„De pénzért csak velem hált” – Molnár Ferenc és Fedák Sári furcsa szerelme

32402921 40f40a69b287c08f94283c0264f120d1 wm 1.png
Olvasási idő kb. 7 perc

„Szentimentális gonosz.” Ezt a jelzőt legfőbb vetélytársa, Lengyel Menyhért aggatta Molnár Ferencre, nem is alaptalanul. Mai szóhasználattal élve ugyanis Molnár erősen narcisztikus személyiség lehetett, és ezt leginkább házastársai szenvedték meg.

1925 szeptemberében a korabeli sztárvilág két emblematikus alakjának válópere tartotta lázban a közönséget. Molnár Ferenc író és a primadonna, Fedák Sári válópere zajlott, amelynek szinte minden apró részletét megírták a lapok. Fedák Sári „válóperes ruhájának” részletei (fehér mandzsetta, félkemény gallér, csipkedíszítés, aranygombok, mindezt testszínű harisnyával) vagy Molnár kinézete a nagy napon („a nagy iró nyolc és fél kilót adott le, mióta utoljára láttuk Budapesten. Karcsú, mint egy bonviván”) éppúgy nem maradtak rejtve, mint a bíró vagy az ügyvédek személye. Az újságok beszámoltak arról, kik vettek részt a tárgyaláson, majd az azt követő banketten.

Végül az is kiderült: a válóper után Fedák Sári autón utazott Bécsbe, míg Molnár hálókocsis vonattal Berlinbe.

Az író és a színésznő szerelme azonban nem a közérdeklődésre igencsak számot tartó válóperrel ért véget: valójában mindig is külön éltek, a házasság pedig kapcsolatuk ünnepélyes lezárása volt. Az ünnepelt színésznő – akit mindenki Zsazsának szólított – és a darabjai miatt közkedvelt Molnár állítólag Berlinben találkoztak először, Hatvany Lajos és Lehár Ferenc társaságában, de a színésznő figyelmét mindössze annyi ragadta meg Molnárból, hogy piszkos a körme. A legenda szerint második találkozásuk sem volt éppen mindennapi: ekkor Fedák a Leányvásár című operettben játszott, Molnár pedig odament hozzá előadás után, és közölte: „Álljon meg, Fedák!… Maga nagyon tehetséges, de igazi nagy színésznő, olyan, amilyen kevés van a világon, csak akkor lesz magából, ha egy ilyen magamfajta zsidó gyerek jól az életébe tapos.

Molnár Ferenc 1918-ban
Molnár Ferenc 1918-banWikimedia Commons

Molnár Ferenc első házasságában sem volt mintaférj

Az ellenállhatatlannak éppen nem mondható megjegyzés manapság már sok nőnél megnyomja a „piros gombot” – nem alaptalanul. Molnár nem volt mentes a narcizmustól, sőt az idők folyamán ennél csúnyább dolgok is kiderültek róla: például az, hogy bántalmazta a nőket. Első felesége, Vészi Margit (Vészi Endre lapszerkesztő lánya, aki Ady Endre figyelmét is magára vonta) várandósan költözött vissza tőle a szüleihez, fél év házasság után, ahogy unokája, Sárközi Mátyás fogalmazott, „orra nyergén a rabiátus férj okozta seb maradandó hegével.

De az is megesett, hogy eltörte felesége kisujját, amikor az szóvá tette, hogy Molnár részegen belehányt a fürdőkádba.

Molnár ezután írta meg egyik legismertebb színművét, a Liliomot, amelyben gyakorlatilag legalizálja a nők elleni erőszakot.

Varsányi Irén a gyerekeit választotta

1910-ben az író Varsányi Irén, a korszak másik figyelemre méltó színésznője iránt táplált mély érzelmeket. Molnár kifejezetten Varsányi számára írta Az ördög és A testőr című darabokat, célzásoktól sem mentesen: ez utóbbi témája az, hogy egy színésznő fél év házasság után unja féltékeny férjét… Varsányi sokáig hezitált Molnár Ferenc és a családja között: elköltözött ugyan otthonról, de amikor a gyerekei skarlátban megbetegedtek, győzött benne az anyai felelősség, és visszatért hozzájuk. Molnár nem viselte ezt el: túladagolta magát Veronállal, abban a hitben, hogy még a halált is könnyebb elviselni, mint a szégyent, hogy őt egy nő „dobja”.

Külön lakásban éltek

Molnár a Varsányi-affér után kínosan ügyelt arra, hogy függetlenségét megőrizze: nem költözött össze senkivel, ragaszkodott ahhoz, hogy feleségeivel külön lakásban éljenek. Fedák Sárival is: Molnár a közeli legénylakásából járkált át Fedák Személynök utcai, Dunára néző lakosztályába. Molnár, mint a bántalmazók oly sokszor, féltékenykedett, nem vetette meg az alkoholt, és ez a kapcsolat sem volt mentes a fizikai erőszaktól. Fedák Sári nem tudott kilépni belőle.

Fedák Sári, az ünnepelt primadonna öltözőjében, 1925-ben
Fedák Sári, az ünnepelt primadonna öltözőjében, 1925-benBettmann / Getty Images Hungary

A világháború idején Molnár Ferenc haditudósítóként tevékenykedett, akárcsak első felesége, Vészi Margit. A nő valóban a lövészárkokig merészkedett, Molnár viszont a biztonságos távolból írta jelentéseit. Amikor hazatért, „jóakaró” ismerősei telebeszélték a fejét, hogy Fedák Sári másokkal is lefeküdt a távollétében. „De pénzért csak velem hált” – válaszolta erre a mintaférjnek éppen nem nevezhető író.

Fedák Sári 1922-ben
Fedák Sári 1922-benullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Keserű meglepetés

Az első világháború után Fedák Sárit New Yorkba hívták turnézni, de először, férje nyomására, visszautasította az ajánlatot: „Molnár Ferenc – akinek véleménye döntő volt Fedák Sári elhatározására – nem tartotta helyesnek és eredménnyel kecsegtetőnek a művészi vállalkozást” – számolt be a történtekről Incze Sándor. Fedák aztán mégis kiutazott, sikert sikerre halmozott, majd hazatérve azzal kellett szembesülnie, hogy Molnárnak új szerelme akadt: az írónál 24 évvel fiatalabb Darvas Lili.

Válás helyett házasság

Fedák Sári ekkor úgy döntött, ideje összeházasodniuk:

kijelentette, hogy csak akkor hajlandó szakítani, ha Molnár előtte feleségül veszi, majd válás után tekintélyes összegű kártérítést fizet neki, mégpedig dollárban.

Molnár rábólintott, és lezajlott a különös esküvő, 1922 októberében, minden cicoma nélkül, Molnár az alkalomhoz nem éppen illő módon például sportzakóban jelent meg. „Szmokingot csak premierre öltök” – kommentálta viseletét, jelezve, mennyire nem számít neki a házasság. Molnár hivatalos eseményeken, premiereken a feleségével jelent meg, de a művészvilágban mindenki tudta, hogy ez csak színjáték. Végül 1926-ban került sor a válásra, amely után feleségül vette Darvas Lilit – de ez már egy másik történet.

Ha szívesen olvasnál egy másik írónk és egy színésznő szerelméről, ezt a cikket ajánljuk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek