Jogsértően jársz el, ha fotózáskor azt mondod: „Csíz!” – ki nem találnád, miért

GettyImages-1124800869
Olvasási idő kb. 3 perc

Politikailag nem korrekt, sőt, egyenesen jogsértő a magatartásunk a kizsákmányolt tehenekkel szemben, ezért a Z generáció értékeivel is összeférhetetlen, ha fotózás közben azt mondjuk: „Cheese”, vagyis magyarosan: „Csíz!” – hívja fel a figyelmet egy jogvédő szervezet.

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), vagyis az állatokkal szemben gyakorolt etikus bánásmód mellett elkötelezett embereket tömörítő jogvédő szervezet 

nyílt levélben kérte az egyik közösségi média vezetését az alkalmazásukban szereplő „say cheese!" felszólítás lecserélésére, mert az sérti a tehenek jogait.

"Cheese"

A sajt emlegetése, a fényképeken jól mutató műmosoly előidézésére, az angolszász nyelvterületeken már az 1940-es években elterjedhetett. Azóta más szavakkal is igyekeztek előnyösebb fényképek reményében mosolyra fakasztani a fényképalanyokat, de eddig talán mégis a "cheese" szó kimondásának széles szájmozdulata állt legjobban a tehenekkel nem számoló embereknek. 

Fényképeink készítésekor rájuk senki nem gondol - róják fel a jogvédők
Fényképeink készítésekor rájuk senki nem gondol - róják fel a jogvédőkThe Washington Post / Getty Images Hungary

Ki mitől várja az előnyösebb fényképet

A spanyolajkúak milliói például előszeretettel használják a "whiskey" vagy a "patata", azaz krumpli kifejezéseket fényképezés közben. Hazánkban gyakran az emlőimplantátum egyes szinonimái éppúgy, mint a "vízibicikli" is beválni látszanak az említett célból, de az angolszászok mellett a spanyolul beszélők, sőt, még mi, magyarok is gyakran használjuk a sajt angol nyelvű változatát fotózkodáskor.

Ezentúl így készüljön a fénykép

A PETA, mely korábban már érvelt a politikailag korrekt állatmesék és az állatbarát közmondások bevezetése mellett, most arra hívja fel a fényképezkedők figyelmét, hogy az általunk megmosolyogtatásra használt sajt előállítása közben a

tejelő teheneket kizsákmányolják, borjaiktól erőszakosan elválasztják, a bikákat pedig legtöbbször vállalhatatlan körülmények között hizlalják, amíg a vágóhídra nem viszik őket. 

Vagyis, a PETA gyakornoka, Katherine Hampton szerint minimum érzéketlenség a tehenekkel szemben, a sajtot emlegetni. Hozzátette, hogy a mai fiatalok már sokkal érzékenyebben reagálnak a sértő tartalmakra, ezért a Z generáció elveivel is sokkal inkább összeegyeztethető, ha ezentúl "cheese" helyett azt mondjuk majd: "peace".

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek