Sikerreceptet ad a magyar szakértő a stílusos élethez

DSC6714
Olvasási idő kb. 6 perc

Ha stílus ügyben támadt már valaha kételyed, de senkitől nem merted megkérdezni; ha nem félsz szembesülni öltözködési, vagy viselkedési bakijaiddal; ha feszengtél már étteremben, small talkba bocsátkozva, vagy éppen üzleti meetingen; ha tudni szeretnéd, mit üzensz külső megjelenéseddel, és hogyan befolyásolja ez szakmai és magánéleti céljaid élérését; vagy csak magabiztosabbá szeretnél válni, akkor hozzád is szól Pécsi Balázs Stílusgourmand című könyve, melynek alcíme jól összefoglalja, mi az, amit nyújt: Sikerrecept a stílusos élethez luxushozzávalókkal.

Mert... „ha ügyes vagy abban, amivel foglalkozol, és szépen haladsz felfelé a szamárlétrán, jó eséllyel azokkal a módosabb angol, arab, indiai vagy kelet-ázsiai csemetékkel kerülsz majd egy ringbe, akik sok évet töltöttek egy brit bentlakásos iskolában vagy egy svájci internátusban. Köztük pedig nemcsak a szakmai kompetenciákkal van kitömve az a bokszkesztyű, hanem mindazon skillekkel is, amelyek nekik természetesek az étkezés, a kinézet vagy a viselkedés frontján. Ez a könyv azért íródott, hogy ha téged is bedobnak egy cápákkal teli medencébe, ne te vérezz el” – írja Pécsi Balázs a könyvének előszavában.

Stílusgourmand

A cím már önmagában tükrözi azt az átgondoltságot, velős és frappáns megfogalmazást, ami az egész kiadványt jellemzi. Aki gourmand, az az eredeti francia jelentés szerint nagyevő, és ez a könyv által felvetett témák sokszínűségén keresztül érvényesül is. Az efféle változatos élmények világán vezeti végig a szerző az olvasókat, a könyvnek Pallavicini Zita őrgrófnő, író és PR-szakértő szerint

legfőbb üzenete, hogy nem kell vakon követni az éppen divatos trendeket, ellenben fontos magunkévá tenni azt az eleganciát, ami örök.

A könyv stílusosan szól a stílusról, divatról, lakberendezésről, gasztronómiáról, etikettről
A könyv stílusosan szól a stílusról, divatról, lakberendezésről, gasztronómiáról, etikettrőlGosztom Gergo

A szerző

Pécsi Balázs közvetlen, lendületes és szellemes hangvételben, a jelenben kalauzolja olvasóját, hidat építve múltból a jövőbe. Mintha egy közeli barát megragadná képzeletben olvasója kezét, és lehengerlő gyorsasággal, tökéletes flow-élményt nyújtva suhanna át vele a divat témaköréből a lakberendezésébe, onnan a gasztronómia világába, majd az utazás, az etikett és a stílusos élet rejtelmeibe. Közben pedig sallang és skrupulusok nélkül, sziporkázva osztja meg tapasztalatait, know how-ját.

A luxusszakértő, szerkesztő-újságíró szerzőt fiatal kora ellenére sokrétű tapasztalata teszi e témakörök felkent szakértőjévé. Divat és stílus témában hitelességét a Gentlemen's Choice magazin operatív vezetőjeként, valamint luxusmárkák PR- és marketingvezetőjeként szerzett tapasztalata adja. A lakberendezésben azért van annyira otthon, mert a Polgári Otthon című magazin mellett a Lakáskultúrának is évekig enteriőrstylistja és állandó munkatársa volt. Gasztronómia, utazás, etikett és életstílusbeli jártasságát pedig a The Gentleman's Review című társasági és luxusblogján kívül az Igényesférfi.hu oldalakon megjelenő írásaival, valamint az Index, a MediaFuture és a We Love Budapest társasági és luxustémában született cikkeivel rendre bizonyítja.

A könyvbemutatón Kálmán Szonja, a Dívány vezető szerkesztője beszélgetett Pécsi Balázzsal
A könyvbemutatón Kálmán Szonja, a Dívány vezető szerkesztője beszélgetett Pécsi BalázzsalPapajcsik Péter / Index

A stílusról stílusosan

Az Indapress kiadásában megjelent stíluskönyv valódi luxuskörülmények között megrendezett bemutatóján, május 14-én, a Grasham Palotában a Dívány vezető szerkesztője, Kálmán Szonja beszélgetett az íróval egy igazi angol teadélutánba csöppenve. A fejezetek sorrendjéről Pécsi Balázs elmondta, hogy a rendezési elv nemcsak a print magazinokból megszokott gyakorlatot követve alakult a fentiek szerint, hanem mert napjainkban a kelet-közép-európai régióban költéseink struktúrája is ezt a sorrendet sugallta. „Nem volt ez mindig így” – tette gyorsan hozzá. – „A 20. század elején a vendégeket otthon fogadták az emberek, ezért az otthonok kialakítására is nagyobb hangsúlyt fektettek. Ma már kávézókban, kiülős teraszokon beszélgetünk barátainkkal, rokonainkkal, hátrébb került a sorban az igényes lakberendezés utáni vágy a divat követésénél.”

Arra vonatkozóan pedig, hogy mi inspirálta a könyv megírásában, és milyen személyes élményekből táplálkozott, Pécsi Balázs egy anekdotával felelt: „Egy illusztris barátom egyszer meghívott egy elegáns fogadásra. Otthon a gardróbban jó ötletnek tűnt egy könnyed fehér zakó mellett döntenem, de kiderült, hogy az összes felszolgáló abban kínálta a meghívottakat, így akár be is állhattam volna közéjük egy tálcával a kezemben. Meghívóm nevetve megjegyezte, ha ezt tudja, egy embere gázsiját megspórolhatta volna velem.”

Bárhol könnyen és élvezettel olvasható könyv született

A szerző határozott szándéka szerint a Stílusgourmand igazán felhasználóbarát kötet. Az igényes beltartalom és különlegesen megfogalmazott képi világa puha kötésben könnyen idomul bármilyen táskához, így hosszabb és rövidebb utazás alkalmával is ideális útitárs és szórakoztató olvasmány. A rövid fejezetekre tagolódás pedig csak még követhetőbbé teszi a mondanivalót, és arra buzdít, hogy bármilyen rövid idő is áll rendelkezésre, azt is érdemes egy-egy új ismeret elsajátítására vagy régi felelevenítésére kihasználni. Ilyen lehet a gyakori szarvashibák kiküszöbölése vagy olyan örök dilemmák eloszlatása, mint például hogy hol mennyi borravalót illik adni, vagy hogyan ne tegyük magunkat nevetségessé mobiltelefonunkkal.

Hasznos saját személyiséged megtalálásához és céljaid eléréséhez

HSH Charles-Henri de Lobkowicz herceg, történész, luxus- és etikettszakértő ajánlása is a kötet  hiánypótló jellegét hangsúlyozza:

„A viselkedési szabályok nemzedékeknek mutattak utat, és ez az életben mindig nagy segítség volt. (...) A jó modor is az életstílus része, egy eszköz, amellyel képesek vagyunk megtalálni a saját személyiségünket és kivívni mások tiszteletét.”

Ha kíváncsi vagy a hazai divatélet igazi ikonjának visszaemlékezéseire a retró éra magyar divatjára, olvasd el a 92 éves Vámos Magdával készült interjúnkat is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek