A legjobb evő gyereknél is hirtelen beüthet egy csak-kekszet-kérek korszak, és az etetés szempontjából eddig elkényeztetett anyukának fogalma sincs, hogy mit tegyen. Hagyja, hogy a gyereke egy hétig csak kekszen éljen? Ennél sokkal nehezebb helyzetben vannak azok, akiknél ez a korszak születéstől tinikorig tart, számukra az össze-vissza felbukkanó korszakok az étkezőasztal körüli állandó küzdelemben általában egy kis enyhülést hoznak. A húsleves leve mellett hirtelen fogyaszthatóvá válik a fokhagymás, olívaolajos spagetti is. Hurrá! Általános érvényű megoldásunk nincs, és azzal is tisztában vagyunk, hogy gyerekbe ételt erőltetni képtelenség és nagyon rossz ötlet - erről talán mindenkinek vannak óvodai, iskolai emlékei. Ezért inkább babazsúron tesztelt öteleteinket osztjuk meg.
Melyik a céklás süti, mert abból én nem kérek! - hangzik el egy három és fél éves válogatós kislány szájából miközben tömi magába a kakaós... és céklás mini muffint. Egyiket a másik után. Én nem szeretem a répát, mert nem akarok fütyülni - mondja egy másik, aki már megevett két (gyerek)szelet répatortát. Pillanatok alatt elfogytak a cukkinis fasírtok is, pedig egyik gyerek sem szereti a zöld, ízetlen cukkinit. Fúúúúúúúúj, zengik kórusban, amikor megkérdezzük őket, hogy mi róla a véleményük.
Közelharcot vívni minden egyes egészséges falatért teljes képtelenség, sokkal jobban járunk, ha megpróbáljuk a kicsiket kicselezni, amíg még lehet. Nem hiszem, hogy ebből a kegyes hazugságból bárki lelkiismereti kérdést csinálna magának. Az őszi zöldségek kíválóan alkalmasak arra, hogy becsempésszük őket mindenféle finomságba, amit a gyerekek szeretnek, és itt nem csak édességekre gondolok.
A muffint minden gyerek szereti, és biztosan állíthatom, hogy akkor is szívesen tömik magukba, ha cékla, sütőtök, cukkini vagy sárgarépa van elrejtve benne. Érdemes olyan fűszerekkel ízesíteni a sütiket, amiről tudjuk, hogy szereti a gyerekünk, és az sem árt, ha kicsi falatokat készítünk nekik, hogy még kívánatosabbá tegyük az egészséges finomságokat.
Hozzávalók 24 mini sütőtökös muffinhoz vagy 12 normál méretűhöz:
12,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg világosbarna nádcukor
1 csapott tk fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1 tojás
1/2 bögre (kb 1,25 dl) sütőtökpüré
0,8 dl olaj
0,8 dl tejfölEgy kisebb sütőtököt vágj félbe, és forró sütőben kb. 1 óra alatt süsd puhára. Amikor kész, vedd ki a sütőből, kapard ki a húsát és vegyél ki belőle 1/2 bögrényit. A többit hagyd kihűlni, majd fagyaszd le vagy készíts belőle sütőtökös rizottót.
Egy nagyobb tálban keverd össze az összes száraz hozzávalót, majd készíts egy mélyedést a keverék közepébe. Egy kisebb tálban keverd össze a tojást az olajjal, tejföllel és a sütőtökkel. Öntsd a folyékony alapanyagokat a szárazakhoz és kanállal keverd össze. Töltsd meg a muffinpapírral kibélelt sütőformát a masszával és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre a muffinokat.
Céklás muffinokhoz ugyanezt a receptet használd, a céklát süsd meg héjában, a csokoládét pedig gőz felett olvaszd fel.
Hozzávalók 24 mini céklás-csokis muffinhoz vagy 12 normál méretűhöz:
12,5 dkg liszt
2 ek cukrozatlan kakaó
1 csomag sütőpor
15 dkg világosbarna nádcukor
1 csipet só
1 tojás
1/2 bögre (kb 1,25 dl) céklapüré 1 nagyobb céklából
0,8 dl olaj
0,8 dl tejföl
10 dkg 50% kakaótartalmú csokoládé
Cukkinit, sárgarépát nyugodtan keverhetünk húsból vagy halból készült fasírtokba, általában ezek is nagy sikerre tesznek szert a kicsik körében. A krumplipürét is lehet bátran variálni fele-fele arányban krumpliból és egyéb zöldséggel készítve: zeller, sütőtök vagy édesburgonya mind szóbajöhetnek - ezeknél a zeller a legnyerőbb, mert nem színezi el a jól ismert és imádott krumplipürét.
Címlapfotó: Mait Jüriado