Ilyen élvezetes módokon lehet megelőzni a demenciát

GettyImages-907740556
Szabó Jennifer

Ahogy egyre idősebbé válunk, életfeladatainkat kipipálva több figyelem juthat önmagunkra. A gyerekek szinte már felnőttek, nem igénylik annyira a szoros odafigyelést, esetleg már ki is repültek az otthoni fészekből. Kialakult egy jól ismert élettér a mindennapokban. Azt gondolnánk, itt a várva várt időszak arra, hogy azt csináljuk, amit csak akarunk. Csakhogy nem mindig könnyű az ölünkbe pottyant időt önmagunkra fordítani!

Carl Gustav Jung híres svájci pszichiáter szerint az életünk a naphoz hasonlít. Az életünk első felében a napunk felkel és kifelé sugárzik, majd szépen lassan a fénye befelé fordul, önmagunk irányába. Ez a változás sokszor nehéz és kínzó lehet, de egy csodás lehetőség is arra, hogy értelemmel és számunkra értékes dolgokkal töltsük fel a mindennapokat. Nem utolsósorban pedig, ha számunkra értékes és élvezetes tevékenységekkel töltjük fel a naptárunkat, segíthet minket a változókorhoz való alkalmazkodásban, az új életszakaszokból származó kihívások rugalmasabb kezelésében.

Miért érdemes eldobni a távirányítót?

A hobbik lehetőséget adnak a szocializálódásra, új élményeket nyújtanak, és akár a testi egészség javítására is alkalmasak, sőt a stressz oldására szolgáló módszereket, jobb közösségi érzést is biztosít, és erősíti bennünk az élményt, hogy értelemmel teliek lehetnek a mindennapok. Fontos, hogy idősebb korban is olyan jutalmazó tevékenységekben vegyünk részt, amelyek javítják a jóllétet, az önbecsülést és az egyéni elégedettséget. Erre tökéletes lehet, ha a tévé nézése helyett egy olyan hobbit választunk, ami akár közel is állhat a szívünkhöz. Sosem késő jógamatracra pattanni, festőecsetet ragadni vagy eddig soha nem érintett témákban elmélyedni, hiszen akár a demencia kialakulásának esélye is csökkenthető.

A hobbik lehetőséget kínálnak arra, hogy frissen tartsuk magunkat a mindennapokban
A hobbik lehetőséget kínálnak arra, hogy frissen tartsuk magunkat a mindennapokban10'000 Hours / Getty Images Hungary

A demenciás esetek szinte felében szív- és érrendszeri betegség áll a háttérben. Ezekben az esetekben a demencia kialakulásának kockázata csökkenthető azáltal, ha szociálisan aktívak maradunk, egészséges életmódot folytatunk. Mindez nemcsak a demencia, de a depresszió kialakulásának lehetőségét is csökkenti, ami sok esetben szintén a demencia tüneteinek hátterében állhat. Mindezek alapján nagyon is megéri hobbikat felfedezni!

Kimozdulás nélkül is élvezheted

Ha otthonunk kényelméből szeretnénk élvezni a különböző tevékenységeket a saját időbeosztásunk szerint, ezek a hobbik nekünk valók:

 • Megtanulni egy hangszeren játszani – A zenélés nemcsak kreatív energiákat szabadít fel, de egy hangszeren való játék az agy szinte minden részét megmozgatja, beleértve a látást, a hallást, a mozgást és a memóriát érintő régiókat is.
 • Főzés máshogy – Fedezzünk fel új ízeket, kombinációkat és másfajta konyhákat is, hogy a főzés újból élvezetes és izgalmas lehessen.
 • Írjunk! – Az írás segíti tisztázni a gondolatainkat, papírra vetni emlékeinket, összegezni a velünk történt eseményeket, és akár nem várt magaslatokba is repíthet minket a fantáziánkon keresztül.

Irány a természet!

Kimozdulni nemcsak környezetváltozást jelent, de egyszerre szívhatunk friss levegőt, miközben lemozgathatjuk fáradt végtagjainkat is:

 • Geocaching – A kincsvadászat nemcsak a gyermekkori könyvekben létezik, hanem a valóságban is. A geocaching során túraútvonalakon GPS-koordináták mentén kereshetünk rejtett kincseket Magyarország egész területén.
 • Kempingezés kényelmesen – Számos lehetőségünk van kényelmes kempingekben megpihenni, miközben felfedezhetjük az adott település természeti kincseit, este pedig a csillagos égen pihentetjük a szemünket. Csodás közös program lehet nemcsak a családdal, de akár a barátokkal is.

Egészségmegőrző feltöltődés 

A fizikai aktivitás megőrzése szinte mindennél fontosabb lehet, miközben a kanapé kényelme gyakrabban hívogat minket az évek előrehaladtával, de ezekbe a tevékenységekbe érdemes energiát fektetni:

 • Jóga – Ez a mozgásforma segít a testet rugalmasan és egyben feszesen tartani, a sportolás mellett pedig akár spirituális kapcsolódást is nyújthat.
 • Tai chi – Olyan harcművészet, amely lassú, gördülékeny mozdulatokból áll, miközben meditatív élményt nyújt. Ez az edzésforma kiválóan alkalmas az izmok erősítésére és a test tonizálására lazító mozdulatokkal. Ezenkívül megnyugtathatja az elmét, és fiatalon tarthat.
 • Tánc – Sportolj úgy, hogy észre sem veszed, hogy sportolsz! Akár otthon, akár csoportban, egy jó zene is elég, hogy táncra pattanj, de egyre inkább hódítanak az örömtáncot hirdető csoportok is, ahol saját közösséget is építhetünk.

Hobbik, amik nemcsak neked, de másoknak is adnak

 Az évek előrehaladtával úgyis élvezhetjük a szabadidőnket, ha közben megpróbálunk a világban változást hozni:

 • Önkénteskedés – Több ezer helyi és országos szervezet közül választhatunk, ahová becsatornázhatjuk energiáinkat, így támogatva egy ügyet, miközben segíthetünk másoknak a környezetünkben.
 • Ideiglenes gazdiság – Állatszeretőknek tökéletes hobbi lehet mentett, elhagyatott kisállatok ideiglenes befogadása. Legyen az cica vagy kutya, segíthetünk nekik az álomotthon megtalálásában, miközben számunkra is társaságot nyújtanak.

Belevágni egy hobbiba sosem késő, bármikor dönthetünk úgy magunkért, hogy értelemmel töltjük meg a mindennapjainkat és ki tudja, lehet, hogy közben másokat is gazdagítunk vele!

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra