Almási Kitti hegedűtudása már nem a régi, de a zene máig fontos az életében

almási kitti cover
Berényi Bianka

Fantasztikus és igazán szívmelengető volt A Zene Show-ja című koncertsorozat legutóbbi estje, ahol ezúttal Almási Kitti klinikai szakpszichológussal beszélgettek hazánk első komolyzenei talkshow-koncertjének keretében, miközben a zenéről a MÁV szimfonikus virtuózai gondoskodtak.

Létezik egy klassz rendezvénysorozat, amely A Zene Show-ja néven fut, és a legkülönbözőbb területekről érkező hírességek gondolatait köti össze a zene erejével. Az első ilyen előadáson Berecz Zsombor vitorlázó, olimpikon volt a meghívott, második alkalommal Törőcsik Franciska színésznő volt a vendég, a harmadik esten pedig dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal beszélgetett a ZeneMűvekből is ismert Seidl Dénes. A MÁV Szimfonikus Zenekar pedig csodálatos koncertet adott karmesterük, Dénes-Worowski Marcell vezetésével. Az eseménynek az Akvárium Klub adott helyet, és a nagyterem bizony megtelt aznap este.

Milyen volt az este?

Kellemes meglepetéssel indult a vendég számára a rendezvény, ugyanis az előadás előtti napon volt a születésnapja, mely alkalomból a zenekar eljátszotta neki a Happy Birthdayt szimfonikus köntösben, természetesen. Almási Kitti őszintén meghatódott ezen, és meg is osztotta a közönséggel, hogy erre egyáltalán nem számított. Aztán rögtön el is árult egy titkot magáról. Gyerekkorában ő is hegedült, de később, gyakorlás híján, megkopott ez a tudása.

Azt is elárulta, hogy a zene nagyon fontos szerepet tölt be az életében, és nagyon szeret énekelni is,

de arról nincs meggyőződve, hogy tud is. Elárulta azt is, hogy melyik az a Barbra Streisand-dal, mely mindig megríkatja, aztán szakmaibb hangnemre váltva, szóba kerül, hogy a zenének milyen erős pszichológiai szerepe van.

A különböző stílusú zenék különböző területeket aktiválnak az agyunkban, így valóban létezik az a trükk, hogy a vidám, pörgős zenéktől mi magunk is vidámak és energikusak leszünk, míg a lassabb, líraibb daloktól érzelmesebb, akár szomorúbb hangulatba kerülhetünk.

Aztán a műsorvezető feltette azt a kérdést, hogy mi az a pont, amikor az embernek valóban érdemes pszichológushoz fordulni az életében. A szakember erről úgy vélekedett, hogy „jobb megelőzni, mint kezelni”. Hiszen nemcsak akkor kellene a pácienseknek segítséget, szaktanácsot kérniük, amikor már krízishelyzet van, hanem az egészséges szinten tartás végett is, mely trükköt a tengerentúlon már felismerték. Almási Kitti bevallotta, hogy ő maga is jár pszichológushoz, és a gyerekeinek is fogja javasolni ezt. Aztán újra a szimfonikus zenekar növelte az est fényét, Schumann Genovéva nyitánya című darabjával.

A MÁV Szimfonikusok csodálatos aláfestő zenét varázsoltak az estének
A MÁV Szimfonikusok csodálatos aláfestő zenét varázsoltak az estének

Krízisek

Az este során 2 téma köré épült a beszélgetés, az első a „krízisek” témaköre volt. Megtudhattuk, hogy mihez érdemes fordulni, ha krízishelyzetbe kerülünk. A szakember szerint a jelenlegi háborús helyzet viszont fenekestül felforgatta a dolgokat. Hiszen ez valóban szinte mindenre rányomja a bélyegét. Ilyenkor az ember személyes problémája eltörpül egy ilyen méretű katasztrófa mellett.

Általánosságban, rendes körülmények között viszont érdemes a művészetekhez, alkotáshoz, a barátainkhoz, sporthoz vagy naplóíráshoz fordulni. Ezek után Ravel darabja csendült fel, mely kitűnő aláfestésnek bizonyult a felvetett témát illetően.

Almási Kittivel az est házigazdája, Seidl Dénes beszélgetett
Almási Kittivel az est házigazdája, Seidl Dénes beszélgetett

Szerelem

Az est második blokkjában már vidámabb vizekre eveztek a beszélgetés résztvevői, hiszen a párkapcsolatok kerültek terítékre. A párkapcsolatokról úgy érezhetjük, hogy már mindent tudunk, de a szerelem témája mégis örök. A pszichológusnő szerint az egyik legnagyobb hiba, melyet az emberek általánosságban elkövetnek, hogy társfüggők lesznek. Partner nélkül félembernek érzik magukat, ezért sokszor belesodródnak olyan kapcsolatokba is, melyek nem őszinték.

A másik hiba, amit sokszor elkövetünk, a túlidealizálás, mely során túl sok szereppel ruházzuk fel a másik felet.

Amikor elmúlik a rózsaszín köd, akkor szokott leginkább eldőlni, hogy partnerünk furcsaságai idegesítenek minket, vagy ezekkel együtt szeretjük őt, úgy, ahogy van. Egy kapcsolat elmélyülésekor pedig sokan elkövetik azt a hibát is, hogy megijednek, és kihátrálnak, ezek után pedig új, felszínes izgalmakat keresnek, ahelyett, hogy egy sokkal intimebb dimenzióba lépnének párjukkal. De a szakvélemény szerint fontos tudatosítani magunkban, hogy a szerelmünk elsősorban maradjon meg a szerelmünknek, ne pótapánk, gyerekünk, főnökünk vagy a szuperhősünk legyen.

Almási Kitti azt is elárulta, tapasztalata szerint főleg a 30-as nőknél lépett fel egy olyan tendencia, hogy olyannyira kétségbeesettek a biológiai órájuk miatt, hogy az igényeiket túlságosan is alább adják, mely döntés boldogtalan párkapcsolatot szül. Ahogy egy érzékletes hasonlattal meg is fogalmazódott mindez: „Olyannyira vágyunk valakire, hogy a végén már mindegy, ki az, és szép lassan eljutunk a szűzérmétől a bolti párizsiig a minőséget tekintve.”

Majd a sírig tartó szerelem szellemében felcsendült az est zárásaként Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitánya.

Meglepetés?

Jó hír, hogy a rendezvénysorozat folytatódik, és legközelebb nyáron érkezik újabb állomásához A Zene Show-ja, de a meghívott vendég személyét egyelőre még titok fedi.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra