományos orvoslás a tüneteket kezeli. Az okok rendszerint rejtve maradnak a gyógyító orvosok előtt. Számtalan kis apró részletre szedik szét az embert, általában csak a bizonyos beteg testrésszel, szervvel vagy tünettel foglalkoznak. Legtöbbször gyógyszert írnak fel. Vagy műtenek. Vagy a kettő kombinációját javallják. Én -  hacsak tehetem - nem ezt az utat járom. Azt gondolom, a betegségnek, a tüneteknek mélyebb, rendszerint érzelmi oka van. 

 

grabnar-0144Grebenár Zsuzsa különös ember, öngyógyító technikával segít azoknak, akik fizikális fájdalmak, betegségek, különböző testi tünetek miatt fordulnak hozzá. Az ÉFT-re azaz az Érzelmi Felszabadítás Technikájára tanítja meg őket.

- Minden öngyógyító módszer, legyen az az NLP, az agykontroll, az akupresszúra, a belső utazás, a bach virágterápia vagy a színterápia, - hosszan folytathatnánk még a sort -, végső soron ugyanarról szól – meséli Zsuzsa. - Az öngyógyításhoz is, a probléma megoldáshoz is számtalan út vezet. De ezek végső soron egy csúcsban találkoznak.

- Te biztosan tudod, mert 105 tanfolyamot végeztél az elmúlt 20 évben.

- 108-at – nevet Zsuzsa. 108 különböző módszert tanultam meg, és jó néhányat alkalmazok is a pácienseim segítésére. Úgyhogy biztos vagyok abban, amit állítok. Mind közül a kedvencem az ÉFT, mert annyira hatékony, mint semelyik másik.

- Mit tud az ÉFT, amit más nem?

- Az ÉFT gyógyító és egyben öngyógyító módszer. Helyreállítja az energiatest egyensúlyát, felszabadítja a test természetes gyógyító folyamatait, felgyorsítja a gyógyulást. Napról napra elcsodálkozom nagyszerűségén.

- Honnan jön a módszer?

- Gary Craig, amerikai mérnök fejlesztette ki a ’90-es években az Emotional Freedom Techniques-t, Roger Callaghan pszichológus „Tought Field Therapy” módszere alapján. Tulajdonképpen az ÉFT a TFT leegyszerűsített változata. Mindenki számára elérhető, mert gyorsan megtanulható. A kis csoportos tanfolyamaimon rendszerint 6 óra alatt megtanulják az emberek. Egyébként az ÉFT-t pszichológiai akupunktúrának is nevezzük, mert finom kopogtatással megindítjuk az energiaáramlást a meridiánokban, ahol eddig „aludt”, most felébred az energia.

- Miért van szükség a kopogtatásra? És mit kopogtatunk, amikor kopogtatunk?

- Minden betegséget, problémát alapvetően stresszes, traumatikus élmény, esemény vagy érzés idéz elő. Ilyen traumatikus érzések blokkolják le a meridiánokban az energiaáramlást. Ez fizikai síkon betegségben jelentkezik. A kopogtatással tulajdonképpen jelzést adunk az energiacsatornának, vagy más néven a meridiánoknak: „Tessék szíves lenni dolgozni! Tessék áramlani!” S mivel a meridiánok olyanok, mint az energiavezetékek, nagyon érzékenyek a finom ütögetésre, az ütögetés hatására beindul a működésük. Ahogy zavartalanul áramlik az energia a meridiánokban, az addigi traumatikus élmények, vagy események, a fájó érzések felszabadulnak és semlegesítődnek. Helyre áll a jótékony áramlás és időnként pillanatok alatt helyre áll az egészség. Legyen nulla a stresszszint!

- Ebben hinni kell, akkor működik csak?

- Nem. Ez nem vallás – mosolyog Zsuzsa. Pont ezt kérdezte tőlem a múltkor az egyik kedves kliensem, nevezzük, mondjuk Istvánnak, akihez elmentem a gerin műtétjét követő negyedik napon, hogy megtanítsam neki az ÉFT-t. Egy baleset következtében (átmenetileg) nem tudott járni, az orvosa nagyon hosszú lábadozásra készítette fel. Aztán jöttem én, és azt mondtam neki, hogy nem kell hinnie az ÉFT-ben, de csinálja naponta kétszer a kopogtatást. Olyan megerősítő szuggessziókat adtam, amelyek jó érzést keltettek benne, szívesen mondogatta. Egy hónappal később már járt, a saját erejéből.

- Hogyan csináltad?

- Az ÉFT előkészületi szakaszában három kérdést teszünk fel: Mi a probléma? (Az Istvánnál a probléma így szólt: Nem tudok járni. Nem tudok felállni.) Mi a cél? (Helyreálljon az eredeti rend a szervezetemben. Úgy tudjak járni, mint a balesetem előtt.)  Miért nem valósult meg eddig? (Vagyis milyen önkorlátozó hiedelmek gátolnak meg abban, hogy a célodat elérjed?) István válasza erre az volt, hogy nem teheti meg. Ezek a kérdések azért fontosak, mert a kopogtatás során ezeknek a hiedelmeknek az átfordításán dolgozunk, amikor pozitív szuggessziókat kopogtatunk be.

- Kopogtatás nélkül ez a pozitív megerősítés nagyon hasonlít az agykontrollra.

- Csak látszólag. A TFT-re sokkal inkább hasonlít, mivel annak továbbfejlesztett változata. Viszont ha a meridián energiaáramlását nézem, akkor a gyökere visszanyúlik egészen a kínai 5 elem tanig. Az 5 elem tan a kínai gyógyászat filozófiája. A lényege, hogy a szervek egymásnak adják az energiát, de egymást gátolni is tudják. Az ÉFT-ben is azt tapasztaljuk, ahogy elindítjuk az energiát a meridiánban, az első kör után hirtelen 4-5 pontot csökken a stressz szintje, mert legalább 3 szervhez tartozó meridiánban csökkent a stressz, így már hatással volt a többi szervhez tartozó meridiánokra is. Minden betegséget, problémát alapvetően stresszes, traumatikus élmény, esemény vagy érzés idéz elő. Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk egy probléma ránk gyakorolt intenzív hatását, vagyis stressz szintjét, meg kell állapítanunk, hogy milyen erős a feszültség bennük, amikor az adott problémát akarjuk kezelni. Fontos tudni, hogy milyen intenzitással stresszel minket az adott kérdés. A cél, hogy a stressz szintet vigyük le lehetőleg nullára.

- Milyen egyéb betegségek kezelhetők eredményesen ÉFT-vel?

- Hihetetlen gyorsan hat a negatív érzelmek, mint a düh, méreg, harag, féltékenység, gyűlölet, agresszió esetén. A fizikai fájdalom eredményesen kezelhető vele, mint a fejfájás vagy a hátfájás. De gyógyítottam már meg cukros beteg fekélyét is ÉFT-vel, egy diáknak az elviselhetetlen lámpalázát oldottuk fel, így már nem fél a vizsgaidőszaktól. Volt, hogy krónikus betegséget szüntetett meg, de használt párkapcsolat megtalálásában és munkahely keresésben is.

- A mindenre jó placebó?

- Nem. Ez csak egy remek módszer, ami mindig, minden esetben a konkrét okot gyógyítja. 

 

 

cikk-tipus-kulsolink

Word Center for EFT (Emotional Freedom Techniques)

cikk-tipus-linkek

Pálmalevél-láz – Ő a kiválasztott, és kész

Azon azért elgondolkodik az ember, ha kiderül, hogy a sorsa fizikális értelemben is megíratott: pálmaleveleken áll, India eldugott könyvtáraiban őrzik. Hogy megtudd saját élettörténetedet, elég hozzá egy ujjlenyomat. És némi készpénz. Pesten valóságos pálmalevél-láz tombol!

Mustra