Ahol kukoricából van az evőeszköz, és lepkékkel relaxálhatsz – itt fesztiválozz a hétvégén

GettyImages-671711851

Még nem jártál a Művészetek Völgyében, csak irigykedve hallgattad mások beszámolóját róla? Akkor ezen a hétvégén még pótolhatod a lemaradást! Ezeket a hasznos tippeket, tudnivalókat érdemes elolvasnod előtte.

Biztosan hallottál már a Művészetek Völgyéről. Idén már 31. alkalommal rendezik meg az összművészeti fesztivált olyan rangos előadókkal, mint például a 30Y, Anna and the Barbies, a Blahaluisiana, a Margaret Island, illetve Szabó T. Annát és dr. Almási Kittit is láthatták-hallhatták a fesztiválozók. Ha te is azok közé tartozol, akik évek óta tervezgetnek elmenni a sokat emlegetett Művészetek Völgyébe, de eddig még nem sikerült lejutnod, ezeket a praktikus tippeket érdemes tudnod előre szubjektív listánkról.

Környezetbarát étkezés, szabad szellemű szórakozás

A Művészetek Völgyébe érkezve nyugodt, szabad szellemiségű, könnyed légkörre bukkannak az odalátogatók. A rengeteg helyszín tarka programlehetőségei, előadásai, workshopjai mellett itt-ott a fesztiválozók csoportjai is rögtönzött zenei előadásokkal szórakoztatják magukat és mindenki mást is – úgy tűnik, a fesztiválon fellelhető tehetséggócba nem csak a fellépők tartoznak bele.

Ezeket a hasznos tippeket gyűjtöttük össze számodra a Művészetek Völgye fesztiválhoz
Ezeket a hasznos tippeket gyűjtöttük össze számodra a Művészetek Völgye fesztiválhozKofrán Eszter

Ha megérkezésedkor rögtön el is csábulsz a levegőben szállingózó, ínycsiklandozó ételillatoktól, a fesztivál kártyás fizetőrendszerével hamar környezetromboló bűntudat nélkül tömheted tele a hasadat. Ugyanis a fesztivál szervezői külön figyelmet szenteltek arra, hogy az esemény minél kevesebb kárt okozzon a környezetnek, és minden étkezdéből száműzték a műanyagot: se a tálak, se az evőeszközök nem roppannak így a fogunk alatt. Kukoricából előállított evőeszközöket és cukornádból készült tányérokat használnak, amelyeket a fesztivál végeztével komposztálnak is.

Az egyedüli kivételt a fesztivál hivatalos műanyag poharai jelentik, azonban ezeket folyton újra lehet töltetni, és még vissza is lehet váltani a végén, ha nem akarja valaki emlékbe hazavinni, sőt, ha már túl piszkosnak ítéled meg, akár egy tisztára is lecserélik neked. Ezenkívül szelektív szemétgyűjtésre buzdítják a fesztiválozókat, és a papíralapú nyomtatott műsorfüzet helyett a fesztivál mobilapplikációját ajánlják, hogy elkerüljék a pazarlást.

Az esti koncertek előtt érdekes, podcast jellegű beszélgetésekbe hallgathatnak bele a kíváncsi látogatók. Az előadásoknál, amelyekbe belehallgattunk, figyeltek arra, hogy mindenki számára érthetően, de nem kevésbé szakmaian, érdekesen tálalják szakterületük újdonságait. Ilyen volt például a Szabó T. Anna Frida Kahlo-naplófordítása kapcsán tartott beszélgetés, amelyet többségében fiatalok, 20 év körüliek hallgattak figyelmesen.

Az időjárás és a közlekedés kihívásai

Az élet igazán késő délután pezsdül fel, hiszen még a kirakott ponyvák sem védenek meg teljesen a hatalmas hőségtől. Éppen ezért a meleg időjárásra érzékenyeknek inkább csak a késő délutáni, esti programokat ajánljuk, ugyanis könnyen rosszul lehet az ember ilyen időjárási viszonyok között, még folyamatos vízivás mellett is.

A Művészetek Völgye fesztivál rengeteg rejtett kinccsel szolgál: többek között a varázslatos Sédánnyal
A Művészetek Völgye fesztivál rengeteg rejtett kinccsel szolgál: többek között a varázslatos SédánnyalKofrán Eszter

Egy dologra azonban mindenképpen jobb, ha felkészíted a lelkivilágodat: az oda- és visszaútra. Ha te is a Volán-buszok kálváriáját megjárva érkezel meg Kapolcsra, érdemes idegnyugtatót is csomagolnod magadnak, de legalábbis a lazábbik énedet elővenned. Ugyanis, aki Budapest felől érkezik kocsi nélkül, kénytelen a veszprémi autóbusz-állomásnál átszállva Volán-buszra pattanni, mivel a fesztivál saját buszjárata, a Csigabusz csak este 8 után merészkedik el olyan messzire. Ha pont olyan szerencsétlen napot fogsz ki, mint mi, akkor a fesztiválra tartó buszra nem férsz fel, és egy óra múlva jutsz csak le (azt a bizonyos órát végigizgulva, hogy a következő járaton vajon lesz-e elég hely), visszafelé pedig olyan sokat késő járatra várhatsz, amely végül meg sem érkezik, és még a Google-útvonaltervezőről is rejtélyesen eltűnik mint opció az utolsó pillanatban, és ismét egy órát várakozhatsz a melegben.

Kinek ajánljuk a leginkább a Művészetek Völgyét?

Bárkinek, akinek felkeltette az érdeklődését! De leginkább azoknak, akik rövid idő alatt szeretnének minél több újdonsággal képbe kerülni, ami a magyar művészek legfrissebb törekvéseit illeti, és azoknak a középiskola végén és az egyetemi éveik elején járó fiataloknak, akik szeretnék felvenni a kulturális élet legfrissebb fonalát és kitágítani a perspektívájukat. Ha sokat jelent neked, hogy testközelből hallgathatod meg magyar művészikonjaidat, szintén ott a helyed. A napi jegy megváltásánál viszont érdemesebb legalább két napra ellátogatnod a Művészetek Völgyébe, így nem maradsz le a fesztivál teljes hangulatának megéléséről.

Jó szórakozást kívánunk! És ha már ott vagy, semmiképp se hagyd ki a Kapolcsot és Vigántpetendet összekötő Sédányt, azt a varázslatos, lepkéktől hemzsegő kis ösvényt, amellyel kicsit kiszakadhatsz a tömeg nyüzsgéséből, és ahol relaxálhatsz egy jó 15 percet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra