A 20. század legnagyobb magyar férfi színészei - Galéria

S  FA19740320001
Olvasási idő kb. 4 perc

Amikor a 20. század legszebb magyar színésznői közül válogattunk, már akkor is nagyon nehéz dolgunk volt. De úgy tűnik, férfi színészlegendákban még gazdagabbak vagyunk, ezért nem okoz majd nagy meglepetést, ha sokaknak lesz hiányérzete a válogatásunk megtekintése után.

Kicsiny nemzetünk nagy színészeinek sora igen hosszú. Férfi színészlegendákban is bővelkedünk, ezért a 20. század legnagyobbjainak fotóalbumához szemezgetve igen nagy gondban lennénk. Szerencsére a század első évtizedeinek nagyjait (néhány kiváló színésznővel együtt) már betettük egy korábbi galériánkba. Jávor Pál, Páger Antal, Kabos Gyula vagy Csortos Gyula alakját ott idézzük fel, így most az évszázad második felének legfényesebb, ám azóta elhunyt csillagaira emlékezünk.

Férfiak a Nemzet Színészei között

A legkiemelkedőbbek közül 2000 óta egyszerre 12-en a Nemzet Színésze cím viselői is lehetnek. Ők a magyar nyelv ápolásában, irodalmunk tolmácsolásában, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztésében és népszerűsítésében kimagasló érdemeket szerező művészek közül azok, akik a kritériumoknak való megfelelés mellett kollégáik szakmai elismerését is élvezhetik. A 62. életévüket biztosan betöltött Nemzet Színészei közül amikor valaki az örök legendák közé költözik, helyére új tagot választ a cím többi birtokosa egyhangú szavazás útján.

Nagy színészeink jellegzetes hangját gyakran hallhattuk a rádióban is (Garas Dezső, Csorba István, Basilides Zoltán, Kállai Ferenc)
Nagy színészeink jellegzetes hangját gyakran hallhattuk a rádióban is (Garas Dezső, Csorba István, Basilides Zoltán, Kállai Ferenc)Fortepan / Szalay Zoltán

A jelenlegi 12 tag közül 7 férfi. Köztük Király Levente kapta legrégebben az elismerést, ő 2006 óta a Nemzet Színésze, őt követte 2007-ben Bodrogi Gyula, 2014-ben Cserhalmi György, 2015-ben Szacsvay László, 2020-ban Jordán Tamás, 2024-ben pedig előbb Csikos Sándor, majd a jelenlegiek közül legfrissebben ez év májusában Kulka János.

Már 26-an vannak az elhunyt díjazottak, akik helyére az illusztris társaság már új tagot szavazott köreibe. Köztük is több a férfi színész, mint a színésznő: 19 férfi és csupán 7 női tagja van a szép emlékű társulatnak. A legkorábban született díjazott az 1919-es Bessenyei Ferenc volt, de az 1920-ban született Zenthe Ferenc, az 1922-es Agárdy Gábor, az 1923-as Gera Zoltán, az 1925-ös évből pedig Darvas Iván, Kállai Ferenc és Raksányi Gellért is a legidősebb, mára elhunyt nemzet nagyjai között szerepel. 

A megtisztelő díjat művésztársaik szerint a fentieken kívül a férfiak közül még Andorai Péter, Avar István, Balázsovits Lajos, Benedek Miklós, Bitskey Tibor, Garas Dezső, Haumann Péter, Kóti Árpád, Sinkovits Imre, Szabó Gyula, Sztankay István és Tordy Géza érdemelték ki.

A galéria első képére kattintva végiglapozható képzeletbeli fotóalbumunk.

A legnagyobbak férfi színészeink listája még hosszasan folytatható

A Nemzet Színésze cím elnyerésének azonban nemcsak szűkös létszámbeli korlátai, de bizonyos konkrét feltételei is vannak, így nem csoda, ha a színházba járó vagy filmrajongó közönség lelki szemei előtt még a fenti listához képest is sokkal több híres színművészünk villan be. Egy, még így is a teljességre nem törekvő, rajongói fényképalbumot róluk mi is megpróbáltunk összeállítani, de a hazai közönség szerencséjére a legtehetségesebb 20. századi magyar színészek listája még így is hosszasan folytatható lenne, mindazokból is, akik már csak a kópiákról kápráztathatnak el játékukkal.

Ha érdekel egy szubjektív válogatás a 20. század legszebb magyar színésznőiről is, lapozd át ezt a galériánkat is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek