Nem szokott probléma lenni, hogy mit együnk és mit igyunk az ünnepek alatt, de ha valaki megunta a szokásos menetet, vállalhat némi extrát.
”A vállalkozásomat azért alapítottam meg 14 évvel ezelőtt, mert akkor úgy gondoltam, ideje elkezdeni a jövő építését” – meséli Deák Gábor a Copacabana Koktélszerviz alapítója. "Célom szeretetet, újdonságot, lelkes kedvességet és valami virtuális pluszt is adni az embereknek és nem csak zsebre tenni a hasznot. Maximálisan elvetem az egyoldalú haszonszerzést. Mára eljutottam arra a szintre, hogy a mocskos üzleti világban nem fogok meghunyászkodni senki előtt, hogy aztán a tökéletes szolgáltatásom után belém törölje a lábát..! Inkább kellemesen töltöm el az időmet mindenféle bosszankodás helyett"- mondta Deák, majd nagy egyetértésben rátértünk a karácsonyi koktélokra, amelyeket bemutatott.
Összeállításunkban a legjobb 15 téli koktélt gyűjtöttük össze, persze szubjektív szempontok alapján.
Deák Gábor koktélkarrierje
"2002-ben Visegrádon, a strandon létrehoztam egy teraszos-jacuzzis cubai zenével tarkított koktélbárt. Emellett kitelepülős rendezvényeken vettem részt. Aztán az internetes világ fejlődésének hatására megnyitottam virtuális báromat is. Az üzleti tervemmel az volt a célom, hogy a vállalkozásomból meg tudjak élni - nem nagy lábon, csak megfelelő egzisztenciával.
Sajnos nálunk, Magyarországon egyre nehezebb bármibe is kezdeni és egyre inkább haszontalannak érzem az eddig befektetett energiát és tőkét. Így a vállalkozásom mellett egy bár vezetésében is részt veszek főállásban"- számolt be a Copacabana Koktélszerviz alapítója.
1. Captains Grog
Hozzávalók: captain morgan rum, narancs-alma-mandarin szeletek, fahéjrúd, apple-cassis teafilter, mentalevél, szegfűszeg, méz, forró víz
2. Christmas Toddy
Hozzávalók: free choice spirit (rum, brandy, calvados,stb), szegfűszeg, fahéjrúd, csillag ánizs, méz, mentalevél, forró víz)
3. Christmassy Ted (hideg karacsonyi ital)
Hozzávalók: Bushmills original Irish whisky 4-6cl, fahéj, mogyoró szirup, 1.5dl ginger ale.
Dekoracio: narancs szelet, fahéjrúd, lime szelet, mentalevél
Csokiszökőkútban elkészített puncs
„Mindhárom tételt bárki elkészítheti otthon, vagy ha nagyobb létszámra számít akkor profi mixer bevonásával is megvalósíthatók” – folytatja szakértőnk. „Ezeket a koktélokat nem kell rázni, csak arra kell figyelni a forró italok esetében, hogy vagy hőálló pohárban vagy bögrében legyen elkészítve. Amit ezekről a speciális forró italokról tudni kell, és ami a legtöbb, de nem mindegyik kevert italra igaz, hogy ne hagyjuk sokáig az asztalon, mert megkeserítik a túlzott mértékben kioldódott illó olajok. Vagyis frissen fogyasszuk. Egyik évben a Ferrerónak készítettem a Ramada Hotelben forró italokat, köztük grogot, forralt bort és csoki szökőkútban elkészített puncsos italkülönlegességeket.”
Koktéltanfolyam otthonra
Az Amerikából kirobbanó koktélláz hazánkban is egyre nagyobb tömegeket ragad magával - már akik szerint megéri áldozni a különféle, drága alapanyagokra. A bártender eszközök helyes használata azonban nem magától éretődő Több online sehítség is akad, például a Koktelmania.hu, ahol az időről-időre megjelenő írások segítenek abban, hogy bárki elsajátíthassa a szakma kifejezéseit és az italkészítés fortélyait. A Koktelmania.hu látogatói számára több 100 ízletes koktél recept garantálja, hogy minden időben és minden alkalomra megtalálják a megfelelő italt. Kóstolónak vegyünk három egyszerű italt: a Fireman's Sour alapja rum, egyszerűen elkészíthető, melengető ital, a Godmother a legegyszerűbben elkészíthető Vodka és Amarettoval, a Planter's Punch egyszerűen elkészíthető, rum alapú koktél, ízvilága idomul az ünnephez.
A gyerekek se maradnak ki
„A recepteket egyébként én neveztem el és állítottam össze, úgy, hogy házilag is könnyen elkészíthetőek legyenek” – meséli Lipták Ádám a Koktélmánia.hu-tól „Három csoportra osztottam a koktélokat. A karácsonyi sütemények íz-világához remekül passzolnak az első csoport italai, de tény hogy ezekből az édes koktélokból túl sokat nem lehet elfogyasztani egymás után, hiszen könnyen leterhelik a gyomrot. A második csoportba éppen ezért olyan koktélokat tettem, amik illeszkednek az ünnepi hangulathoz, de közel sem olyan édesek, így többet is elkortyolgathatnak belőle az emberek. Végül, hogy a gyerekek se maradjanak ki két alkoholmentes koktélt is tettem a receptek közé.”
4. Winter Passion
Hozzávalók: 4.5 cl ír krémlikőr, 1 cl grenadine szirup, 2.5 cl tejszín
Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük.
Díszítéshez használjunk csokoládé reszeléket.
5. Orange Delight
Hozzávalók: 3 cl vodka, 2 cl narancsszirup, 1 cl cukorszirup, 2.5 cl grand marnier, 2.5 espresso, feltöltő tej
Elkészítés: A vodkát, a szirupokat, a grand marnier-t és az espressot shakerben jéggel összerázzuk, majd egy jéggel teli collins pohárba szűrjük. Végül feltöltjük a poharat tejjel és bárkanállal alaposan megkeverjük az italt. Díszítéshez használjunk narancsszeletet.
6. Old Santa
Hozzávalók: 2 cl brandy, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1.5 cl amaretto, 1.5 mogyorószirup
Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük.
Díszítéshez használjunk szerecsendió reszeléket.
7. Claus Grog
Hozzávalók: 6 cl rum (barna) , 1 cl citromlé , 1 bárkanál méz , 4-5 egész szegfűszeg , 1 csipetnyi őrölt fahéj, citromhéj, narancshéj, 1.5 dl forró víz
Elkészítés: A hozzávalókat sorban egymásra töltjük egy előmelegített hőálló pohárba, majd bárkanállal alaposan megkeverjük az italt. Díszítéshez használjunk narancs spirált.
Könnyed, Frissítő italok
8. Snowflake
Hozzávalók: 3 cl vodka, 2 cl cointreau, 1.5 cl friss citromlé, egy bárkanál méz
Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük.
Díszítéshez használjunk citromszeletet.
9. Egzotic Gift
Hozzávalók: 4 cl fehérrum, 1.5 cl friss citromlé, 1 cl cukorszirup, egy egész kiwi, feltöltő gyömbér üdítő
Elkészítés: Egy érett kiwit 4-5 darabra vágunk majd egy collins pohárba helyezzük és muddlerrel (törőfával) alaposan összetörjük. Ezután a poharat feltöltjük jéggel, majd sorban hozzáadjuk a vodkát, a citrom levét és a cukorszirupot, végül teljesen feltöltjük a poharat gyömbér üdítővel.
Díszítéshez használjunk kiwiszeletet, citromkarikát.
10. Green Apple
Hozzávalók: 3 cl Gin, 1 cl zöldalmaszirup, 1,5 cl friss citromlé, feltöltő szénsavas ásványvíz
Elkészítés: A hozzávalókat egymás után töltsük jégre, collins pohárba, majd bárkanállal keverjük meg. Díszítéshez használjunk almacikket, citromszeletet.
Alkoholmentes koktélok
11. Pure Pleasure
Hozzávalók: 12 cl Ananászlé, 6 cl Gyömbér üdítő, 1.5 cl eperszirup, 1 cl Limelé
Elkészítés: Az ananászlevet, a grenadine-t és a lime levét shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd jéggel teli collins pohárba szűrjük, végül hozzáadjuk a gyömbér üdítőt. Díszítéshez használjunk citromszeletet
12. Hot Moment
Hozzávalók: 1.5 cl áfonyaszirup, 1.5 cl csokoládészirup, 16 cl forró csokoládé
Elkészítés: A hozzávalókat előmelegített hőálló pohárba töltjük, majd bárkanállal megkeverjük az italt. Díszítéshez használjunk csokoládé reszeléket.
Legyél te is az ünnepekre bármixer
Morafcsik Péter és a Mixersuli.hu ajánlatával folytatjuk. Ha az eredeti alapanyagokat nem tudjátok beszerezni, lehet pótolni könnyebben megkapható whiskey-vel, barna rummal, tojáslikőrrel.
Magyar mixer Lappföldön
November elején Csatlós Máté bármixer képviselte Lapföldön Magyarországot, több száz koktélt kóstolt végig a szakmai zsűri a XIII. International Finlandia Vodka Cup hazai döntőjén, ahol az ország legkiválóbb mixerei mérték össze tudásukat. Nem kis tétje volt a finn vodka mixer verseny hazai döntőjének: a győztes képviselheti hazánkat a lapföldi mixer világbajnokságon. Az elődöntő és középdöntő után végül 12 versenyző állt a pult mögé, hogy megmutassa, mire képes. Első körben aperitifeket, majd long drinkeket készítettek, végül pedig meghatározott időre, adott alapanyagokból kellett összeállítaniuk a koktélkülönlegességeket.
13. Hot Columbia
Hozzávalók: 4 cl Grant's whisky, 2 cl édes vörösbor, 2 kanál barnacukor, 1 cl friss lime-lé
5 cl forró víz
Elkészítése: A whisky kivételével az összetevőket hőálló pohárba töltve megkeverjük. Karika lime-ot dobunk rá majd a whiskyt a tetejére csorgatjuk. Szerecsendióval szórva kiskanállal szervírozzuk.
14. Rum egg-nogg
Hozzávalók: 4 cl Ron Varadero barna rum, 3 cl Bols Advocad tojáslikőr, 1 kanál méz, 1 zacskó vaníliacukor, 1 dl forró tej, 1 vanília rúd
Elkészítése: Az összetevőket shakeren két kiskanállal (jég nélkül) összerázzuk, előmelegített pohárba szűrjük. Forró tejjel állandó keverés mellett felöntjük. Kakaószórással, vanília rúddal díszítjük.,
15. Christmas Grog
Hozzávalók: 4 cl Ron Varadero barna rum, fekete tea, fahéj, méz
Elkészítése: A rumra töltjük a forró teát, megízesítjük egy kis fahéjjal és mézzel. Díszítésként egy rúd fahéjat használunk.