Élete végéig egyedül lakott a gyönyörű magyar színésznő: a férje egy hotelszobában élt

GettyImages-548813569

Molnár Ferenc és harmadik felesége, a nála 24 évvel fiatalabb Darvas Lili Magyarországon házasodtak össze, ám a második világháború elől mindketten Amerikába menekültek. Sosem váltak el, de soha nem is éltek együtt, és Molnár haláláig jó kapcsolatban maradtak.

1922 októberében a Magyar Színház az akkor 20 éves Darvas Lilire bízta az Égi és földi szerelem című Molnár Ferenc-darab Lontijának szerepét. Molnár mint szerző szeretett bejárni az előadások próbáira: „mindent maga intéz el, tárgyal a műszaki személyzettel, utasítást ad a díszitőknek, fodrászoknak, szabóknak, súgónak, ügyelőnek, világosítóknak, zsinórmesternek, festőknek, kellékesnek, bútorosnak és mindenkinek, akinek csak a legcsekélyebb köze van az előadáshoz” – ismertette az író munkamódszerét a Színházi Élet. Természetesen a színészeknek is előszeretettel adott instrukciókat, tökéletesítette mozdulataikat, hangsúlyaikat – akik aztán a tökélyre fejlesztették a molnári darabok világát, amit imádott a pesti közönség.

Ki akarták ábrándítani a színészetből

Itt, a Magyar Színház próbáin figyelt fel a 44 éves író Darvas Lilire, aki alig másfél esztendeje lépett ki a leánygimnáziumból, egyenesen a színpadra. Nem végzett színiiskolát: nyolcadikos korában, egy iskolai szavalás után elhatározta, hogy színésznő lesz, és ettől senki sem tudta eltántorítani. Pedig a szülei igencsak próbálkoztak, a nagybátyja pedig elvitte Góth Sándorhoz, a Vígszínház elismert művészéhez, és megkérte a színészt, véleményezze unokahúga színészi képességeit. „Nagyon izgatott voltam. Szavaltam, azt hittem, hogy egyszerre megnyerem Góth tetszését, de a felelete nagyon lesújtott. Csak később tudtam meg,hogy nagybátyám külön megkérte Góthot, hogy ábrándítson ki a színészetből”emlékezett vissza később.

A fiatal Darvas Lili
A fiatal Darvas LiliWikimedia Commons

Molnár Miss Meteornak nevezte

A terv nem járt sikerrel, szerencsére: Góthot olyannyira lenyűgözte a fiatal lány szavalata, hogy ellátogatott Darvas Lili édesapjához, hogy meggyőzze, engedje lányát a színpadra lépni. Végül az orvos Darvas (Diamantstein) Sándor is beadta a derekát, és Darvas Lili nem sokkal később a Vígszínházban és a Magyar Színházban nyűgözhette le a nézőket. Csillaga üstökösként száguldott fölfelé:

„Darvas Lili, a tegnap még gimnazistalány a csodagyereknek szinte bántóan teljes vértezetében indult el a színpadon, és azóta minden szerepében – ment felfelé egyre feljebb.

Ma pedig húszéves korára a magyar színpad leggazdagabb színésznője” írta róla a Nyugat, Varsányi Irénhez és Jászai Marihoz hasonlítva a húszéves színésznő képességeit. Tehetsége és szépsége feltűnt Molnár Ferencnek is, aki hamarosan fülig szerelmes lett az ifjú színésznőbe, de bóknak azért nem vennénk, amit ekkoriban mondott neki: „Molnár engem Miss Meteornak nevezett, mert olyan nagyon gyors sikerem volt, és azt jósolta, hogy hamarosan lehanyatlom majd” – mondta erről Darvas Lili.

Molnár Ferenc ekkor még Fedák Sárival alkotott egy párt. Fedák, amikor megsejtette, hogy Molnár szíve másért dobog, különös kéréssel állt elő: azzal, hogy mielőtt szakítanának, vegye őt feleségül. Miután ez megtörtént, Molnár „informálisan” már Darvas Lilivel volt, számtalan darabjának szerepét kifejezetten neki írta, a premiereken és egyéb hivatalos eseményeken azonban még Fedák Sárival az oldalán jelent meg.

„Rájöttem, hogy nem lehet nélküled élni”

1925 nyarán Darvas Lili Velencébe utazott, hogy az ott nyaraló neves német színházi rendezővel, Max Reinhardttal találkozzon. Molnár ide küldte neki szerelmes sorait: „… rájöttem, hogy nem lehet nélküled élni – mért nem lehet nélküled élni? –, mert te vagy én és én vagyok te, és nem ok nélkül kergetett össze a jó Isten bennünket együtt nevetni és sírni, dolgozni, veszekedni, kibékülni, egymás karjában sírva az égbe repülni, egymás hibáját gyűlölettel figyelni és egymás szívét imádni, egymástól elhidegülni és egymásba beleszeretni, a koporsóig egymás kezét fogni.” Darvas Lili nem tudott ellenállni ezeknek a szavaknak (talán nem is akart), Molnár utánautazott, és megírta Riviéra című darabját, a címszerepet ismét kifejezetten Darvas Lili számára, hogy elbűvölhesse a bécsi közönséget.

Molnár Ferenc és Darvas Lili Max Reinhardt és egy osztrák színésznő társaságában a Lidón
Molnár Ferenc és Darvas Lili Max Reinhardt és egy osztrák színésznő társaságában a Lidónullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Esküvő, otthon

1925 októberében Molnár 30 000 dollárnyi „bánatpénz” fizetése után elválhatott Fedák Sáritól, Darvas Lili azonban Bécsben maradt próbálni, és csak az esküvőjére utazott vissza Budapestre. A kétszeresen elvált író, akárcsak Fedák Sárival, most sem kerített nagy feneket az eseménynek:

az esküvőre Molnár lakásán, két tanú és az anyakönyvvezető jelenlétében került sor.

A házaspár ezután olaszországi nászútra indult.

A jó házasság titka: külön szoba, külön lakás, külön város

A házaspár az esküvő után sem költözött össze: Darvas Lili Bécsbe, Berlinbe és Hamburgba szerződött, Molnár pedig – aki olyan nemzetközi sikerekkel dicsekedhetett, hogy rosszakarói „Csekkszpírnek” gúnyolták, Selma Lagerlöf viszont Nobel-díjat adományozott volna neki – ekkor már egymillió dollárt keresett, és, ahogy mondogatta, ötszobás lakása volt Európában:

„Reggelizőszobám Karlsbadban, nappalim Párizsban volt, szalonom Nizzában és zeneszobám Velencében, hálóm Budapesten.”

Molnár egyébként ezt tartotta a hosszú házasság titkának is: minimum külön szobában, még inkább külön lakásban, de legjobb esetben külön városban lakjanak. Hogy az ő házasságuknak ez volt-e a titka – vagy inkább az, az író unokája, Sárközi Mátyás által elbeszélt mozzanat, miszerint amikor Molnár először meg akarta ütni Darvas Lilit, a színésznő felkapott egy gyertyatartót, és közölte: „Feri, ha hozzám nyúlsz, úgy váglak fejbe, hogy a mentők visznek el –, nem tudni. Mindenesetre Molnár Darvas Lili számára meglehetős szabadságot biztosított együttélésük ideje alatt is, mai terminológiával úgy mondanánk, nyitott házasságban éltek – azzal a kikötéssel, hogy „minden évben egyszer egy hétig én vagyok a te érzéki szerelmed”.

Darvas Lili és Molnár Ferenc Amerikában

Molnár gavallérnak bizonyult, és bár a kezdeti lángolás idővel csillapodott, 1938-ban Darvas Lili az ő javaslatára emigrált Amerikába. Molnár Ferenc előbb Svájcban és Franciaországban élt, majd a második világháború kitörése után rászánta magát, hogy Amerikába költözzön. 1940 január 12-én, 62. születésnapján hajóval érkezett meg az Egyesült Államokba, idősödő, fáradt, kiábrándult férfiként, de nem egyedül: vele volt Bartha Vanda, életének utolsó meghatározó, tragikus sorsú nőalakja, akivel közös szobát bérelt a Plaza Hotel nyolcadik emeletén.

Kalapüzlet és a Broadway

Darvas Lili a negyvenes évek elején báró Hatvany Lilivel nyitott közös kalapüzletet, majd visszatért a színészethez: angolórákat vett, és 1944-ben már angol nyelven lépett fel a Broadway-n, bár akcentusa mindvégig megmaradt. Ugyanebben az évben megkapta az amerikai állampolgárságot, és a 40-es, 50-es években televíziós sorozatokban, mozifilmekben játszott. Molnár 1952-ben bekövetkezett haláláig kapcsolatban maradtak, bár Darvas Lili ekkor már Hans Járay osztrák színésszel alkotott egy párt.

Makk Károllyal a Szerelem című film forgatásán
Makk Károllyal a Szerelem című film forgatásánArcanum Adatbázis / Film Színház Muzsika

Újra itthon

Darvas Lili 1959-ben Magyarországra látogatott, ekkor a Népszava újságírója a margitszigeti Nagyszálló halljában találkozott vele és Gombaszögi Irénnel, László Ernő bőrgyógyász feleségével. Pompás a Sziget, s olyan jól esik hallani, hogy most már mindenkié” – mondja Darvas Lili. – „Alig győztem csodálni a Úttörővasutat és kis gazdáit, a felnőtt komolyságú iskolásokat! Megleptek a kirakatok, a választékos és olcsó modellek, konfekciók, különösen a cipők, szandálok ízléses kivitele” – írta az újság. Egy másik lapnak, a Film Színház Muzsikának elmondta, élete nagyobb részét már Amerikában töltötte, de ott egyvalami nagyon hiányzik neki: az, hogy egy színházhoz tartozhasson. A magyar kosztról afroamerikai szakácsnője gondoskodik, akit megtanított a paprikás és a kolozsvári töltött káposzta elkészítésének fortélyaira.

1969-ben ismét hazalátogatott, ezúttal egy emblematikus filmszerep kedvéért: Makk Károly Szerelem című filmjében alakította az öregasszonyt. 1971-ben megint Magyarországra érkezett, a Margitszigeten és a Balatonon töltötte a nyarat, de visszatért New Yorkba. Ott hunyt el 1974-ben, 72 éves korában.

Ha érdekel, milyen volt Molnár Ferenc és Fedák Sári kapcsolata, ezt a cikket ajánljuk: 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek