10 ételkülönlegesség, amit csak a bátrak mernek megkóstolni

Szénási Pál
GettyImages-1206034382
Olvasási idő kb. 7 perc

Nyári kalandjaink során, főleg, ha azok külföldre vezetnek, kulturális és természeti csodák, érdekes helyiek, új történetek bűvöletében fogunk andalogni a szűk, macskaköves utcákon, és bizony nem fogjuk kihagyni egy-egy ország ételkülönlegességeit sem. Főleg ha azokat emberi fogyasztásra szánták. De miért ne feszegetnénk a határokat, és próbálnánk ki olyan fogásokat, amiket a helyiek gyomrára és állóképességére terveztek?

Ha Európában járunk, nem is olyan drága a betegbiztosítás, ha véletlenül melléfogunk valamelyik helyi specialitással; egyszer élünk!

Volt idő, amikor utazásaim a költséghatékonyság jegyében teltek, minél olcsóbb szállás, minél egyszerűbb étel, csak a kultúrára, csak az élményre költöttem. De már akkor is szomorúság fogott el, amikor kényszerből betértem egy mesés nyugati nagyváros hamburgereket áruló, világhírű gyorséttermébe. Hozta, amit hoznia kellett, amit hozni tudott: instant élvezet először, görcsös gyomorfájás másodszor. Az alábbi 10 ételkülönlegesség viszont olyan utazóknak való, akik igazán mélyre akarnak fúrni egy ország kultúrájának megismerésében, és felfedezik a helyiek által fogyasztott specialitásokat. Bármi áron.

Egy ételkülönlegesség, ami nem egészséges, nem szép, de megéri

Rántott pizza – Skócia

Nem, nem egészséges. Nem is szép látvány, de mindenképp különleges fogás ez az olajban sült tésztadarab, amit fish & chips éttermekben találunk. A ropogósra sült tészta, tetején a hőtől fortyogó sajt, olyan kísértés, amelyért lehet vállalni egy nehéz éjszakát.

Egy étel belsőségekből: bírja a gyomrod a gyomrot?

Andouillette kolbász – Franciaország

A cikkünk alapját adó Euroventure szerzője valószínűleg sosem járt Európa keletebbik felén, legalábbis Magyarországon, a disznósajtok, köröm- és pacalpörköltek birodalmában biztos nem, különben nem vágódna hanyatt a rosszulléttől két falat ínycsiklandozó Andouillette kolbász kóstolása után.

Andouillette: egy igazán belsőséges fogás ínyenceknek
Andouillette: egy igazán belsőséges fogás ínyencekneknobtis / Getty Images Hungary

Ennek a kolbásznak a tölteléke többnyire sertés- vagy borjúbelsőségekből, például gyomorból áll, amit bélbe töltenek, mint ahogy az egy becsületes kolbásznál lenni szokott. Lyoni verzióját ecetes-hagymás lében vagy mustáros szószban szolgálják fel.

Különleges helyről származó különleges étel

Kacsakagyló – Spanyolország

Ennek a különlegességnek már a beszerzése is életveszélyes. Ez a kagyló olyan helyen tenyészik, ahol a sziklás tengerpart méltán érdemelte ki a Costa da Morta (a Halál partja) nevet. Ennélfogva egy tál gőzölgő kacsakagyló ára körülbelül 100 euróba kerül. Íze (már ha sikerül meghámoznunk) állítólag édeskés, és a tenger permetének illatát idézi orrunkba (olcsóbban jutunk egyébként a patikában tengervizes orrsprayhez).

A baromfiak minden részéből lehet ételt készíteni

Cibreo szósz – Olaszország

E toscanai különlegesség a baromfiudvar rémálma. A csirkemájból, kakastaréjból és begyből készült ragut tojássárgájával főzik össze. Persze, ha megfordítjuk a dolgot, igencsak megtisztelik az állatot, mert így legalább semmi sem vesz kárba, a macskáknak sem lesz min összeverekedni.

Unod a kakaót és a túrót? Különleges palacsintára vágysz? 

Vérpalacsinta – Finnország és más elvetemült északi országok

Az almás palacsinta, túrós palacsinta, kakaós palacsinta elkényeztetett társadalmak gyermekeinek való. Az igazán zord vidékek zord gyermekei sertés és rénszarvas véréből készült palacsintát követelnek anyukájuktól ebédre! A blodplättar, avagy vérpalacsinta felvert vérrel és melasszal készül, és általában sertés- vagy rénszarvashússal tálalják.

A mi hurkánk különleges rokona

Haggis – Skócia

Skóciában is hallgathatnak a bárányok, és jó okuk van rá, mert különben könnyen egy haggisban végezhetik. A skót gömböc tulajdonképpen egy savanykás ízű hurka, amit báránybendőbe töltenek, és a mi hurkánkhoz hasonlóan báránytüdővel, szívvel, májjal, hagymával és fűszerekkel töltenek meg. Az évente megrendezett Burns Supper fesztiválon jó adag whiskyvel segítik le az ínyenc falatokat.

Isteni étel ajándékbontáshoz: szépen feldolgozott bárányfej

Smalahove – Norvégia

Birkának Norvégiában sem olyan jó lenni. Főleg karácsonykor, amikor is a kettéhasított, agyától megfosztott, majd pár napig vízben pácolt, sózott, szárított, füstölt, végül párolt bárányfejet egy szépen megterített, ünnepi asztalon szervírozzák.

A cápahús egyébként is különleges étel, de ha hetekig a földben aszalják majd szárítják, igazán egyedi aromák szabadulhatnak fel benne
A cápahús egyébként is különleges étel, de ha hetekig a földben aszalják majd szárítják, igazán egyedi aromák szabadulhatnak fel benneRedaco / Getty Images Hungary

Ehhez általában krumplit, zsírt és répakrémet adnak. Utána jöhet a jól megérdemelt ajándékbontás! De ne ítélkezzünk, hallottam én már olyan magyar háztartásról, ahol a nyúlfejet teszik levesbe, a nyúlagyat pedig mindig a családfő kapta.

Igazán különleges tartósítás: ínycsiklandozó rohasztott cápahús

Hákarl – Izland

Azért főzünk, sütünk, pácolunk a világ szerencsés részén, hogy ezzel „előemésszük”, illetve tartósítsuk az egyébként nehezen emészthető, romlandó ételeket, például a húsokat. Izlandon azonban egy kifejezetten költséghatékony módját választották ennek a bizonyos „előemésztésnek”. Ehhez a módszerhez napfény és idő kell, úgy hívják: rothasztás. A lefejezett és kibelezett északi tengeri cápát előbb elássák a kavicsos, homokos földbe, 6-12 hétig aszalják itt, hogy a mérgező vegyületeket kipárologtassák, majd felszeletelik, sózzák, és további 4-5 hónapot szárítják. Csomagolás előtt a húson keletkező barna kérget eltávolítják, és már lehet is habzsolni ezt a remek halételt! Ám fogyasztása külföldieknek akár halálos is lehet, tehát érdemes tartani a mértéket.

A ponty hímivarsejtjéből is lehet mennyei étel

Pirított haltej – Csehország

A haltejet Magyarországon nem kell bemutatni, ugyanis halászlevünk gyakori összetevője az ikra mellett. A csehek azonban pirítva, fűszerezve tálalják a ponty hímivarsejtjeit, és legalább akkora örömmel fogyasztják, mint mi. Bár jómagam inkább az ikrákra szoktam lecsapni.

Egy étel, ami a rovarlárvák és a sajtimádók közös élménye

Casu marzu  Olaszország

Szardíniában pattant ki valakinek a fejéből az ötlet, hogy mi lenne, ha a juhsajtot rovarlárvákra bíznánk, hogy dolgozzák meg egy kicsit. Ezt a módszert a humorukról híres szardíniaiak örömmel alkalmazták is. A sajtba juttatott rovarlárvák olyan érési folyamatot indítanak be a sajtban, aminek hatására annak belseje laza szerkezetűvé, folyóssá válik, a sajt ettől gyakorlatilag magába zuhan. Igazi win-win helyzet ez: a sajtlégy lárvái vígan ugrándozhatnak a sajtban, mi pedig élvezhetjük az igazán egyedi ízű „élelmiszert” egy kis helyi borral. Persze, ha nem halunk bele a parazitafertőzésbe.

Ezek az ételek még mindig egészségesebbek, mint a következő cikkben szereplő társaik. Olvasd el, miért éri meg inkább kukacos sajtot enni! 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek