Ahol kukoricából van az evőeszköz, és lepkékkel relaxálhatsz – itt fesztiválozz a hétvégén

GettyImages-671711851

Még nem jártál a Művészetek Völgyében, csak irigykedve hallgattad mások beszámolóját róla? Akkor ezen a hétvégén még pótolhatod a lemaradást! Ezeket a hasznos tippeket, tudnivalókat érdemes elolvasnod előtte.

Biztosan hallottál már a Művészetek Völgyéről. Idén már 31. alkalommal rendezik meg az összművészeti fesztivált olyan rangos előadókkal, mint például a 30Y, Anna and the Barbies, a Blahaluisiana, a Margaret Island, illetve Szabó T. Annát és dr. Almási Kittit is láthatták-hallhatták a fesztiválozók. Ha te is azok közé tartozol, akik évek óta tervezgetnek elmenni a sokat emlegetett Művészetek Völgyébe, de eddig még nem sikerült lejutnod, ezeket a praktikus tippeket érdemes tudnod előre szubjektív listánkról.

Környezetbarát étkezés, szabad szellemű szórakozás

A Művészetek Völgyébe érkezve nyugodt, szabad szellemiségű, könnyed légkörre bukkannak az odalátogatók. A rengeteg helyszín tarka programlehetőségei, előadásai, workshopjai mellett itt-ott a fesztiválozók csoportjai is rögtönzött zenei előadásokkal szórakoztatják magukat és mindenki mást is – úgy tűnik, a fesztiválon fellelhető tehetséggócba nem csak a fellépők tartoznak bele.

Ezeket a hasznos tippeket gyűjtöttük össze számodra a Művészetek Völgye fesztiválhoz
Ezeket a hasznos tippeket gyűjtöttük össze számodra a Művészetek Völgye fesztiválhozKofrán Eszter

Ha megérkezésedkor rögtön el is csábulsz a levegőben szállingózó, ínycsiklandozó ételillatoktól, a fesztivál kártyás fizetőrendszerével hamar környezetromboló bűntudat nélkül tömheted tele a hasadat. Ugyanis a fesztivál szervezői külön figyelmet szenteltek arra, hogy az esemény minél kevesebb kárt okozzon a környezetnek, és minden étkezdéből száműzték a műanyagot: se a tálak, se az evőeszközök nem roppannak így a fogunk alatt. Kukoricából előállított evőeszközöket és cukornádból készült tányérokat használnak, amelyeket a fesztivál végeztével komposztálnak is.

Az egyedüli kivételt a fesztivál hivatalos műanyag poharai jelentik, azonban ezeket folyton újra lehet töltetni, és még vissza is lehet váltani a végén, ha nem akarja valaki emlékbe hazavinni, sőt, ha már túl piszkosnak ítéled meg, akár egy tisztára is lecserélik neked. Ezenkívül szelektív szemétgyűjtésre buzdítják a fesztiválozókat, és a papíralapú nyomtatott műsorfüzet helyett a fesztivál mobilapplikációját ajánlják, hogy elkerüljék a pazarlást.

Az esti koncertek előtt érdekes, podcast jellegű beszélgetésekbe hallgathatnak bele a kíváncsi látogatók. Az előadásoknál, amelyekbe belehallgattunk, figyeltek arra, hogy mindenki számára érthetően, de nem kevésbé szakmaian, érdekesen tálalják szakterületük újdonságait. Ilyen volt például a Szabó T. Anna Frida Kahlo-naplófordítása kapcsán tartott beszélgetés, amelyet többségében fiatalok, 20 év körüliek hallgattak figyelmesen.

Az időjárás és a közlekedés kihívásai

Az élet igazán késő délután pezsdül fel, hiszen még a kirakott ponyvák sem védenek meg teljesen a hatalmas hőségtől. Éppen ezért a meleg időjárásra érzékenyeknek inkább csak a késő délutáni, esti programokat ajánljuk, ugyanis könnyen rosszul lehet az ember ilyen időjárási viszonyok között, még folyamatos vízivás mellett is.

A Művészetek Völgye fesztivál rengeteg rejtett kinccsel szolgál: többek között a varázslatos Sédánnyal
A Művészetek Völgye fesztivál rengeteg rejtett kinccsel szolgál: többek között a varázslatos SédánnyalKofrán Eszter

Egy dologra azonban mindenképpen jobb, ha felkészíted a lelkivilágodat: az oda- és visszaútra. Ha te is a Volán-buszok kálváriáját megjárva érkezel meg Kapolcsra, érdemes idegnyugtatót is csomagolnod magadnak, de legalábbis a lazábbik énedet elővenned. Ugyanis, aki Budapest felől érkezik kocsi nélkül, kénytelen a veszprémi autóbusz-állomásnál átszállva Volán-buszra pattanni, mivel a fesztivál saját buszjárata, a Csigabusz csak este 8 után merészkedik el olyan messzire. Ha pont olyan szerencsétlen napot fogsz ki, mint mi, akkor a fesztiválra tartó buszra nem férsz fel, és egy óra múlva jutsz csak le (azt a bizonyos órát végigizgulva, hogy a következő járaton vajon lesz-e elég hely), visszafelé pedig olyan sokat késő járatra várhatsz, amely végül meg sem érkezik, és még a Google-útvonaltervezőről is rejtélyesen eltűnik mint opció az utolsó pillanatban, és ismét egy órát várakozhatsz a melegben.

Kinek ajánljuk a leginkább a Művészetek Völgyét?

Bárkinek, akinek felkeltette az érdeklődését! De leginkább azoknak, akik rövid idő alatt szeretnének minél több újdonsággal képbe kerülni, ami a magyar művészek legfrissebb törekvéseit illeti, és azoknak a középiskola végén és az egyetemi éveik elején járó fiataloknak, akik szeretnék felvenni a kulturális élet legfrissebb fonalát és kitágítani a perspektívájukat. Ha sokat jelent neked, hogy testközelből hallgathatod meg magyar művészikonjaidat, szintén ott a helyed. A napi jegy megváltásánál viszont érdemesebb legalább két napra ellátogatnod a Művészetek Völgyébe, így nem maradsz le a fesztivál teljes hangulatának megéléséről.

Jó szórakozást kívánunk! És ha már ott vagy, semmiképp se hagyd ki a Kapolcsot és Vigántpetendet összekötő Sédányt, azt a varázslatos, lepkéktől hemzsegő kis ösvényt, amellyel kicsit kiszakadhatsz a tömeg nyüzsgéséből, és ahol relaxálhatsz egy jó 15 percet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra