Megfordulni is nehéz a világ legkisebb házaiban

GettyImages-1488026115

Otthont tervezni nem kis feladat, hát ha azt még egy szobánál is kisebb kivitelben kell megvalósítani. Mert ugyan azt gondolnánk, ilyenek nincsenek is, a valóság viszont rácáfol minderre: világszerte találkozhatunk ugyanis olyan lakokkal, amelyek méltán érdemlik ki a bolygónk legkisebbjeinek címét.

Amíg sok ember nem tud a többszintes házak luxusa nélkül élni, van, aki megelégszik azzal, hogy zsebkendőnyi méretű otthonában csak a legalapvetőbb funkciókat betöltő helyiségek kapnak teret. Azt viszont már nagyon nehéz elképzelni, hogy vannak olyanok is, akiknek tényleg elegendő egy akkora lak, amelyben

gyakorlatilag megfordulni is lehetetlen.

Úgy, mint a világ legkisebb házában, a mindössze egy négyzetméteres One-Sqm-House-ban

Ahogyan a neve is sugallja, a függőlegesen és vízszintesen is felállítható lakóhely valóban egy négyzetméternyi területű, amely kerekeinek hála, bárhova elhelyezhető. A laoszi Van Bo Le-Mentzel terve alapján, kemény fából készült váz egy akkumulátoros csavarhúzóval és fűrésszel könnyedén összeállítható, és az alkatrészei között sincs semmilyen hétköznapiaktól eltérő különlegesség.

A vízálló ház külső részén van egy csúszó ablak és zárható ajtó is.

A 79 hüvelyk, vagyis nagyjából 2 méter magas építmény ugyanúgy használható hátbarát kanapéként, mint átfordítva mini mobilboltként vagy éppen világtól elzárt „olvasósarokként”.

Gördülő otthon több funkcióval

Nem Van Bo Le-Mentzel az egyetlen mini méretekkel kísérletező háztervező, mert ott vannak például azok a német fiatalok is, akik ugyancsak különleges építményt álmodtak meg egyetlen aprócska hellyel, mégis több funkcióval. A karlsruhei egyetem hallgatói terve alapján készült minilak nem véletlenül kapta a gördülő otthon nevet, amely

egyetlen zsebkendőnyi méretű helyiségének funkciója attól függ, hogy épp merre gurítják.

A háromfunkciós „lakáskában” van ágy és asztal, illetve egy edzésre való és egy konyhai szekció is, amelyben még egy mosogató is helyet kapott.

A világ legkisebb háza két épület között

Az érdekességeken felül essen szó egy igazi lakóházról is, amely nem máshol, mint a lengyel fővárosban, Varsóban található: a Keret ház hivatalosan is a világ legkisebb és egyben legszűkebb háza is. A Jakub Szczesny építész terve alapján készült épület pontosan úgy néz ki, mintha beszorult volna két ház közé, így inkább hat egy lépcső-, mint lakóháznak.

Nézz szét az épületben: kattints a képre, és már nyílik is a galéria!

A Keret a legszűkebb részén 92 centiméter széles, de a legszélesebb részén sem mondhatni, hogy gigantikus méretekkel rendelkezik, hiszen ez is csupán 152 centiméternyi. Bármilyen furcsa is, a kurta-furcsa lak teljesen jól funkcionáló élettér, és jól megvilágított belsőjének hála, még fojtogató bezártságot sem kell érezni benne. 

Rekorder piros ház

Nagy-Britannia legkisebb házában van nappali, hálószoba, és még főzni is lehet benne
Nagy-Britannia legkisebb házában van nappali, hálószoba, és még főzni is lehet benneEducation Images / Getty Images Hungary

A sort egy ugyancsak európai és meglehetősen figyelemre méltó hellyel zárjuk, amely Walesben, pontosabban Conwayben található. Azt, hogy a Quay House mennyire kicsi, mi sem bizonyítja jobban, minthogy

Nagy-Britannia legkisebb házaként 1920-ban a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült.

Az 1900-ig halászok lakta, piros színűre festett otthon mindössze 3 méter hosszú és alig 2 méter széles. Nehéz is elhinni, hogy szorítottak benne helyet fent egy hálószobának, lent pedig egy nappalinak, sőt a lépcső mögött még egy vízcsap is elfért, ahol ráadásul főzni is lehet.

Ha szeretnél még egy igazán különleges építményt is megismerni, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe a világ legnagyobb épülő házáról szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek