100 évesen is címlapokra került a modell, aki felrúgta a divatszabályokat

GettyImages-154052570

Iris Apfel élete a példa arra, hogy az életünk során adódó lehetőségek megragadása és a bennünk rejlő tehetség kibontakoztatása független attól, hány évesek vagyunk. A Fehér Ház ismert dizájnere szabadságával és egyediségével felforgatta a divat világát, figyelmen kívül hagyott minden írott és íratlan divatszabályt. Ő volt a legidősebb modell, akinek valaha Barbie babát készítettek.

Iris Apfel, aki leginkább különc divatjáról és stílusáról volt ismert, március 1-jén hunyt el 102 éves korában. Élete végéig energikus és szorgalmas volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Apfel a 80-as és 90-es éveiben szerzett világra szóló hírnevet magának. Ő abban az életkorban virágzott ki igazán, amikor a legtöbben már visszavonultan élnek. Apfel élete eloszlatja azokat a mítoszokat és sztereotípiákat, miszerint az életkor sok mindent meghatároz. 

Belépő a gazdagok és hírességek világába

Iris Apfel 1921-ben született, mindkét szülője sikeres cégtulajdonos volt. Apfeltől azonban távol állt az üzleti világ, ő művészettörténetet tanult a New York-i Egyetemen, mielőtt a Wisconsini Egyetem művészeti iskolájába került. Érettségi után egy divatszakmai folyóirat szövegírója lett, eközben 27 évesen megismerkedett férjével, Carol Apfellel, akivel alapítottak egy antik gobelinkészítő és szövethelyreállító vállalkozást. A specializáció révén belépőt kaptak a gazdagok és a hírességek világába, egyebek között ügyfelük volt Greta Garbo is. A vállalkozást 42 éven át vezették, sokat utaztak, hogy felfedezzenek olyan mintákat és szöveteket, amelyek megfelelnek a magas társadalmi ügyfélkörüknek.

Iris Apfel férjével közösen alapított céget
Iris Apfel férjével közösen alapított cégetJoe Kohen / Getty Images Hungary

Védjegy: stílus és érzék

Az utazások lehetővé tették Apfel számára, hogy olyan egyedi ékszereket és szöveteket szerezzen be a közel-keleti piacokról, melyeket extravagáns, gyakran tollal és szőrmével díszített ruhákkal és kabátokkal párosíthatott. Védjegye volt továbbá a magas és az alacsony kategóriás darabok ötvözése, mindkét karján nagy, néha harsány karpereceket viselt, számos nyakláncot rakott egyszerre a nyakába, melyekre méretes, csészealj alakú medálokat rakott.

Apfel mindig harsány, óriási karpereceket viselt
Apfel mindig harsány, óriási karpereceket viseltAndrew Toth / Getty Images Hungary

Bár a házaspár 1992-ben eladta közösen alapított cégét, Apfel továbbra is tanácsadója maradt, soha nem hagyta abba a munkát, ami a lételeme volt. 

Mivel elkötelezett és aktív maradt, kalandvágyának köszönhetően számos és sokféle út nyílt meg előtte.

A New York-i művészeti múzeum, a Metropolitan Museum of Art's Costume Institute 2005-ben felkérte, hogy mutassa be néhány egyedi ékszerét. A tárlat tervezése közben azonban változott a stratégia, miután a szervezők rájöttek arra, hogy a kiállítás hatásosabb lesz, ha a teljesség igénye érdekében kinyittatják Apfel gardróbját is. Ennek végeredménye egy több mint 80 különböző stílusban összeállított és 300-nál is több kiegészítőt tartalmazó kollekció lett. A kiállítás kapcsán nevezték a kritikusok először ritka madárnak Apfelt, akinek egyedi stílusa soha nem követte a divatot és a hagyományokat.

Véletlenül sztár lett, akiről Barbie baba is készült

Apfel stílusának titka abban rejlett, hogy bátran ötvözte a ragyogó és elbűvölő glam trendet a merészebbnél merészebb, szinte már jelmezszerű elemekkel, ráadásul soha nem riadt vissza attól, hogy minderre rátegyen még egy vagy akár több lapáttal is.

Ez a merészségéből származó egyediség divatikonná tette.

Első bemutatója után, amikor Apfel már 84 éves volt, az emberek nem tudtak betelni vele. És még csak ez után jött a java, hiszen 90 évesen a Texasi Egyetem oktatója lett, 93 évesen Iris címmel dokumentumfilmet forgattak róla, melyben elmondta, hogy soha nem akart híressé válni, mindez „csak úgy megtörtént” vele. Erre utal a 96 éves korában Véletlen ikon címmel megjelent könyve is. 

Apfel szerint a véletlen műve, hogy híressé vált
Apfel szerint a véletlen műve, hogy híressé váltIlya S. Savenok / Getty Images Hungary

Apfel 97 éves volt, amikor modellszerződést írt alá az IMG Models nemzetközi ügynökséggel, amely olyan szupermodelleket képviselt, mint Gigi Hadid, Karlie Kloss és Kate Moss.

És ha mindez még nem lenne elég, Apfel volt a legidősebb ember, akinek az arcképét a Mattel felhasználta Barbie baba gyártásához.

Kreativitás az időskorban

Apfelnek nagy szívfájdalma volt, és ennek interjúiban gyakran hangot is adott, hogy az emberek nagy része nem törekszik semmiféle egyediségre, az emberek nem akarnak egyéniségek lenni, mindenki ugyanúgy szeretne kinézni. 

Apfel szerint a ruha nem csupán öltöztet, hanem egyediségünket is hordozza
Apfel szerint a ruha nem csupán öltöztet, hanem egyediségünket is hordozzaNoam Galai / Getty Images Hungary

Apfel számára a ruhák és az öregedés is a kreativitás megtestesítője volt.

Ahhoz azonban, hogy megértsük gondolatait, olyan szemléletváltásra van szükség, amely feloldja a bennünk és a társadalomban gátat építő sztereotípiákat arról, hogy mit tehetnek vagy mit kellene tenniük az idős embereknek. Ám a változáshoz az idős embereknek is változniuk kellene. A törekvés akkor lenne igazán sikeres, ha ők pedig nem lennének hajlandók elfogadni a tőlük elvárt konformitást.
Iris Apfel egész életútja hűen tükrözi, hogy az ember soha nem túl öreg ahhoz, hogy változzon, és hogy változást hozzon.

A rajongók számára egy sztár élete mindig meseszerűnek tűnik, és sokszor csak a haláluk után derül ki, milyen megpróbáltatást kellett átélniük. Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen volt Audrey Hepburn  élete a színfalak mögött, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek