Méregdrágán veszed ezt az élelmiszert, pedig ingyen is hozzájuthatnál

elelmiszer-ingyen-909349716
Olvasási idő kb. 5 perc

A gombafélék nem tartoznak épp a legolcsóbb élelmiszerek közé, ami fokozottan érvényes az ízletes vargányára. Ez az egyik legdrágább itthon termő erdei gomba, ám ha hajlandó vagy felkerekedni, és termőhelyein begyűjteni, 2 kilót ingyen szedhetsz belőle.

Az ízletes vargánya (Boletus edulis) nem árul zsákbamacskát. Az úrigombának vagy medveorrú gombának is nevezett, a tinórufélék családjába tartozó faj legízletesebb gombáink közé tartozik, amely ráadásul egyúttal a legtermetesebb is. Cikkünkből megtudhatod, hogyan ismerheted fel, és mire kell figyelned, ha gyűjtése mellett döntesz.

Az ókortól kedvelt élelmiszer az ízletes vargánya

A vargánya gazdag múlttal rendelkezik, az emberiség évezredek óta fogyasztja. Történelmi feljegyzések szerint már az ókorban is nagy tisztelet és rajongás övezte: ez volt a rómaiak legkedveltebb gombája.

Valóságos erdei kincsként tekintettek rá, és különféle ételek készítéséhez használták.

Az egész Európában elterjedt ízletes vargánya hazánkban savanyú erdei talajon terem, elsősorban tölgyesekben, gyertyánosokban és szelídgesztenyésekben lehet találkozni vele. A Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban fontos gasztronómiai szerepet tölt be. Szüretelni június elejétől egészen október végéig lehet, így ha szeretnél megpróbálkozni gyűjtésével, még semmiről nem vagy lekésve.

Az ízletes vargánya nemcsak finom, hanem egészséges is
Az ízletes vargánya nemcsak finom, hanem egészséges isTiina Geir / Getty Images Hungary

Így ismerd fel

A vargánya a legnagyobb termetű étkezési gombák közé tartozik, kalapjának átmérője elérheti a 12-25 centimétert. A Miskolci Gombász Egyesület ismertetője szerint kalapja kezdetben gömb alakú, majd kiterül, világos sötétbarna, gyakran foltos, felülete sima vagy kissé ráncos, nedvesen és öreg állapotban tapadós, ragadós.

Csöves része fiatalon szűk pórusú, a kalap húsáról könnyen lefejthető, eleinte fehér, majd zöldessárga, végül olívzöldes. Tönkje 3-30 cm hosszú, 2,5-6 cm vastag, változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig, fehéres, világosbarna, a tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet látható. Húsa vastag, eleinte kemény, idővel megpuhul, fehér, nem színeződő, a kalapbőr alatt rózsás-, húsbarna lehet, kellemes illatú, dióízű.

Fontos tudnivaló, hogy az ízletes vargánya feltűnően hasonlít az epeízű tinóru és a farkastinóru nevű gombákra, amelyek mérgezőek. Ezektől leginkább úgy különböztethető meg, hogy míg a tinórufélék külső behatásra kékülni, zöldülni kezdenek, addig az ízletes vargánya húsának színe ilyenkor nem változik. A szakemberek ettől függetlenül miden alkalmat megragadnak, hogy figyelmeztessenek: hacsak nem vagy tapasztalt gombász, a begyűjtött gombákat feltétlenül vizsgáltasd be. Ezt a piacokon díjmentesen végzik el.

A bevizsgáltatást nem szabad megspórolni, a piacokon ingyen elvégzik
A bevizsgáltatást nem szabad megspórolni, a piacokon ingyen elvégzikJason Edwards / Getty Images Hungary

2 kilót ingyen gyűjthetsz belőle

A HelloVidék emlékeztet, hogy az állami tulajdonú erdőkben bárki szabadon gombászhat egyéni szükségletei szerint. Ez a gyakorlatban naponta 2 kilónyi gomba gyűjtésére ad lehetőséget bármilyen emberi fogyasztásra alkalmas fajtából. Ha ennél többre van szükséged, vagy kereskedni szeretnél vele, ehhez az illetékes erdészeti hatóságtól kell engedélyt kérned. Lényeges tudnivaló még, hogy

természetvédelmi helyen csak külön engedéllyel lehet gombászni, magánterületen pedig a tulajdonos hozzájárulása szükséges.

Mezőgazdasági és ipari területen ezzel szemben egyáltalán nem szabad gyűjteni. A gomba ugyanis magába szívja és elraktározza a káros anyagokat, ami komoly egészségügyi aggályokat vet fel.

Tartós élelmiszerként is megállja a helyét

A begyűjtött vargányát érdemes helyben megtisztítani, majd egy jól szellőző kosárban hazavinni. Mivel gyorsan romlik, 1-2 napon belül mindenképp dolgozd fel, de csak közvetlenül felhasználása előtt, folyóvíz alatt mosd meg. Ha nem eszed meg rögtön, akár tartósíthatod is. Ehhez vágd vékony, kb. 3 mm vastag szeletekre, majd a sütőben vagy aszalógépben szárítsd ki. Ezután egy légmentesen lezárt zacskóban vagy üvegben hónapokig is eláll. Megoldás lehet az is, ha olajban vagy sós lében rakod el, sőt akár fermentálhatod is. Ha pedig nem akarsz vele bajlódni, egyszerűen fagyaszd le.

Ingyenesen gyűjtheted és szárítva sokáig tárolhatod, ami segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást
Ingyenesen gyűjtheted és szárítva sokáig tárolhatod, ami segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlástImages say more about me than wo / Getty Images Hungary

Jót tesz az egészségednek

A vargánya különféle vitaminokat, fehérjéket és ásványi anyagokat tartalmaz. Értékes tápanyagai között megtalálhatóak a B- és D-vitaminok, illetve az antioxidánsok is. Kutatások szerint a legtöbb antioxidáns a kalapjában koncentrálódik. Ezeknek fogyasztása szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák elleni küzdelemben. Miután nagyrészt vízből áll, és alacsony a kalóriatartalma, bátran beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is.

Arról, hogy melyek Magyarország legmérgezőbb gombái, ebben a cikkünkben olvashatsz.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek