5+1 újabb retró családi film a Disney+ kínálatából – Emlékszel még rájuk?

GettyImages-80440483

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk 5+1 klasszikus családi filmet, melyeket a mai harmincas, negyvenes korosztály annak idején gyerekként izgulhatott és nevethetett végig, ma pedig már saját gyerekeikkel együtt élhetik át újra az élményt. Most újabb 6 alkotást ajánlunk, melyek az egész családnak kiváló szórakozást nyújtanak, és elérhetőek a júniusban startolt Disney+ kínálatában.

A Robinson család (1960)

Kuriózum, hogy a svájci lelkész, Johann David Wyss 1812-ben megjelent kalandregényének két filmfeldolgozása is elérhető a Disney+ kínálatában, jelen válogatásunkba azonban a második, 1960-ban készült adaptációt tettük bele, melyre a ’90-es évek gyerekei jól emlékezhetnek a Disney családi mozidélután programjából.

Az egyik legnépszerűbb élő szereplős Disney-filmnek számító alkotásban egy Svájcból, a napóleoni háborúk elől menekülő család hajótörést szenved egy lakatlan szigeten a Csendes-óceánon,

ahol a túlélés érdekében létre kell hozniuk saját civilizációjukat, ráadásként pedig egy csapat kalózzal is meg kell küzdeniük – nem is kell több az izgalmas, nosztalgikus filmélményhez.

A Robinson család (1960)
A Robinson család (1960)Port.hu

A kincses sziget (1950)

Szintén kalózok lepik el a vásznat (vagyis a képernyőt) Robert Louis Stevenson ifjúsági klasszikusának talán legismertebb és legsikeresebb filmváltozatában, ami igazi régi vágású hollywoodi kalandfilm, a szó legjobb értelmében. A főhős, Jim Hawkins hajósinas életveszélyes kalandokba keveredik Long John Silver kalózkapitány társaságában, természetesen a nézők legnagyobb örömére. A főszerepet alakító gyerekszínész, Bobby Driscoll tragikus sorsáról korábban már írtunk egy cikkben.

A kincses sziget (1950)
A kincses sziget (1950)United Archives / Getty Images Hungary

Komputer teniszcipőben (1969)

Mielőtt az akciófilmek marcona hősévé vált volna, Kurt Russell gyerek- és fiatal színészként több Disney-filmben is bizonyította tehetségét: ezek közé tartozik jelen vígjáték, melynek főiskolás hőse egy véletlen komputerbaleset folytán két lábon járó számítógéppé változik (akkoriban ez még hihető sci-fi ötletnek számított…, intelligenciája, információfeldolgozó és logikai képességei ezerszer meghaladják az átlagemberét. A nem hétköznapi szituáció természetesen számos galibát okoz, melyekre jól emlékezhetnek, akik annak idején a Disney-mozidélután műsorát nézték szombat délutánonként.

Komputer teniszcipőben
Komputer teniszcipőbenMafab.hu

A kicsi kocsi kalandjai (1968)

Volt idő, amikor a Disney legnagyobb sztárjának nem egy hús-vér lény, hanem egy saját akarattal és lélekkel bíró Volkswagen Bogár számított: 

a „kicsi kocsi”, vagyis Herbie és gazdája, egy szerencsétlen autóversenyző kalandjai nem csak a tengerentúlon, idehaza is lenyűgözték a kicsiket és a nagyokat egyaránt,

hiszen Robert Stevenson rendező családi vígjátékát már 1980-ban vetítették a magyar mozik. Herbie egy csapásra kultikus filmes karakterré lett, amit mi sem bizonyít jobban, mint A kicsi kocsihoz készült négy folytatás (melyek szintén megtekinthetők a Disney+-on) ténye: a legutóbbi, 2005-ös epizódban (Kicsi kocsi: Tele a tank) Lindsay Lohan alakította a legendás bogárhátú új tulajdonosát.

A kicsi kocsi kalandjai
A kicsi kocsi kalandjai Port.hu

Úton hazafelé – Egy hihetetlen utazás (1993)

A régi hollywoodi közhely szerint gyerekkel és kutyával bármit el lehet adni: mi sem bizonyítja jobban az állítás igazát, mint a '90-es évek egyik örök klasszikusa, melynek valószínűleg rengeteg mai harmincas, negyvenes állatbarát köszönheti kutya- és macskaimádatát. Az Úton hazafelé négylábú hősei – egy fiatal, játékos buldog, egy idősebb, tapasztalt golden retriever és egy nőstény himalájai macska – úgy döntenek, megszöknek a családtól, ahová San Franciscóba utazott családjuk hagyta őket, és a Sierra-hegység vadonján átkelve, minden nehézségen átküzdve magukat megtalálják „eltűnt” gazdáikat; a kedves, mégis izgalmas történet a mai gyerekeket ugyanúgy képes lehet lenyűgözni, mint szüleiket egykoron.

Úton hazafelé – Egy hihetetlen utazás
Úton hazafelé  Egy hihetetlen utazás Port.hu

Fehér agyar (1991)

Fehér agyar (1991)
Fehér agyar (1991)Port.hu

A kutyás témánál maradva, mégis egészen más korba és vidékre kirándulhatunk Jack London 1906-ban írt regényének segítségével, melynek legismertebb és legizgalmasabb filmfeldolgozása a Disney stúdió '90-es évek eleji repertoárját gazdagítja. Az ifjú Ethan Hawke és a Mephisto sztárja, Klaus Maria Brandauer főszereplésével készült kalandfilmben egy Alaszkában aranyásóként szerencsét próbáló fiatalember és a címbeli farkas-kutya keverék között alakul ki életre szóló barátság, melyet jelentős részben a szerző saját élete és kalandjai inspiráltak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra