Különös égi jelenség szezonja kezdődött el: ekkor figyelheted meg

Lontai Ildikó
kulonos-jelenseg-megfigyelese
Olvasási idő kb. 3 perc

A szemfülesebbek az elmúlt napokban különös égi jelenséget kaphattak lencsevégre: a világító felhőket leginkább a nyári időszakban lehet megfigyelni.

Megkezdődött a világító felhők szezonja, amely júniustól augusztus elejéig tart, és alkalmanként napnyugtát követően vagy a napkeltét megelőző másfél-két órában lehet látni. Az égi csodáról a HungaroMet osztott meg különös fotókat a közösségi oldalán.

Különös égi jelenséget figyelhetünk meg a nyári időszakban

Az éjszakai világító felhők – angol nevén noctilucent cloud – rendkívül szép fénytünemények. Ezek azonban nem igazi felhők, bár kinézetre úgy tűnnek. A valódi felhők főként a Föld légkörének legalsó és legsűrűbb rétegében, a troposzférában jönnek létre. A világító felhők a sztratoszféránál is magasabban, a mezoszféra felső rétegében alakulnak ki.

A világító felhő különös jelenség, de a nyári hónapokban gyakran megfigyelhető
A világító felhő különös jelenség, de a nyári hónapokban gyakran megfigyelhetőOrbs / Getty Images Hungary

Az itt felhalmozódó apró vízjégkristályok milliói azok, amelyek valójában nem világítanak, hanem a horizont alatt járó Nap fehér fényét tükörként verik vissza.

A világító felhő jellegzetesen kékesfehér színű. Formavilága jellemzően halszálkamintás, kis hullámzó vonalakból, sávokból áll.

A világító felhők akkor jelennek meg, ha a Nap a horizont alatt 6-16 fokkal tartózkodik, ugyanis a fénye ekkor éri a 85 kilométer körüli légköri rétegeket. A nagy hidegben kifagyott vízpára leheletvékony, ám igen nagy horizontális kiterjedésű felhőt alkot, és a napfény hatására az ekkor a felszínről már viszonylag sötét égbolton valóban világítani látszik.

A Turista Magazin összefoglalója szerint a világító felhők a nyári hónapokban (északi féltekéről június-július, déliről január-december), leginkább a nyári napforduló környékén figyelhetőek meg, naplemente után és napfelkelte előtt, főleg a 45-80° földrajzi szélességű régiókból. A csodás égi jelenség derült égbolt esetén, és kisebb fényszennyezettségű helyről nézve válik láthatóvá.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek