Létezik a Linkin Park, amiről a zenekar a nevét kapta? És ha igen, hol?

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

Az ezredforduló környékének egyik legsikeresebb zenei formációja a Kaliforniából útjára indult Linkin Park volt, melynek munkásságát a nu metal, az alternatív rock, az elektronikus rock és a rap rock műfaji kategóriákkal szokták meghatározni. A világszerte 90 millió albumot eladott zenekar 2017-ben, Chester Bennington énekes tragikus halálát követően hosszabb szünetet tartott, tavaly azonban új felvételekkel tértek vissza. De vajon honnan ered furcsán hangzó nevük?

A zenekart 1996-ban három középiskolás barát, Mike Shinoda (rap, gitár, zongora, vokál), Rob Bourdon (dob) és Brad Delson (gitár) alapították a kaliforniai Agoura Hillsben, hozzájuk csatlakozott később Joe Hahn (DJ), Dave Michael Farrell (basszusgitár) és Mark Wakefield (ének). A banda – amely ekkor még Xero néven futott – Shinoda szobájában készítette első, négyszámos demófelvételét. Sokáig sikertelenül ostromolták a lemezkiadókat, és a kudarcok és a stagnálás miatt Wakefield otthagyta a formációt, ezért új énekes után kellett nézni. Hosszas keresgélés után a Zomba Music kiadó alelnöke, Jeff Blue javaslatára került a Xeróba Chester Bennington, akinek személyisége és hangja új életet lehelt a csapat zenéjébe: ő vállalta a lágy és az ordítós éneket, míg Shinoda a raprészekért felelt.

Az ezredforduló sikerzenekara: a Linkin Park tagjai 2000-ben.
Az ezredforduló sikerzenekara: a Linkin Park tagjai 2000-ben.Mick Hutson / Getty Images Hungary

Felvették a Hybrid Theory (Hibrid teória) nevet, és ugyanezzel a címmel elkészítették második demójukat, és ezután Blue, aki ekkor már a Warner kiadó alelnöke volt, elintézte, hogy a srácokat leszerződtessék. A banda nevével azonban akadt egy kis probléma – a kiadó attól félt, összekevernék a csapatot a Hybrid névre hallgató brit elektronikus zenei formációval, ezért megkérte Shinodáékat, hogy ismét válasszanak új elnevezést maguknak. Bennington bedobta a kalapba a Lincoln Park nevet, mely egy Santa Monica-i közkedvelt kirándulóhelyre utalt. Az ötlet mindenkinek tetszett, azonban ismét bökkenő akadt: a www.lincolnpark.com webhely ugyanis már foglalt volt, így nem regisztrálhatták a zenekar számára. Mentő ötletként végül néhány betűt lecseréltek a névben, így született meg a Linkin Park.

A 2000 októberében megjelent Hybrid Theory-nagylemez – melynek dalszövegei nagyrészt Bennington hányattatott gyerek- és kamaszkorában átélt traumáira utalnak – egy csapásra világhírűvé tette a kaliforniai zenekart, az In the End, a Crawling, a Papercut, a One Step Closer az ezredfordulós generáció meghatározó dalai lettek. A fiúk szégyentelenül keverték a metálriffeket az elektronikával, a rapbetéteket a szenvedős énekkel, és ez a vegyes felvágott igencsak kelendőnek bizonyult. A sikersorozat a Meteora (2003) és a Minutes to Midnight (2007) albumokkal folytatódott, de a 2010-es A Thousand Suns (2010) megosztotta a közönséget, mivel a korábbiaktól merőben eltérő stílusú dalokat tartalmazott. Ezt követte a Living Things (2012), a Hunting Party (2014), mely visszatért a keményebb rock hangzáshoz és a 2017-es One More Light, ami ismét inkább a popzene felé kacsingatott.

A magyar rajongók másfél évtizedet vártak rá, hogy a Linkin Park hazánkban is fellépjen – a koncertre végül 2017 júniusában került sor a soproni Volt Fesztiválon. Alig egy hónappal később tragikus hír rázta meg a zenei világot: a 41 éves Chester Benningtont holtan találták otthonában. Az énekes felakasztotta magát, búcsúlevelet nem hagyott. A tragédiát követően a zenekar hosszú szünetet tartott, végül 2020 tavaszán bejelentették, hogy egy ideje új felvételeken dolgoznak.

Ha elmerengtél már más zenekarok nevének eredetén is, kövesd sorozatunkat! Legutóbb Jim Morrison zenekara, a Doors nevének eredete után nyomoztunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek