Zsírégetés és rákmegelőző hatás – 10 tudományos ok, amiért ebből az italból naponta kéne innunk

Mértékkel a kávétól sem lesz bajunk, sőt, egyes kutatások szerint egészséges is, de ha túl sokat iszunk, az már inkább árthat, mint használ. Ha azonban az egyik (vagy akár több) adagot zöld teára cseréljük, az immunrendszerünk nagyon hálás lesz érte. Már soroljuk is, hányféleképpen lehet hasznos napi egy-két csésze zöld tea.

A zöld teát a bolygó egyik legegészségesebb italának tartják. Hogy miért? Mert tele van hasznos antioxidánsokkal, amelyek számos egészségügyi előnyt hoznak magukkal, többek között:

  • az agyműködés elősegítése
  • zsírégetés
  • a rák elleni védelem
  • a szívbetegség kockázatának csökkentése

Íme a zöld tea 10 lehetséges egészségügyi előnye azok közül, amiket már tudományosan is bizonyítottak:

1. Egészséges bioaktív vegyületeket tartalmaz

A zöld tea számos egészséges vegyületet tartalmaz, polifenolokban gazdag, amelyek olyan természetes vegyületek, amik csökkentik a gyulladást és segítenek a rák elleni küzdelemben.

A zöld tea epigallocatechin-3-gallátnak (EGCG) nevezett katechint tartalmaz. A katechinek természetes antioxidánsok, amik segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Ezek az anyagok csökkenthetik a szabad gyökök képződését a szervezetben, megvédve a sejteket és molekulákat a károsodástól. Ezek a szabad gyökök szerepet játszanak az öregedésben és számos betegség kialakulásában.

A zöld tea kis mennyiségű ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

2. Javíthatja az agyműködést

A zöld tea nemcsak éberséget biztosít, hanem az agyműködést is elősegítheti. A legfontosabb hatóanyaga a koffein, amely egy ismert stimuláns. Ebből nem tartalmaz annyit, mint a kávé, de eleget ahhoz, hogy reakciót váltson ki anélkül, hogy a túl sok koffein bevitelével összefüggő, zavaró hatásokat okozna.

A kutatások folyamatosan kimutatták, hogy a koffein javíthatja az agyműködés különböző aspektusait, beleértve a hangulatot, az éberséget, a reakcióidőt és a memóriát. A koffein azonban nem az egyetlen agyserkentő vegyület a zöld teában. L-teanin aminosavat is tartalmaz, ami átjuthat a vér-agy gáton. Az L-teanin növeli a GABA gátló neurotranszmitter aktivitását, amely szorongásgátló hatással bír, emellett fokozza a dopamint és az alfa-hullámok termelődését az agyban.

3. Fokozza a zsírégetést

Ha megnézed  bármelyik zsírégető étrend-kiegészítő összetevőinek listáját, akkor valószínű, hogy ott lesz a zöld tea. Ez azért van, mert a kutatások szerint a zöld tea fokozhatja a zsírégetést és fokozhatja az anyagcsere sebességét. 

És mindezt már bizonyították is: egy 10 egészséges férfi bevonásával készült tanulmányban a zöldtea-kivonat fogyasztása 4%-kal növelte az elégetett kalóriák számát. Egy másik, 12 egészséges férfi részvételével a zöldtea-kivonat 17%-kal növelte a zsírok oxidációját a placebót szedőkéhöz képest.

(A zöld teával kapcsolatos más tanulmányok azonban nem mutatnak növekedést az anyagcserében, így a hatások az egyéntől és a vizsgálat felépítésétől függhetnek.)

A koffein ráadásul javíthatja a fizikai teljesítményt is azáltal, hogy mobilizálja a zsírsavakat a zsírszövetből, és energiaként felhasználhatóvá teszi azokat. Két különálló, áttekintő tanulmány arról számolt be, hogy a koffein körülbelül 11-12%-kal növelheti a fizikai teljesítményt is.

4. Az antioxidánsok csökkenthetik egyes rákbetegségek kockázatát

Kutatások kimutatták, hogy az oxidatív károsodás krónikus gyulladáshoz vezethet, amely krónikus betegségekhez, köztük rákokhoz vezethet. Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az oxidatív károsodástól.

A zöld tea az erős antioxidánsok kiváló forrása.

Egyes megfigyeléses tanulmányok átfogó áttekintése megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik a legtöbb zöld teát itták, körülbelül 20-30%-kal alacsonyabb volt a mellrák kialakulásának kockázata, amely az egyik leggyakoribb rákbetegség a nők körében.

Egy másik tanulmány azt figyelte meg, hogy a zöld teát fogyasztó férfiaknál alacsonyabb volt az előrehaladott prosztatarák kockázata. Egy másik, 29 tanulmány összesített elemzése kimutatta, hogy a zöld teát fogyasztóknál körülbelül 42%-kal kisebb az esélye a vastag- és végbélrák kialakulásának. 

5. Megvédheti az agyat az öregedéstől

A zöld tea nemcsak rövid távon javíthatja az agyműködést, hanem az életkor előrehaladtával is védheti az agyat. Számos tanulmány kimutatta, hogy a zöld teában található katechin vegyületek különféle védőhatásokat fejthetnek ki a kémcsövekben és állatmodellekben található idegsejtekre, csökkentve a demencia kockázatát. 

6. Csökkentheti a rossz leheletet

A zöld teában található katechinek jótékony hatással vannak a száj egészségére is. Kémcsöves vizsgálatok azt sugallják, hogy a katechinek elnyomhatják a baktériumok szaporodását, potenciálisan csökkentve a fertőzések kockázatát.

A Streptococcus mutans gyakori baktérium a szájban. Lerakódást okoz, és vezető szerepet játszik a fogszuvasodás kialakulásában. A tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld teában lévő katechinek gátolhatják a szájbaktériumok szaporodását a laboratóriumban, ugyanakkor egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a zöld tea fogyasztása hasonló hatással járna. 

Vannak azonban bizonyítékok arra, hogy a zöld tea csökkentheti a rossz leheletet.

Ne tejjel idd, és ne is cukorral
Ne tejjel idd, és ne is cukorralknape / Getty Images Hungary

7. Segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget

A 2-es típusú cukorbetegség aránya az elmúlt évtizedekben növekszik. Az érintetteknél megemelkedett vércukorszint áll fenn, amelyet az inzulinrezisztencia vagy az inzulintermelés képtelensége okozhat.

Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet. Egy japánok körében végzett tanulmány kimutatta, hogy azok, akik a legtöbb zöld teát itták, hozzávetőleg 42%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Hét, összesen 286 701 fő részvételével végzett vizsgálat áttekintése szerint a teát fogyasztóknál 18%-kal alacsonyabb volt a cukorbetegség kockázata. 

8. Segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket

A szív- és érrendszeri betegségek, beleértve a szívbetegségeket és a stroke-ot, a vezető halálokok világszerte. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld tea javíthatja ezeknek a betegségeknek néhány fő kockázati tényezőjét, amely magában foglalja a teljes koleszterin és az LDL (rossz) koleszterinszint javítását. A zöld tea növeli a vér antioxidáns-kapacitását is, ami megvédi az LDL-részecskéket az oxidációtól, ami a szívbetegségek felé vezető út egyik része. 

A zöld teát fogyasztóknál akár 31%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata. 

9. Segíthet a fogyásban

Tekintettel arra, hogy a zöld tea rövid távon fokozhatja az anyagcserét, logikus, hogy segíthet a fogyásban is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea segíthet csökkenteni a testzsírt, különösen a hasi területen.

Az egyik ilyen tanulmány egy 12 hetes randomizált, kontrollált vizsgálat volt, amelyben 240 elhízott ember vett részt. Ebben a vizsgálatban a zöldtea-csoport tagjainál jelentősen csökkent a testzsírszázalék, a testtömeg, a derékbőség és a hasi zsír a kontrollcsoporthoz képest.

10. Segíthet tovább élni

Tekintettel arra, hogy a zöld tea egyes vegyületei segíthetnek megvédeni a ráktól és a szívbetegségektől, logikus, hogy hosszabb ideig élhetünk a fogyasztásával. Egy tanulmányban a kutatók 40 530 japán felnőttet vizsgáltak 11 éven keresztül. Azok, akik a legtöbb zöld teát itták – 5 vagy több csészével naponta –, lényegesen kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgált időszakban.

Az alábbi eredmények születtek:

  • Általános halálozás: 23%-kal alacsonyabb a nőknél, 12%-kal alacsonyabb a férfiaknál
  • Szívbetegség okozta halálozás: nőknél 31%-kal, férfiaknál 22%-kal alacsonyabb
  • A stroke okozta halálozás: nőknél 42%-kal, férfiaknál 35%-kal alacsonyabb

Egy másik tanulmány, amelyben 14 001 idősebb japán személy vett részt, megállapította, hogy azok, akik a legtöbb zöld teát itták, 76%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a 6 éves vizsgálati időszak alatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra