Sok bajt okoz hazánkban ez a rágcsáló: már az embertől sem fél

GettyImages-1209660390

Egyre jobban elszaporodnak Magyarországon a nutriák, amik kórokozókat terjeszthetnek és hatalmas károkat okoznak a természetben és a szántóföldeken.

Kritikussá vált a hódpatkány néven is ismert rágcsálók inváziója mára, mivel szinte minden szempontból káros a megtelepedésük. Mosonmagyaróváron már bemásznak a kertekbe is, de beszámoltak arról is, hogy a vízparton ágaskodva kérik, hogy etessék őket, írja az Agroinform

Tanácsos azonban távol maradni ezektől, mivel egészségügyi szempontból akár veszélyesek is lehetnek, kórokozókat terjeszthetnek. A harapásuk a legveszélyesebb, ezért sem ajánlott etetni őket.

A város kéri a hatóságoktól a nutriák gyérítését, csapdázását.

A veszélyes rágcsáló már alkalmazkodott a környezetéhez
A veszélyes rágcsáló már alkalmazkodott a környezetéhezAlexander Sorokopud / Getty Images Hungary

Ez a gond egyébként nem újkeletű, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság már három évvel ezelőtt jelezte, hogy a hódpatkány egyre gyakrabban jelenik meg a Lajta vagy a Mosoni-Duna partján.

Ez az idegenhonos inváziós faj gyorsan alkalmazkodott a környezetéhez, így már nemcsak a természetes, számára nyugodt helyeken érzi jól magát, hanem az ember közelében is.

A nutriák behúzódtak a településekre, ahol jelentős károkat okoznak az őshonos növény- és állatfajok életfeltételeiben, a szántóföldeken, sőt az öntözőrendszereket és gátakat is képes súlyosan megrongálni.

Arra kérik a lakosokat, hogy ne etessék és simogassák ezeket az állatokat, mivel a nutriák már annyira hozzászoktak ehhez, hogy bemásznak a kertekbe, így ha emiatt baleset történne vagy járvány indulna el, az már a város felelőssége lesz. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek